Čaj s citrónem? Kdepak. Hitem je zcela jiná přísada, svět z ní začíná bláznit

Jak máte nejraději čaj? S mlékem, anebo s cukrem? A co s hustou vrstvou slaného smetanového sýra? Může to znít šíleně, ale sýrový čaj by se mohl stát jedním z největších gastronomických trendů roku 2019, napsal list The Sydney Morning Herald.

Tato kombinace se poprvé objevila na proslulých nočních tržištích na Tchaj-wanu. Sýrový čaj se podává studený, obvykle ho tvoří oslazený černý nebo zelený čaj - často s nějakou příchutí - završený hustou, napěněnou vrstvou slaného sýra.

Během posledních 12 měsíců asijská franšíza sýrového čaje Happy Lemon otevřela provozovny v australských městech Melbourne a Sydney. Nadnárodní společnosti v oboru bublinkového čaje, jako je Gong Cha a Chatime, zařadily sýrové čaje na své menu, a k tomuto trendu se přidává čím dál tím více podniků a čajoven.

Sýrový čaj na první pohled vypadá jako hustý, vrstvený koktejl. Dole ledový čaj s celou řadou příchutí od manga až po durian, a navrchu pak hustá vrstva napěněného smetanového sýra.

Předpokládá se, že nejprve usrknete sýrovou pěnu, která má texturu jako rozpuštěná zmrzlina se špetkou soli. A když se pak s pomocí brčka napijete čaje z dolní části šálku, jeho jemná, sladká chuť se postará o příjemný kontrast.

Čajovna Gotcha, která v loňském roce otevřela v australském Melbourne, nabízí hned několik variant sýrového čaje, aby se vyčlenila z čím dál tím přeplněnějšího trhu sýrových čajů. Nabízejí tu také čaj se sýrem a soleným vejcem, kdy se do čaje zamixuje žloutek, anebo sýrový čaj s příchutí tiramisu.

Sýrové čaje v čajovně Gotcha jsou obzvlášť oblíbené u čínských zákazníků. "Pro čínské zákazníky je čaj sladký a sýr slaný, a díky tomu sladkost příjemně doplňuje," řekl manažer obchodního rozvoje Gotcha Orlando Sanpo.

Západním zákazníkům trvá trochu déle, než jim tato kombinace zachutná. "Nejdřív mají pocit, že je to trochu divné - sýr v čaji? To přece nejde dohromady. Ale jakmile se jednou odhodlají napít, tak jim doopravdy chutná," dodal.

Fanoušci sýrového čaje říkají, že je to právě rovnováha mezi sladkou a slanou chutí, která je k tomuto nápoji přitahuje. A navíc zatímco čaj samotný je osvěžující, smetanový sýr je sytější a těžší, což se dohromady dobře doplňuje.

Související

Ilustrační foto

Pití čaje podle vědců zřejmě může prodloužit život

Čaj je součástí zdravého životního stylu a lidé, kteří ho pijí, mají zřejmě o něco vyšší pravděpodobnost, že budou žít déle než ti, kteří ho nepijí. Vyplývá to z rozsáhlé studie amerických vědců, o které informovala agentura AP.

Více souvisejících

čaj Čína nápoje

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy