Používáte při úklidu chemikálie? Následující doporučení vědců vás překvapí

Dnes je naprosto běžné, že lidé k úklidu svých domácností používají různé chemikálie. Podle nejnovějšího vědeckého výzkumu to však nemusí být dobrý nápad. Jaká doporučení jsou jeho výsledkem?

Prach v domě nechce mít žádná správná hospodyně. Dobře víme, že se v něm skrývají například roztoči, kteří mohou u citlivých jedinců vyvolat projevy alergie. Může však prach obsahovat i něco prospěšného?

Nová studie zveřejněná v žurnálu Environmental Sciences: Process Impacts se zaměřila na některé mikroorganismy, které žijí na lidské kůži i okolním prostředí a dokáží zneškodňovat a rozkládat potenciálně škodlivé látky, které se nachází například v prachu. Vědcům se podařilo vyvrátit domněnku, že kožní mikroby nejsou aktivní.

Ve skutečnosti mohou rozežrat ftaláty, které se ve vodních a půdních společenstvech odbourávají biologicky. Tento proces inspiroval vědce, kteří chtěli zjistit, zdali může k něčemu podobnému docházet i v interiérech, kde jsme ftalátům vystaveni ve vysokém množství.

Pod mikroskop si vzali kousek nylonového koberce z rodinného domu v americkém státě Massachusetts a další vzorky koberců z tří domů v Ohiu. Požádali i o vzorky prachu z vysavačů v těch samých domácnostech. V laboratoři zjistili, že ftalát DEHP, který je podezřelý z rakovinotvorných účinků, se v domácnostech vyskytuje v opravdu velkém množství.

Kousky koberců vystavili vědci působení různé vlhkosti. Ta podpořila růst mikroorganismů, které rozložily více ftalátů. Snížení počtu ftalátů však doprovázel nárůst mikrobiální aktivity, růst plísní a hub. Testovaná vlhkost navíc byla vyšší, než je v domácnostech běžné.

Spoluautorka studie Sarah Hainesová proto říká, že produkty degradace chemikálií mohou být ještě škodlivější, vše je však potřeba ještě mnohem lépe prozkoumat. Vyšší vlhkost by však nikomu nedoporučila.

Navzdory tomu vidí vědci ve výsledcích studie naději pro lepší plánováni interiérů a jejich vybavení. Nově by se chtěli zaměřit na to, jak nejlépe využít vzájemného působení mikrobů a chemikálií.

Pokud se však právě chystáte uklízet byt, zkuste omezit množství použitých chemikálií na úplné minimum. Hodně práce se dá provést pomocí prostředků, které znaly už předchozí generace, jako jsou ocet nebo jedlá soda. Můžete tak totiž usnadnit práci mikrobům.

Související

odpady

Lidé dnes budou uklízet Česko, kvůli epidemii individuálně

Dobrovolníci po celém Česku budou dnes uklízet po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru to tentokrát nebudou hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.
Bezdomovci

Veřejná prostranství v Praze 12 budou uklízet bezdomovci

Praha 12 bude práci na údržbě veřejných prostranství v městské části nabízet lidem bez domova. Pilotní projekt spouští v září ve spolupráci se Střediskem prevence a léčby drogových závislostí Drop In. Celkový rozpočet projektu činí 453,5 tisíc korun. Vyplývá to z usnesení rady městské části.

Více souvisejících

Úklid Chemikálie mikroby věda domácnosti

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy