Shakespeare má konečně domov. Historik zjistil, kde v Londýně žil

Stratford nad Avonou a Londýn, dvě místa navždy spojená s Williamem Shakespearem. Zatímco o místě dramatikova pobytu v malém městě je jasno, o tom, kde přesně žil v britské metropoli se donedávna nevědělo. Jak informuje CNN, historik Geoffrey Marsh na to konečně přišel.

Podle nejnovějšího výzkumu se konečně podařilo určit, kde přesně v britské metropoli přebýval legendární dramatik William Shakespeare. Divadelní historik Geoffrey Marsh strávil celou dekádu tím, aby zjistil, kde vznikla hra Romeo a Julie. Použil k tomu oficiální záznamy pohybu Shakespeara během 90. let 16. století.

Výzkum odstartoval poté, co bylo v roce 2008 objeveno alžbetínské divadlo The Theatre ve východolondýnské čtvrti Shoreditch. Historik si tehdy položil otázku, kde asi dramatik žil, když se jeho hry hrály právě zde, než začal působit na legendární scéně The Globe. Podle dřívějších zjištění žil v centrálním Londýně nedaleko dnešní Liverpool Street Station, přesná lokace však jasná nebyla.

Podle Marshe důkazy ukazují, že Shakespeare žil v nemovitosti s výhledem na hřbitov St. Helens jako nájemník Company of Leathersellers, cechu, který během vlády královny Alžběty organizoval obchod s kůží. Přes problém s tehdejším pravopisem se historikovi podařilo dešifrovat dokumenty, které byly podle jeho slov nevídaně zachovalé a sahaly až do roku 1550.

„Místo, kde Shakespeare v Londýně žil, nám dává mnohem lepší porozumění tomu, co jej inspirovalo v jeho životě a práci,“ uvedl k výzkumu Marsh, který je rovněž šéfem divadelního oddělení Victoria and Albert Museum.

„Během let, kdy migroval mezi Stratfordem a Londýnem, žil v jedné z nejbohatších farností City vedle mocných veřejných figur, bohatých zahraničních kupců, doktorů nebo výborných hudebníků,“ popisuje historik.

Marsh dodává, že život na takovém místě v tehdejším Londýně zlepšil Shakespearovo postavení. Jak se úspěšně vyvíjela jeho kariéra, získal dokonce rodinný erb a peníze na stavbu impozantního a drahého domu ve Stratfordu nad Avonou.

Související

William Shakespeare

Shakespeare napsal jen polovinu divadelní hry Jindřich VIII., uvádí analýza z ČR

Historici již dlouho mají za to, že svou hru Jindřich VIII. dramatik William Shakespeare nenapsal sám, a studie českého lingvisty nyní naznačuje, že takřka stejným dílem jako "bard z Avonu" se na tvorbě podílel jeden z jeho současníků. Podle analýzy Petra Plecháče z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR pochází skoro polovina divadelní hry z pera Johna Fletchera.

Více souvisejících

William Shakespeare Londýn historie

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 49 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy