Kam zmizel Jan Kanyza? Po kauze s StB se na filmovém plátně už neobjevil

Možná se občas ptáte, kam v posledních letech zmizel kdysi populární herec Jan Kanyza. Soudní pře kvůli jeho údajné spolupráci se Státní bezpečností znamenala nemilý zvrat. Od úspěšné žaloby v roce 2010 se totiž Kanyza neobjevil na filmovém plátně a raději se věnuje své největší vášni.

Jan Kanyza se narodil 25. října 1947 v Lipníku nad Bečvou a už jako malý kluk tíhl k umění. Učil se na několik hudebních nástrojů, konkrétně šlo o klavír, saxofon nebo klarinet. I proto vedly později jeho kroky na DAMU, kde byl jeho profesorem Miloš Nedbal, který si ho velmi chválil. Studium herectví úspěšně zakončil v roce 1970.

Dnes, po téměř 50 letech, se však Kanyza z televizní obrazovky a filmového plátna prakticky vytratil. Posledním celovečerním filmem jeho dosavadní kariéry je historické drama Jménem krále, které vstoupilo do kin přesně před deseti lety. Dříve populární herec se vytratil i ze seriálů, naposledy si před dvěma lety střihl epizodní roli v kriminálce Kapitán Exner.

Přitom právě s úspěšnými seriálovými rolemi mají diváci Kanyzu spojeného nejčastěji. V devadesátých letech se pravidelně objevoval na obrazovkách Novy jako jeden ze štamgastů populární Hospody. V legendárním seriálu ztvárnil advokáta, kterého si o několik let později musel najít sám.

Do médií totiž prosákly informace o jeho údajné spolupráci se Státní bezpečností, Kanyza měl mimo jiné donášet na své herecké kolegy. V lednu 2007 zveřejnila MF Dnes článek, v němž stálo, že Kanyza byl v roce 1975 zverbován tajnou policií pod krycím jménem Honza a měl za úkol donášet na své kolegy.

Mělo jít kupříkladu o herce Pavla Landovského, mimo jiné zakladatele Charty 77, nebo Vítězslava Jandáka. Spolupráce měla podle zjištění MF Dnes trvat osm a půl roku, během kterých se odehrálo 80 schůzek s StB. Kanyza měl za tuto činnost vyinkasovat minimálně 2470 Kčs.

V srpnu 2010 však Kanyza uspěl se žalobou. Ministerstvo vnitra jej přesto vymazalo jen z internetového seznamu spolupracovníků StB. V archivech Státní bezpečnosti je nadále veden jako agent Honza s evidenčním číslem 24 695. Mediální masáž spojená s touto kauzou herce donutila k vyjádření, že se své profesi už nebude věnovat. Úplně ale svůj slib nedodržel.

Poslední dobou dokonce omlouvá svou absenci na obrazovkách jinak. „Už se cítím unavený na to, abych byl součástí toho kolotoče. Musela by to být opravdu nabídka, která by mě uchvátila, abych ji přijal. Abych nějak honil kšefty, to mě nebaví, čímž ale neříkám, že bych si něco zajímavého rád nezahrál,“ řekl loni týdeníku Sedmička.

V současnosti se Kanyza věnuje především malířství, které je jeho dlouholetou vášní. Několik let vlastní ateliér v jižní Francii. Kromě země galského kohouta vystavoval i v USA, Německu nebo Švédsku a samozřejmě také v České republice. Ilustruje také dětské knihy.

Související

Více souvisejících

Jan Kanyza herci StB

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy