První střet USA a Íránu: Největší námořní bitva od druhé světové války měla smutnou dohru

Operace Kudlanka nábožná (Operation Praying Mantis) je poměrně pozapomenutou událostí z roku 1988. Přitom je v mnohém ojedinělá. Jednalo se největší vojenské námořní střetnutí od konce druhé světové války a první a doposud jedinou vojenskou konfrontaci USA a Íránem.

V letech 1980 až 1988 mezi Íránem a Irákem probíhal krvavý válečný konflikt. Boje probíhaly zpočátku především na souši, poté se však přesunuli i na moře. Mezi oběma zeměmi začala tzv. „válka tankerů“, kdy obě znepřátelené strany vzájemně napadaly tankery převážející ropu.

Írán proti iráckým lodím používal celou řadu poměrně inovativních, destruktivních taktik. Revoluční gardy, hlavní úderná síla íránského režimu, prováděly rychlé údery v malých člunech a ihned po útoku se stahovaly. Jinou oblíbenou a účinnou taktikou Íránu bylo nasazování min. To se později ale ukázalo mít fatální důsledky.

Irácká ropa byla často převážena kuvajtskými tankery. Írán je proto též napadal. Situace znepokojovali USA, které ve válce prozatímně stály na straně Iráku a pro které bylo prioritou zachování obchodu s ropou v oblasti. Domluvili se tedy s Kuvajtem, že jeho lodě budou cestovat pod americkými vlajkami a budou chráněny americkými loděmi.

14. dubna 1988 americká fregata Samuel B. Roberts narazila na íránskou minu. Loď se potopila, posádka se však zachránila. USA přesto rozhodly za to Írán potrestat. 18. dubna USA spustily Operaci Kudlanka nábožná a začaly tak největší námořní bitvu od konce druhé světové války.

Americká armáda zaútočila na dvě íránské ropné platformy Sassan a Sirri, které sloužily jako operační základny pro Revoluční gardy. Ve vůbec jedno z prvních raketových duelů mezi válečnými loděmi se do sebe pustil americký křižník SAG Charlie s Johanem,iránskou válečnou lodí třídy La Combattante. Joshan byl zcela zničen.

Irácké lodi nebyly proti svým lépe vybaveným nepřátelům příliš platné, stejně tak íránské letectvo, jehož stíhačky byly ihned přinuceny se vzdálit. Celkově námořní operace USA vedla k zničení íránské fregaty,dělového člunu, tří motorových člunů a poškození jedné fregaty. Na americké straně jedinou ztrátou byli dva američtí piloti vrtulníku, zabití při nehodě.

Jednodenní bitva ukázala Íránu vojenskou moc USA. Potyčka však měla smutné pokračování. Americký křižník USS Vincennes, jehož úkolem bylo bránit Samuel B. Roberts, 3. června sestřelil iránský Airbus s 290 civilisty na palubě. USA tvrdily, že loď si jej spletla s íránskou stíhačkou. Podle Íránu tak ale USA učinily schválně.

Lekce do budoucna?   

Vojenští experti jsou přesvědčeni, že nyní by USA měly daleko větší problémy. Írán v té době neměl vytvořené dostatečné námořní kapacity ani v předstihu připraven vojenskou strategii pro boj s tak těžkým protivníkem jako je USA. Navíc byl vojensky vázán jinde.

Nyní však se dá očekávat, že Írán se dlouhodobě a pečlivě připravuje na případné námořní střetnutí s USA. Nechal např. podél svého pobřeží vybudovat solidní infrastrukturu, která chrání a kryje své rakety. Taktéž výrazně investoval do shromáždění rozsáhlého arzenálu asymetrických zbraní jako jsou miny, rychlé ponorky aj.

Související

Více souvisejících

Írán USA (Spojené státy americké) Námořnictvo Americká armáda (U.S. Navy) Armáda Írán

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy