Emma z Normandie: Vládkyně poloviny Evropy bojovala s vikingy i se syny

Málokterá žena historie má na kontě tolik titulů královen. Ema z Normandie byla sama dvakrát královnou Anglie a dvakrát královnou-matkou. K tomu ještě můžeme přidat titul královny Dánska a Norska. Aby je ale získala, musela se postavit nejen Vikingům, ale i vlastním a nevlastním synům. To vše vypovídá to zejména o bouřlivé době, která v Anglii na počátku 11. století panovala a kde se králové střídali jak na běžícím páse.

Vezmeme to všechno hezky popořadě. Vzhledem k tomu, že se z té doby se dochovalo jen minimum pramenů, do historie nám Ema vstupuje až jako dospělá žena, když se vdává za anglického krále Ethelreda „Nepřipraveného“ v roce 1002, zhruba ve věku 18let. Ethelred se pomocí sňatku snažil zpacifikovat Normandii, která často sloužila jako základna vikingslých nájezdů na Anglii. S Ethelredem měla Ema dva syny, Eduarda „vyznavače“ (to, že má přízvisko napovídá, že to je jeden z pozdějších anglických králů) a Alfreda Ethelinga.

Jenomže Ethelred si přízvisko „Nepřipravený“ nevysloužil pro nic za nic. O Anglii totiž poměrně rychle přišel, když ho zaskočila invaze Vikingů pod vedením krále Svena. Když nedlouho poté zemřel, Emma přišla o titul královny. A protože Emma byla až jeho druhou manželkou, tak se následníkem trůnu stal Ethelredův syn z prvního manželství. Ne snad, že by se o Ema o prosazení svého syna Edmunda nesnažila, ale šlechtická opozice byla prostě silnější.

Na další příležitost promluvit do politiky nemusela Emma čekat dlouho. Přišla další vikingská invaze, kterou vedl dánský král Knut. Emma dlouhou dobu držela Londýn proti Vikingům a podvolila se teprve poté, co se dohodla na svatbě s Knutem. Tak se stala podruhé anglickou královnou. Dalo by se říct, že když nevymohla královský titul pro svého syna s pomocí anglosaské šlechty, zařídila si titul spojenectvím s Vikingy. Svatbou také patrně zachránila své  dva syny před smrtí. Všech ostatních možných konkurentů s nárokem na anglický trůn se totiž Knut nemilosrdně zbavil.

Postupem času se podle všeho Emma s Knutem hodně sblížila. Děti z prvního manželství poslala na výchovu do Normandie (těžko říct, jestli proto, aby je ochránila, anebo proto, aby si nekomplikovala manželství). Knutovi porodila syna Hardaknuta a dceru Gunhildu. Jenomže i v tomto případě byla až druhou manželkou, a tak i tyto děti měly k anglickému trůnu daleko. Po smrti Knuta proto nastoupil na trůn jeho syn z jeho prvního manželství Harold.

Synům Emmy z prvního manželství se moc nedařilo. Když se roku 1036 odhodlali vrátit do Anglie a navštívit svou matku, byli zajati. Zatímco Edmundovi se podařilo uniknout, Ethlered byl oslepen a na následky tohoto zákroku záhy zemřel. Za únosem stál patrně Harold, který se tak chtěl zbavit potencionálních následníků trůnu. Což se mu povedlo jen částečně, protože Edmund unikl zpět do Normandie.

Nakonec se ale královského titulu dočkali oba její zbylí synové, jak Hardaknut, tak Edmund. Po dva roky dokonce vládli Anglií společně, což je věc v té době zcela nevídaná. Patrně je možné za tím vidět právě vliv královny-matky Emmy. Někteří badatelé dokonce spekulují o tom, že Emma mohla být jakýmsi třetím spoluvládcem. Ani to ale jejím ambicím nestačilo. Neváhala se dokonce obrátit i proti vlastnímu synovi z prvního manželství. Po smrti Hardaknuta totiž na trůn nepodpořila Edmunda, ale jiného uchazeče o trůn. Žádný div, že konec svého života strávila mimo Anglii na dvoře flanderského hraběte. Její intriky ji totiž nadělaly celou řadu mocných nepřátel a zastání od syna, proti kterému spřádala intriky, asi čekat nemohla.

Zajímavý byl i její posmrtný život. Ve 14. století vznikla legenda, která tvrdila, že Emma byla obviněna z cizoložnictví. Aby dokázala svou nevinnu rozhodla se podrobit božímu soudu ohněm - musela přejít po žhavém uhlí. Podle legendy se jí podařilo aniž by utrpěla jakékoli zranění. V 17. století, během anglické revoluce, vtrhli příznivci parlamentu i do královské hrobky ve Westminsteru, kde byla Emma pohřbena vedle svého druhého manžela Knuta. V demokratickém zápalu parlamentaristé vyloupili hrobku a ostatky z ní rozházeli po katedrále. Smutný konec pro několikanásobnou královnu, která patřila mezi nejmocnější ženy celého středověku.

Související

Snímek z dánského filmu Divoch.

RECENZE: Netradiční dánský snímek Divoch maskuje lidské drama za krimi komedii

Temná tragikomedie o krizi středního věku, ztraceném mužství i o vlivu vlastního kriminálního jednání na člověka. Divoch od mladého dánského režiséra se vymyká z běžného žánru komedie, do níž vkládá silné myšlenky podněcující diváka k přemýšlení. Příběh je silně spjat s krásnou norskou krajinou, jejíž nástrahy jsou často katalyzátorem událostí.

Více souvisejících

vikingové Anglie britská královna historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy