Nejstarší řemeslo světa? S lehkými ženami chtěli husité zatočit jednou provždy

Když se nám v parlamentě objevil návrh na legalizaci prostituce, nemusí být od věci podívat se pro poučení do naší historie. Už husité totiž chtěli v rámci mravní obrody zatočit i s lehkými ženami, ale povedlo se jim to?

Když husité prosazovali v rámci čtyř pražských artikulů veřejné trestání hříchů, měli na mysli mimo jiné samozřejmě i prostituci. To i přesto, že středověké autority nad lehkými ženami přivírali oko. Směrodatný byl v tomto ohledu zejména názor sv. Tomáše Akvinského. Ten prostituci zahrnul do doktríny „menšího zla“. Bylo podle něj lepší, aby došlo k menšímu hříchu s prostitutkami než aby se páchal hřích mnohem horší - cizoložství. O lidském naturelu neměl tedy sv. Tomáš zrovna nejlepší mínění. Lidská přirozenost byla totiž pokažena prvotním hříchem, který spáchala Eva v Ráji a proto bylo vhodné, aby prostitutky posloužily jako takový hromosvod hříchů v dobách po vyhnání z Ráje.

Husité tak vstřícní vůči mravním pokleskům ale nebyli. Například v Praze byly lehké děvy vyhnány už kazatelem Petrem Želivským a jeho radikální komunou. Tyto příkazy ale opakovaně vyhlašovali později i mnohem umírněnější utrakvističtí konšelé. O tom, že nešlo pouze o plané vyhrůžky svědčí i slova katolického moralisty Bohuslava Hasištejnského, který pro husity obvykle neměl dobrého slova, ale přiznal jim snahu s prostitucí skoncovat.

Jenomže četné další prameny svědčí o tom, že prostituce se pouze přesunula na nová místa, která nebyla tak na očích. I proto se patrně označení „žena haldečná“ považoval za hrubou urážku – lehké děvy totiž v Praze často využívaly úkrytu mezi haldami dřeva v Podolí. Jiné se zase ukrývaly na tradičnějších místech, jako byly lázně či dokonce prádelny – alespoň univerzitní mistr Pavel Žídek klade mandelny a nevěstince na stejnou úroveň.

Ne ve všech městech, ale byli tak přísní na mravy svých obyvatel. Například v takovém Jindřichově Hradci to vzali z druhého konce. Veřejné domy provozovala přímo radnice, a jí pověřený správce z prostituce odváděl městu pravidelně nemalé poplatky. To ale nebylo žádnou zvláštností, takto fungovaly veřejné domy prakticky všude v Evropě. Že se tato praxe netýkala pouze Jindřichova Hradce svědčí výrok Petra Chelčického, který kritizoval městské představitele za to, že „vládnú domy nevěstčími a platy s nich berú.“

Tam kde byla prostituce povolena, se poměrně přísně rozlišovalo mezi nevěstkami z vykřičených domů a prostými „kurvami“ z ulice. Například v cechovních statutech z Chebu se zakazuje, aby si učedníci do domů svých mistrů vodili „kurvy“, ale návštěvy veřejných domů měli mladíci povolené. O rozdělování prostitutek svědčí i používané názvosloví. Zatímco některé prostitutky byly nazývány jako lehké ženky, kratochvilnice či dokonce nevěstky šperkovné na druhé straně byly prázné ženky, ženky běžné, poběhlice či kurvy.

Když Pavel Žídek ve svém spise Spravovna poněkud překvapivě Jiřímu z Poděbrad radil, aby opětovně povolil nevěstince, obhajoval se nečekaným důsledkem zákazu prostituce. Prý to vedlo k velkému rozšíření jednoho z nejodsuzovanějších zločinů – infanticidy, tedy vraždy novorozence jeho vlastním rodičem, zpravidla matkou. Podle všeho totiž často docházelo k častým stykům mužů s neprovdanými, ale jinak počestnými ženami, pro které bylo porození nemanželského dítěte obrovským stigmatem. Oproti tomu profesionální prostitutky už neměly co ztratit, jejich pověst byla už dávno ztracená a nevěstince často fungovaly částečně i jako sirotčince pro odložené děti.

Těžko říct, jestli Žídek toto tvrzení použil pouze jako podporu katolického přístupu k prostituci a nebo opravdu docházelo k častějšímu vraždění neviňátek, ale jedno můžeme říct celkem s jistotou. Ani husitům se nepodařilo s morálně pochybným povoláním, které lidstvo provází od počátků světa zatočit. A je otázkou jestli jejich pokus o reformu sexuální života vůbec byl ku prospěchu věci.

Související

Hrr na ně: Husité v červenci opět obsadí pražský Vítkov

O víkendu obsadí pražský Vítkov husité

Praha - Na pražském Vítkově se uskuteční další ročník středověké slavnosti Husité na Vítkově. V rámci 596. výročí od uskutečnění historické bitvy na Vítkově, se odehraje rekonstrukce slavného střetu mezi Husity a Křižáckými vojsky. Návštěvníky čekají také rytířské a šermířské souboje, vystoupení kejklířů, střílení z luků, loutkové divadlo nebo také dobová kuchyně.

Více souvisejících

Husité na Vítkově Prostituce Nevěstinec husitství

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

Ukrajina hlásí šest zraněných po nočních útocích. Sama útočila na Krymu

Ruské drony v noci na sobotu útočily v Charkovské a Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině. Útoky si podle místních úřadů vyžádaly nejméně šest zraněných a škody na kritické infrastruktuře i komerčních a obytných budovách, informují agentury Reuters a DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy