Blud, který obelhal celý svět. Je biblický příběh izraelského vládce výmysl?

Nejen díky biblickým pověstem je izraelský král Šalamoun zřejmě nejznámějším králem světa. Vládl přibližně v letech 970–931 př. n. l. a za jeho panovnictví dosáhlo Izraelské království největšího hospodářského a územního rozmachu v historii. Neméně legendární je i jeho nezměrný poklad, který by v přepočtu na dnešní měnu dosahoval výše několika desítek trilionů korun. Nyní se ale možná ukazuje, že nic z toho co jsme si o bájném králi až dosud mysleli není tak úplně pravda.

Britský historik Ralph D. Ellis tvrdí, že většina věcí, které si myslím, že o Šalamounovi víme, jsou smyšlené. V průběhu let dopodrobna studoval život legendárního krále a napsal o něm několik studií a publikací. V nich například uvádí, že téměř celý Šalamounův život je jen jeden velký mýtus, jehož původ podporovala Bible. Prakticky tak údajně známe jen datum jeho vládnutí, a ani to nejsme schopni určit na sto procent.

Zatím je známo, že král Šalamoun vládl mezi lety 970 a 931 př. n. l. a během své vlády byl údajně schopen nahromadit obrovské bohatství ve formě 500 tun čistého zlata. Podle historika je ale pravděpodobné, že příběh o Šalomounovi a jeho bohatství se v Bibli výrazně změnil. Po dvaceti letech bádání se domnívá, že Bible si jednoduše přizdobila fakta tak, aby z něj učinila hrdinu Izraelitů.

Pravý král Šalamoun je podle něj ve skutečnosti egyptský faraon. Biblické zdroje sice tvrdí, že jeho otec je David, ale David byl podle historika ve skutečnosti faraon Psusennes II. a Šalamoun byl Šošenk, jeho nástupce. "Mezi těmito charaktery existuje určitá rovnováha," domnívá se ve svých publikacích historik.

Tvůrci Bible podle něj změnili skutečnost a z egyptské historie vytvořili mýtus bohatého izraelského krále. Ačkoliv Šalamounova dynastie byla bohatá, nebyli to vládci Izraele, ti údajně pouze zničili hroby faraonů v Údolí králů a bohatství v něm nasbírané prezentovali jako zlatý poklad krále Šalamouna.

Ostatně i velikost pokladu může být pouze smyšlená. Historik sice uznává dobré majetkové poměry dynastie, co se týče zlatého dědictví, to je podle něj vytvořeno Biblí a je pouze fiktivní. Přitom po něm pátrají badatelé z celého světa.

Najít jeho umístění je ale prakticky nemožné. O místě, kam měl být poklad uložen, nebyly nikdy žádné záznamy, a zmiňuje se pouze oblast Ophir, která leží v jižní Indii. Právě tam míří badatelé nejčastěji, podle historika ale nemají šanci uspět.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Bible

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy