Důkaz o reinkarnaci? Záhadu převtělených dvojčat Pollockových dodnes nikdo nevysvětlil

Podivnou epizodou nedávné historie je příběh dvojčat Pollockových, která se narodila po smrti svých sester v Anglii. Jejich podobnost s nikdy nepoznanými sourozenci je považována za důkaz reinkarnace, jednoznačné důkazy však neexistují.

V anglickém Hexhamu 5. května 1957 došlo k tragické autonehodě, při níž zemřely sestry  Joanna a Jacqueline. Děti rodičů Johna a Florence Pollockových měly 11 a 6 let. Rodiče byli pochopitelně zklamání, ale rozhodli se mít ještě jedno dítě.

Narodila se jim identická dvojčata, které pojmenovali Gillian a Jennifer. Jenže kolem dcer se začaly objevovat nevysvětlitelné odkazy na sestry, které nikdy nepoznaly. Jennifer měla stejné mateřské znaménko, jaké rodiče znali od mladší ze zesnulých sester Jacqueline.

Když dvojčata měla pouhé tři měsíce, jejich rodiče se rozhodli přestěhovat jelikož nechtěli bydlet v místě připomínající tragickou událost. Když dvojčatům byly dva roky, začaly se chovat podivně. Rodiče před nimi nikdy nemluvili o tragicky zesnulých sestrách. I přesto však chování dvojčat mrtvé děti podezřele připomínalo.

Dvojčata znala jména zděděných hraček, i když je jim rodiče neřekli. Bála se blížících se automobilů a křičela v obavě, že je chtějí přejet. Děsivé byly scény, kdy si holčičky hrály na autonehodu, ale vůbec se při tom nebavily. Křičely bolestí a zmiňovaly, že jim krvácejí oči. Jedny z nejpodezřelejších aktivit se odehrály při návštěvě původního bydliště rodičů. Dvojčata poznávala místa, která nikdy nenavštívila a líbily se jim stejné lokality jako starším sestrám.

Jako se podivné náznaky objevily, stejně náhle i zmizely. Když byly dcery starší pěti let již nikdy na tragickou událost neupozorňovaly.

Případ zaujal psychologa z Univerzity ve Virginii  Dr. Iana Stevensona. Zabýval se projevy reinkarnace u dětí, jelikož u dospělých tyto projevy nejsou příliš věrohodné (např. hovoří o tom, co četli, aniž by si to uvědomovali). Podle jeho zkoumání se projevy dětí dají považovat za určitou podobu reinkarnace.

Jenže každá záhada vzbuzuje jisté otázky po její důvěryhodnosti. I když Stevensonova zkoumání jsou položena na vědeckých zásadách práce, o problému se psycholog dozvěděl až později a nikdy nebyl svědkem chování dvojčat do jejich pěti let, tudíž evidence o podezřelém chování dvojčat pochází jen od jejich rodičů a jejich známých.

Obrovským otazníkem je především otec John, který v reinkarnaci věřil dlouhodobě a o převtělení mrtvých dcer byl přesvědčen ještě před tím, než se narodily. Náhodný náznak pak mohl být v jeho vyprávění interpretován, jako důkaz převtělení, i když hra na autohavárii není až tak neobvyklým jevem u děti.

Také se nedá ověřit jestli rodiče a jejich známí před malými dětmi o události nikdy nehovořili. Například v době kdy děti ještě neuměly příliš mluvit. Podobnost chování se dá také přičíst genům.

Celá událost tak vzbuzuje mnohem více otázek než odpovědí. Asi už nikdy se nedovíme jestli šlo o důkaz zázračného převtělení nebo realitu zdvojila jen fantazie rodičů, otřesených tragickou zkušeností.

Související

Velký Blaník (zdroj: Dr. Ivan Rozkošný)

Záhada kolem bájného hradu na hoře Blaník. Podle pověsti tu dřímají rytíři

Pověst o blanických rytířích dřímajících v posvátné hoře, kteří v čele se sv. Václavem přijedou na pomoc české zemi, až jí bude nejhůř, zná snad každý. Zájemci o turistiku si vzpomenou i na místní nejmenší CHKO v České republice, případně rozhlednu na vrcholu Velkého Blaníku. Málo kdo už ovšem zná záhadu blanického hradu, jehož lokalizaci se dodnes věrohodně nepodařilo určit.

Více souvisejících

tajemství záhady Dvojčata reinkarnace Anglie historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy