Muž, kterému celý svět vděčí za život. Nukleární armagedon odvrátil obyčejný námořník

Jmenoval se Vasilij Archipov a možná i vy mu vděčíte za svůj život. Že jste jméno tohoto důstojníka sovětského námořnictva nikdy neslyšeli? Nejste sami. Tady je jeho fascinující životní příběh.

Je říjen 1962 a světem právě cloumá Kubánská krize. Karibikem, v němž hlídkuje americké námořnictvo dohlížející nad blokádou komunistické Kuby, pluje navzdory zákazu sovětská ponorka, na jejíž palubě je i 36letý Archipov.

Američané ovšem ponorku, která se skrývá pod hladinou, zpozorovali a z jedné i druhé strany jí bombardují hloubkovými náložemi. Sovětské plavidlo se s každou explozí roztřese. Američané však netuší, že ponorka disponuje taktickým jaderným torpédem.

Vyčerpaný a nervózní kapitán ponorky Valentin Savitskij nakonec nařídí jeho odpálení. Jeden z jeho zástupců rozkaz potvrdí. Na mušce je potenciálně hned 11 amerických lodí, které může během nejbližších chvil zasáhnout bomba o síle té hirošimské.

Rozhodnutí ovlivňovaly i ztížené podmínky v ponorce, kvůli nefunkční klimatizaci vzrostla teplota uvnitř ke 40 °C. Po dalších zásazích od Američanů nabyl kapitán Savitskij dojem, že možná začala válka. „Necháme je vyletět do povětří. Zemřeme, ale vezmeme je sebou, neuděláme ostudu naší flotile,“ řekl kapitán podle aktérů události.

Dnešní historici konstatují, že pokud by došlo k vystřelení torpéda, následující sled událostí by s velkou pravděpodobností vedl k nukleární válce obou mocností.

V tu chvíli však do příběhu vstupuje Archipov. Čtyřiatřicetiletý rodák ze Zvorkova má stejnou hodnost jako Savitskij, s nímž se rozhodne si promluvit. Co bylo předmětem konverzace, není dodnes známo, Archipov však Savitského donutil jeho rozhodnutí revidovat.

Archipov argumentoval tím, že o žádný útok ze strany Američanů se nejedná. Podle jeho názoru sovětskou ponorku schválně míjeli, její posádce jen dávali najevo, že o přítomnosti plavidla ví a přáli by si, aby se vynořilo na hladinu.

Obavy však neměla pouze posádka ponorky. Když se o probíhajícím incidentu dozvěděl tehdejší americký prezident John Fitzgerald Kennedy, bál se, že si Sověti vše vylíčí jako útok. Prezidentův bratr a poradce Robert Kennedy později vzpomínal, že pro JFK to byl jeden z nejtěžších okamžiků.

Neznámým hrdinou celé situace byl bezpochyby Vasilij Archipov. V obrovském vedru, které v nitru ponorky panovalo, dokázal zůstat ledově klidný a přesvědčit kapitána Savitského, aby nařídil vynoření ponorky na hladinu Karibského moře.

Tam došlo k setkání s americkým torpédoborcem, po němž se ponorka obrátila a odplula zpátky do Ruska. Jelikož Američané ponorku nijak neprohlíželi, o přítomnosti torpéda s jadernou hlavicí se dozvěděli až o 50 let později.

Související

Více souvisejících

Ponorky studená válka krize Sovětský svaz USA (Spojené státy americké) John Fidgerald Kennedy (J.F.K.) Vasilij Archipov

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy