Proč jsou Němci "studení čumáci"?

Němci jsou příležitostně popisováni jako tzv. „studení čumáci“. Jejich odtažitost je podle psychologů do určité míry výsledkem výchovných programů, které prosazovali nacisté a které fungovaly i v poválečném období. Matky byly učeny, aby se chovaly rezervovaně ke svému dítěti. Podle psychologovu však taková výchova může vést k řadě psychických problémů.

Nacisté považovali ženy především za roditelky dětí a jako každé autoritářské společenství věnovali otázce výchovy velkou pozornost. Základem jejich systematických programů učení německých žen, jak být správnými matkami, byla kniha Johanny Haarerové, Německá matka a její první dítě, publikovaná v roce 1934.

Kniha se stala bestsellerem, prodalo se jí více než 1,2 miliónů výtisků. Ačkoliv Haarerová neměla žádné pediatrické vzdělání a její specializace jako pneumaložky byla úplně jinde, nacisté ji vyzdvihovali jako přední expertku a z její knihy učinili bezmála bibli, která musela být v každém „správném“ dětském centru a mateřské školce.

Haarerová tvrdila, že německá matka by měla mít se svým dítětem co nejmenší kontakt. Pokud brečelo a nebyl to vyloženě signál hladovění, matka si jej neměla všímat, jinak by si zvyklo na to, že může svůj pláč používat k nátlaku na matku.

Dítě mělo být od ní co nejvíce izolované, ve vlastním pokoji, aby se naučilo samostatnosti. Tato izolace měla být aplikována hned 24 hodin po narození dítěte. S dítětem matka neměla mluvit jeho dětským jazykem, ale „rozumnou němčinou“.

Nicméně, sama Haarerová své příkazy do určité míry porušila napsáním propagandistické pohádkové knížky určené pro děti a napsané dětským jazykem, nazvané Mami, pověz mi o Adolfu Hitlerovi!, plné antikomunistických a antisemitistických výpadů. Haarerová po válce byla zajata a bylo jí zamítnuto dále provazovat medicínskou praxi. Zůstala však přesvědčenou nacistkou až do své smrti.

Vliv nacistické výchovy

Podle výzkumu psychoterapeuta Hartmuta Radebolda byly ideje Haarerové přebírány především dvěma skupinami Němek: přesvědčených nacistek a mladých matek, které během svého dospívání byly vystavěny stejné výchově. Vědecký server Scientific American podotýká, že pruská výchova byla zaměřená tímto směrem a nacisté ji v podstatě jen dovršily.

V roce 1943 se nacistického mateřského výchovného programu zúčastnilo na 3 miliónů německých žen. Není proto divu, že myšlenky Haarerové se šířily i po druhé světové válce a že mnohé děti byly vystavěny tomuto druhu výchovy. Při řešení řady případů depresí, emočního nedostatku, neschopnosti milovat děti němečtí psychologové zjistili, že mají společnou věc – výchovu podle principů Haarerové.

Martin Teicher, ředitel Programu vývojového biopsychiatrického výzkumu McLeaovy nemocnice, zjistil, že u těch dětí, které byly v mládí izolovány a nebyly zahrnovány dostatečnou péči a láskou, docházelo k redukovanému růstu levé hemisféry a tím zvýšenému riziku deprese. Taktéž se mezi nimi ve zvýšené míře objevovaly úzkosti či poruchy učení a paměti.

Server Big Think poukazuje na to, že, německý styl výchovy praktikovaný Haarerovou je přesným opozitem toho amerického, který emoce dítěte klade na první místo. Podle serveru však může docházet k opačnému extrému, před kterým paradoxně Haarerová varovala, a sice, že z dětí vyrostou malý tyrani, dožadující se všeho hned a neschopní samostatnosti.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

nacisté Německo Matky Hitlerjugend děti

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 12 minutami

před 53 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy