Jaro je bezesporu období, na které se většina z nás těší jako na spásu, a to nejen kvůli příjemnějšímu počasí, ale i novému přílivu energie. Jak tělo na jaře pořádně probudit a povzbudit a třeba u toho ještě zhubnout pár přebytečných „zimních kil”? Poradíme vám.
Podle výživové specialistky se dá s hubnutím začít v kteroukoli roční dobu. „Závisí na rozhodnutí člověka, kdy má k tomu nejvhodnější podmínky, neboť každý je určitým způsobem limitován (zdravotní stav, množství kil, které chce redukovat, dovolené, rodinné oslavy, večírky, plesy, atd.). Z čistě pragmatického hlediska jsou lidé více motivováni začít po měsících, kdy tělo svou životosprávou nejvíce zatížili, tedy na jaře po zimním období nebo na podzim po letních dovolených a grilovačkách. Nejvíce klientů do poradny přichází právě na jaře, obecně mají v tomto období větší motivaci a chuť pro sebe něco udělat,” říká Renata Štěpánová z Cambridge Weight Plan.
Svěřte se do rukou odborníka
Chcete-li se při jarním restartu zbavit i zdravotních problémů, snížit váhu o více než 5 kg nebo se vám prostě už po několikátém pokusu nedaří zhubnout, vyplatí se svěřit se do rukou certifikovaného výživového poradce. Má to nespornou výhodu – získáte podporu a správné vedení a do budoucna se tak můžete vystříhat spousty stravovacích chyb. Pokud vás netrápí žádné zdravotní problémy a potřebujete zredukovat jen pár kil, postačí, když vhodně upravíte svůj energetický příjem. Denní příjem energie by ale neměl klesnout pod hodnotu bazálního metabolismu (spočítat si ji můžete například na bazalnimetabolismus.cz) a ve stravování je vhodné držet se obecných zásad:
* Vybírejte především čerstvé potraviny a co nejvíce v přirozeném stavu (ne instantní, polotovary apod.).
* Dostatečně pijte, nevhodné jsou limonády, slazené minerálky, sirupy, energetické nápoje.
* Ke každému jídlu přidejte ovoce nebo zeleninu, tj. 5x denně (1–2x denně ovoce, 3x denně zelenina)
* Vyhýbejte se smaženým jídlům, alkoholu, sladkostem a pochutinám (sušenky, zákusky, koblihy, chipsy, čokolády...).
* Omezte solení i příjem uzených výrobků.
* Pravidelně zařaďte pohyb (chůze, běh, kolo, brusle, tanec...).
Jarní detox – ano, či ne?
Možná patříte mezi ty, kteří na jaře uvažují i o komplexnějším pročištění těla označovaném v současné době jako detox. Žijeme v době blahobytu a naše tělo funguje roky v kuse bez možnosti odpočinku a regenerace. Proto je půst jeden z nejefektivnějších nástrojů, jak se pročistit a zlepšit si celkové zdraví.
„Půst doporučuji provádět alespoň 1x ročně, postačí jeden až dva dny pro ty, co s ním nemají vůbec žádnou zkušenost. Důležitý je především pitný režim, během půstu byste měli vypít minimálně dva litry tekutin denně. Vhodné je pití čisté vody s doplněním bylinkového nebo zeleného čaje, popř. pití neochucených zeleninových nebo ovocných čerstvě lisovaných šťáv,” doporučuje výživová poradkyně Renata Štěpánová.
Pro ty, co mají hektický životní styl nebo chtějí kromě očisty zredukovat i nadbytečná kila, je podle odborníků vhodné také hubnutí pomocí koktejlů. Zde je důležitý správný výběr, mělo by se jednat o produkty, které jsou nutričně vyvážené (tj. obsahují správný poměr makro- i mikroživin. Výhodou je, že se tělo pomocí tekuté stravy detoxikuje, nutričně nestrádá, hubnutí je komfortnější a lze takto vydržet i několik měsíců.
Tipy na zdravé a rychlé jarní recepty
Zeleninovo-ovocné smoothie:
* 1/2 salátové okurky
* 1 jablko
* strouhaný křen
* citronová šťáva
Okurku oloupejte a z jablka odstraňte jádřince. Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte. Šťávu ihned zkonzumujte.
Mrkvovo-zázvorová polévka:
* 0,5 kg očištěných mrkví
* 1 menší cibule
* 1 menší nastrouhaný zázvor (asi 2–3 lžičky)
* 2 stroužky česneku
* limetka
* 2 hrnky vývaru
* olivový olej
* sůl a pepř
Nakrájejte na malé kousky mrkev. Na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli, pak přidejte prolisovaný česnek a zázvor. Přilijte vývar, přidejte mrkev a vařte. Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte šťávou z limetky, himálajskou solí a pepřem.
Související
Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy
Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové
Jaro , zdraví , potraviny jídlo , život , protext , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel
před 1 hodinou
USA oznámily obří balík sankcí proti Rusku a zemím, které pomáhají jejich vojenskému průmyslu. Včetně Slovenska
před 2 hodinami
Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“
před 2 hodinami
Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí
před 2 hodinami
„Udeřte je do obličeje,“ radí Lukašenko běloruským sportovcům před olympiádou
před 3 hodinami
Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA
před 3 hodinami
V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život
před 4 hodinami
V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině
před 5 hodinami
Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy
před 5 hodinami
Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie
před 6 hodinami
V Číně se zřítila dálnice. Zemřely desítky lidí
před 7 hodinami
Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny
před 7 hodinami
Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho
před 8 hodinami
Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil
Aktualizováno před 8 hodinami
Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek
před 8 hodinami
Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?
před 9 hodinami
Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině
před 9 hodinami
Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň
před 9 hodinami
Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?
před 10 hodinami
Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu
Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.
Zdroj: Libor Novák