Běžné čisticí přípravky vás mohou zabít. Víte, které látky nikdy nesmíte míchat?

Čas od času všichni sáhneme k silným chemickým čistícím prostředkům. Možná si ale neuvědomujete, že jejich neuváženým používáním můžete ohrozit zdraví celé rodiny. A přitom zcela stačí, pokud budete respektovat návod výrobce, dodržíte všechny bezpečnostní zásady. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila jedna rodina z Velké Británie.

Při používání chemických čisticích prostředků – stejně jako třeba při zacházení s ohněm - platí, že jsou dobrý sluha, ale špatný pán.  Ignorováním návodu a upozornění o bezpečnostních zásadách, které na těchto produktech uvádí výrobce, můžete vystavit nebezpečí nejen sebe, ale i své okolí

Británii otřásl případ, při kterém matka před několika dny téměř zabila celou vlastní rodinu. Jak? Odpověď je prostá - chlorové výpary. Do boje s ucpanou toaletou totiž vyrazila po svém a namíchala si chemickou směs podle vlastního uvážení.

Už o chvíli později ale museli do akce všichni hasiči z okolí. Rodina této „uklízečky“ musela urychleně opustit dům, který se na několik hodin stal úplně neobyvatelným. Zapáchat přestal až další den.

Tento případ nakonec dopadl relativně dobře – nikomu se nic vážného nestalo. Britská média ale upozorňují, že stačilo málo a došlo k tragédii. Podobné domácí chemické experimenty hospodyněk nemusí vždy skončit šťastně. 

Chlorové výpary uvolňující se ze směsi vytvořené smícháním bělícího prostředku s leštidlem na nábytek, prostředkem na čištění oken a potrubí nebo s jinými prostředky obsahujícími amoniak, mohou zapříčinit nevolnost, kašel, dušnost a pneumonii. Otravu chlórem si můžete přivodit i smícháním bělidla s octem.

Ihned zapomeňte také na kombinaci bělící látky s alkoholem, protože taková sloučenina vytvoří kyselinu chlorovodíkovou a chloroform, který vás spolehlivě uvede do bezvědomí a může být i smrtelný.

Kromě toho vám může kyselina chlorovodíková zanechat na pokožce bolavé popáleniny. Jizvy, které vám po nich zůstanou, vám budou pak vaše chemické experimentování připomínat až do konce života.

Držte se proto jedné rady – vždy čtěte etikety a neberte varování výrobců na lehkou váhu. Používejte speciální čistící prostředky a nikdy nemíchejte své vlastní „utrejchy“.

Související

odpady

Lidé dnes budou uklízet Česko, kvůli epidemii individuálně

Dobrovolníci po celém Česku budou dnes uklízet po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru to tentokrát nebudou hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.
Bezdomovci

Veřejná prostranství v Praze 12 budou uklízet bezdomovci

Praha 12 bude práci na údržbě veřejných prostranství v městské části nabízet lidem bez domova. Pilotní projekt spouští v září ve spolupráci se Střediskem prevence a léčby drogových závislostí Drop In. Celkový rozpočet projektu činí 453,5 tisíc korun. Vyplývá to z usnesení rady městské části.

Více souvisejících

Úklid Chemikálie Velká Británie zdraví

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy