Ikea efekt. Odborníci vědí, proč si rádi připlatíme za produkty, které si navíc musíme sestavit

Jsou lidé ochotni zaplatit víc peněz za produkt, na jehož finální podobě se mohou sami podílet? Už před osmi lety si tuto otázku položila čtveřice vědců, kteří tento fenomén pojmenovali podle švédské nábytkářské firmy, která se těší popularitě i v Česku. K jakým závěrům došli?

Od padesátých let minulého století se v USA traduje příběh o tom, jak psycholog Ernest Dichter přesvědčil potravinářskou společnost General Mills, která chtěla dosáhnout větších prodejů, k tomu, aby v receptu na své instantní dorty vyměnila vejce v prášku za ta opravdová.

O téměř sedm desetiletí později je nápad, jak donutit lidi spoluvytvářet zakoupené věci a tím je přesvědčit k tomu, aby byli ochotni zaplatit za produkt víc peněz, zavedenou marketingovou a obchodní praktikou, pro kterou se podle švédské nábytkářské firmy vžil název „Ikea efekt“.

Před osmi lety dokonce pod zmíněným názvem vyšla studie čtveřice autorů v Journal of Consumer Psychology. Ač i jejich práce začíná příběhem o americkém dortu, nakonec ji pojmenovali podle švédského výrobce nábytku, jehož produkty si lidé musí sestavit doma. Autoři se domnívali, že lidé jsou za takové věci ochotni zaplatit víc.

Tento fenomén měl potvrdit experiment, v němž jeho účastníci sestavovali krabice od Ikea, origami, nebo stavěli lego. Výsledky ukázaly, že účastníci dávali vyšší hodnotu věcem, které sami stvořili.

Ukázalo se však, že „Ikea efekt“ má své hranice. Když účastníci strávili výrobním procesem moc času, nebo nebyli schopni věc dokončit, jejich ochota za produkt dobře zaplatit se snižovala.

„Ikea efekt“ není jediným efektem, který ovlivňuje ekonomické chování lidí. Už v osmdesátých letech pojmenoval ekonom Richard Thaler tzv. nadační efekt, kdy lidé dávají větší hodnotu produktu, který už vlastní, oproti té samé věci, kterou by si teprve kupovali.

Dopad vynaloženého úsilí sledují odborníci dokonce už od padesátých let minulého století. Jde o předpoklad, že jedinec, který vyvinul jakékoliv úsilí k dosažení čehokoliv, tomu pak dává větší hodnotu. Tento efekt samozřejmě může platit i při sestavování nábytku z Ikea.

Roli hrají i personální preference. Možnost podílet se na kreativním procesu totiž představuje i možnost promítnout do produktu svůj osobní vkus, na což rovněž některé společnosti sázejí. Zařadit mezi ně můžeme i švédskou Ikea.

Související

Více souvisejících

Ikea nákupy věda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy