Zbylo vám po pečení cukroví těsto? Nová studie ukázala, že může být životu nebezpečné

Taky máte ve zvyku ochutnávat těsto na koláče a buchty předtím, než jej vložíte do trouby? Podle vědců byste s tímto zlozvykem měli okamžitě přestat. zatímco salmonelly ze syrových vajec se nemusíme v dnešní době zas tolik obávat, skutečným nepřítelem je zde něco jiného - tepelně neupravená mouka obsahuje velké množství bakterie E.coli.

"Naše studie prokázala, že i když se jedná o surovinu s minimální vlhkostí, tepelně neupravená mouka je ideálním prostředím pro množení patogenů," uvádí lékařská studie z Anglie. Doposud se mělo za to, že E.coli se nachází nejvíce v takových surovinách, jako je syrové maso, salát nebo nepasterizované mléko a cider. Symptomy E.coli se mohou projevit po jednom až deseti dnech po kontakto s bakterií.

To může zahrnovat žaludeční křeče, průjem, zvracení a horečku, tvrdí americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Zdravotní stav za správné péče se u většiny lidí zlepší za pět až deset dní. Někteří však v důsledku toho vyvinou těžkou komplikaci nazývanou hemolyticko-uremický syndrom, u kterého hrozí selhání ledvin. Může to být životu ohrožující a pacienti, kteří se zotaví, mohou čelit trvalému poškození orgánu.

Podle vědců se najde jen málokdo, kdo má zalíbení v konzumaci tepelně neupravené mouky, přesto spoustu lidí má ve zvyku ochutnávat těsto předtím, než ho vloží do trouby. Mouce na stopu se dostali zdravotníci poté, co v minulém roce bylo přes 63 lidí ve Spojených státech hospitalizováno kvůli E-coli. Vědci se snažili určit příčinu, což je přivedlo k tomu, že většina pacientů se dostalo do kontaktu s těstem na čokoládové sušenky.

Autoři studie varují, že za podobnými epidemiemi může neopatrnost lidí i změna přístupu společnosti k jídlu. S těstem si čím dál tím častěji zabavují děti, kteří "pomáhají" maminkám s pečením. Konzumace syrového těsta bylo přitom dlouho tabu právě kvůli možné nákazy salmonelou ze syrových vajec.

E.coli (Escherichia coli) patří ke střevní mikroflóře teplokrevných živočichů, včetně člověka. Jako součást přirozené mikroflóry je prospěšná, jelikož produkuje řadu látek, které brání rozšíření patogenních bakterií a podílí se i na tvorbě některých vitamínů (např. vitamín K). Její přítomnost v pitné vodě je však indikátorem fekálního znečištění.

Související

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

Více souvisejících

Lidé Vědci recepty, vaření -

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy