Budoucnost sexu? Přichází fenomén, s nímž si odborníci nevědí příliš rady

Když majitel otevírá dveře svého podniku schovaného za supermarketem a barem s karaoke, zní z jeho útrob hlasitá rocková hudba. Na stěnách chodby, z níž se dá vstoupit do čtyř místností, jsou obrázky spoře oděných dívek. V jednom z pokojů čeká blonďatá Crystal, vedle brunetka Jennifer. Nicky a Kristina sdílí jeden pokoj. Za čtvrtými dveřmi leží urostlý Romeo, který je připraven přivítat hosty z řad pánů i dam.

Kdo by si ale chtěl v podniku Unique Dolls na ospalém předměstí Helsinek splnit své sexuální fantazie stykem se skutečnými prostitutkami, byl by zklamán. Podnik totiž nabízí intimní momenty se silikonovými pannami. Vypadá takto budoucnost sexu? ptá se agentura DPA.

Crystal, Jennifer, Nicky, Kristina a Romeo sice vypadají jako živí, kdo si chvíle s nimi ale objedná, brzy zjistí, že jde o panny ze silikonu. Do domu v Helsinkách, v němž se v listopadu loňského roku otevřel první nevěstinec se silikonovými pannami ve Finsku, za nimi přichází denně deset až patnáct lidí.

"Vždy je lepší mít sex se skutečným člověkem, ale lidé chtějí z různých důvodů navštěvovat náš klub," říká provozovatel podniku Unique Dolls. Mnoho lidí podle něj nemá na navazování vztahů s jinými lidmi čas, nebo se prostě stydí. "A někteří lidé chtějí nasbírat další sexuální zkušenosti," dodává.

Koncept Unique Dolls, což se dá předložit jako unikátní či jedinečné panenky, vznikl na konci roku 2017 v Barceloně a vyvolal četné spory. V německém městě Freiberg am Neckar museli provozovatelé podobný nevěstinec na konci loňského října zavřít. Do jiného podobného podniku v západoněmeckém Dortmundu naopak přichází stále více lidí, kteří si mohou vyzkoušet sex s šestnácti různými umělými pannami. "Nejen děvčata si hrají s panenkami," komentoval zájem o vykřičený dům jeden z místních listů.

Ve Švédsku už organizace bojující za práva žen volají po zákonu proti umělým pannám na sex a sexuálním robotům. Obávají se totiž, že budou ženy kvůli takovým umělým sexuálním zážitkům ještě silněji vnímány jako objekty a násilí na nich se normalizuje. Zakázat chtějí aktivisté také sexuální roboty, které mají podobu dětí. Ve Spojených státech jsou už údajně takové modely na trhu.

Dávají tedy sexuální panny a roboti průchod pedofilii a fantaziím o znásilňování? Jsou tím ženy i muži degradováni na pouhé objekty touhy? Nebo je to zkrátka jen nová forma sexu v době sílící digitalizace? Odborník na IT Davidy Levy v roce 2007 v knize Love and Sex with Robots (Láska a sex s roboty) napsal, že pohlavní styk s roboty bude v budoucnu zcela normální a většina lidí jej bude považovat za eticky v pořádku.

Sociální psycholožka Jüe Fang-čou se zabývá tímto fenoménem již delší dobu. Podle ní je příliš brzy na to říci, zda jsou umělí sexuální partneři požehnáním či prokletím. "Jako u každého nového produktu nelze hned říci, že je dobrý či špatný. Jde o to, jak jej budeme používat," říká vědkyně, která působí na univerzitě v německé Postupimi.

Postupující digitalizaci ale podle ní nelze ignorovat. Sociální psycholožka je přesvědčena, že řada lidí je otevřena tomu vyzkoušet novou formu sexuální aktivity. Podle studie Homo digitalis by sex s robotem zkusil každý pátý Němec.

S klasickými nafukovacími pannami nemají dnešní sexuální panny již mnoho společného. V závislosti na kvalitě mohou stát i desetitisíce eur. V podniku Unique Dolls se silikon někdy nahřívá na teplotu lidského těla, aby byl sexuální zážitek co možná nejrealističtější. Panny se po sexu důkladně čistí. Kondomy, které mají zákazníci na pokoji, jsou při styku se silikonovými pannami povinností.

Jüe Fang-čou říká, že se o sex s umělými pannami nezajímají jen stydliví lidé, ale i lidé zvědaví, kteří chtějí zkusit například sex se stejným pohlavím. Z psychologického hlediska mají současné modely rozhodující nedostatek: chybějící city. "Náklonnost a emocionální pouto je důležitou dimenzí lidské sexuality, stejně jako chtíč či rozmnožování. S umělými pannami se nedají zplodit děti," říká vědkyně.

Provozovatel podniku Unique Dolls se s ní v tomto ohledu shoduje. "Sexuální panenky nemohou nahradit skutečné muže a ženy, emoce, city, rodinu, děti a další," říká. "Jsou vyrobeny proto, aby lidem dopomohly k sexuálnímu uspokojení, pokud ho nemohou dosáhnout se skutečnými lidmi," dodává.

Související

Ilustrační fotografie

Zemřel nejslavnější indický "sexpert", jeho rady přitáhly i pozornost cenzorů

Ve věku 96 let zemřel nejslavnější indický sexuolog, doktor Mahindar Vatsa. Tento vystudovaný porodník a gynekolog zasvětil život zvyšování informovanosti o sexu v Indii, ale nejvíce ho proslavil novinový sloupek "Zeptejte se sexperta", který začal psát ve svých 80 letech a vydával ho více než deset let, uvedl zpravodajský server BBC News.
Ilustrační foto

Britská vláda terčem posměchu kvůli novému pravidlu, dostalo přezdívku "zákaz sexu"

Britská vláda se stala terčem vtipů kvůli novému pravidlu, které z důvodu šíření koronaviru zakazuje shromažďování dvou a více osob ve vnitřních prostorech a jemuž média okamžitě začala přezdívat "zákaz sexu". Zřejmě nezamýšleným důsledkem nařízení totiž je i to, že jsou nyní nelegální také milenecké schůzky párů, které společně nežijí v jedné domácnosti.

Více souvisejících

Pohlavní styk ženy Muži Láska, intimnosti, vztahy Švédsko Prostituce Roboti

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy