Narcistický zvrhlík? Pojmy z oboru psychiatrie zlidověly, lékaři jsou znepokojeni

Bipolární porucha, narcisismus, schizofrenie... To se snadno řekne! Slovníček z oboru psychiatrie zaplavil náš jazyk. Snadno označujeme sebe i okolí za psychicky choré. Co tomu ale říkají lékaři?

Pro Constance vše začalo před šesti lety, kdy se ve Francii vysílal špionážní seriál Homeland. Zatímco blonďatá Carrie Mathisonová polykala léky a zapíjela je sklenkami bílého vína, naše devětadvacetiletá profesorka angličtiny prožívala jednou obrovský smutek, pak zase období euforie, pobývala v nemocnici a navštěvovala psychiatry.

"Tehdy byla velmi v módě bipolární porucha, psaly o ní časopisy, točily se o ní filmy," vysvětluje mladá žena, kterou cituje francouzský deník Le Monde. "Slýchala jsem o ní mluvit třikrát do týdne. Kdokoli, kdo se jednou usmíval, a pak zase mračil, měl hned bipolární poruchu. Tenkrát mi skutečně diagnostikovali bipolární poruchu prvního typu. Bylo to těžké," svěřuje se.

Od té doby se Constance cítí lépe, ale pozorně sleduje změny nálady, spánek či chuť k jídlu. Zneklidní, když má veselou náladu, či naopak, když je smutná. Sleduje své emoce regulované užíváním lithia. "Není snadné žít s bipolární poruchou," říká s unaveným úsměvem.

I jiné termíny z oboru psychiatrie přecházejí do hovorového jazyka.

"Ani já nejsem v této chvíli ve formě. Právě jsem ukončila vztah s narcisistickým zvrhlíkem," říká Blanche Gardiová. Výraz narcisistický zvrhlík se těší nesmírné popularitě, ačkoli v psychiatrii neexistuje. Bipolární, narcisistický zvrhlík, paranoik, schizofrenik: odborné termíny opustily kabinety psychiatrů a zaplavily celou společnost, jsou v ženských časopisech, v knihkupectvích v publikacích o osobnostním rozvoji a v televizním vysílání.

Mají Kanye West, Mariah Careyová či Britney Spearsová skutečně bipolární poruchu, jak to o sobě tvrdí? Dělá rodina Kardashianových v televizi rodinnou terapii? Existuje kolektivní sebevražda podle vzoru filmu Sofie Coppolové Smrt panen?

Termín schizofrenie používáme často, když chceme o něčem říci, že to je dvojznačné. Etymologicky je schizofrenie "rozdělený duch", ale ve skutečnosti jde o vážnou psychotickou poruchu.

We should abandon the term #schizophrenia.It's misleading/nondescriptive/heterogeneous/nonprognostic/creates stigma."Spectrum" also bad term- may blur into normal.Best to sort "Psychoses" by symptoms/duration/course/relation to mood/treatment response. https://t.co/CERXVMjbmR

— Allen Frances (@AllenFrancesMD) 6. ledna 2019

"Pacient, jemuž byla zjištěna bipolární porucha, trpí zneužíváním tohoto termínu. Dáváme si dobrý pozor, když chceme mluvit o rakovině, ale o psychických poruchách hovoříme snadno," varuje psychiatr Jean-Victor Blanc. "Lidé snadno řeknou, že mají syndrom vyhoření, než by připustili, že mají více společensky stigmatizované deprese," uvádí.

Podle něho je nejvíce zneužívaným termínem v hovorové řeči zřejmě "schizofrenní". Představme si mladého pacienta, jemuž doktor Nicolas Rainteau diagnostikoval schizofrenii.

"Nejsem schizofrenik. Schizofrenik stále mění osobnost a vraždí lidi, a to já nedělám," tvrdí mladík. Lidová představa je silnější než psychiatrická definice. Ve skutečnosti se schizofrenie projevuje sluchovými halucinacemi, paranoidními či bizarními bludy nebo zmatenou řečí a myšlením.

Rainteau soudí, že bude složité změnit zažité představy o psychických chorobách ve společnosti, ale podle něho je důležité změnit postoj a lidi vychovávat. Například v Japonsku byla schizofrenie přejmenována na "poruchu integrace".

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Zásadní výzvou reformy psychiatrie je podle Válka péče o dětské pacienty

Zásadní výzvou, která čeká reformu psychiatrické péče, je v současné době péče o dětské pacienty. Aktivity reformy ale nutné koordinovat s kraji a obcemi. V tiskové zprávě k zasedání Národní rady pro duševní zdraví (NRDZ) to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Rada původně podléhala přímo Úřadu vlády, od změny vlády se ale nesešla. Ministerstvo zdravotnictví v polovině listopadu rozhodlo o jejím přesunu pod svůj úřad, poprvé se sešla minulý týden.
Ilustrační foto

Lékaři v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle veřejného ochránce práv zvyklí mluvit

Lékaři a další zdravotníci v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle zjištění veřejného ochránce práv zvyklí mluvit o jejich hospitalizaci nebo průběhu léčby. Dětští pacienti se tak stávají pouhým objektem péče, což může ovlivnit jak průběh, tak i úspěšnost jejich léčby, míní ombudsman. Pracovníci kanceláře ombudsmana absolvovali návštěvy v pěti psychiatrických nemocnicích, dnes na tiskové konferenci informovali o výsledcích. Souhrnnou zprávu z návštěv ombudsman zveřejnil i na svém webu.

Více souvisejících

psychiatrie schizofrenie deprese život lékaři

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy