Barbarská nebo pokroková? Takhle vypadala medicína v pravěku a starověku

Lékařství a medicínu můžeme řadit k vůbec nejstarším vědním oborům. Počátky medicíny je možné hledat již v období pravěku a starověku. Doklady léčebných postupů (mnohdy kuriózních) se nám dochovaly ze starověkého Egypta, Řecka i Říma, nebo třeba z Mezopotámie. Archeologické nálezy pak svědčí o úrovni pravěkého léčitelství na území střední Evropy.

Již v dobách starověku bylo léčitelství na poměrně vysoké úrovni. Můžeme se o tom ostatně dočíst v proslulém Chammurapiho zákoníku z 18. století před naším letopočtem, kde se mimo jiné píše: „Jestliže lékař provedl na plnoprávném občanovi těžkou operaci bronzovým nožem a plnoprávného občana vyhojil, vezme 10 šekelů stříbra. (…) Jestliže lékař provedl na plnoprávném občanovi těžkou operaci bronzovým nožem a zavinil jeho smrt, utnou mu ruku. Jestliže lékař provedl na otroku těžkou operaci bronzovým nožem a zavinil jeho smrt, nahradí otroka za otroka. (…) Připraví-li lékař pacienta o oko, přijde o oko sám.“

Vůbec nejstarší doklady o léčitelství a medicíně pocházejí ze starověkého Egypta. Dochovala se celá řada papyrů s popisem lékařských postupů, chirurgických i gynekologických zákroků, s diagnózami chorob, s recepty tehdy používaných léků. Například tzv. Ebersův nebo Smithův papyrus bychom mohli označit za jakési příručky chirurgů.

Ve starém Egyptě byla tedy na poměrně vysoké úrovni chirurgie, oční lékařství nebo stomatologie. Tehdejší lékaři si také dokázali poradit s nejrůznějšími zraněními či hadím uštknutím. Staří Egypťané byli výbornými znalci lidské anatomie, a to i kvůli umění mumifikace, kdy došlo k poznání stavby lidského těla i vnitřních orgánů. Ze starých egyptských léčebných postupů je možné zmínit třeba přikládání plísní na rány, používání lněných obvazů, šití velkých ran, amputace končetin, trepanace lebky, spravování zubních kazů či používání „léků“ vyrobených z medu, cibule, ricinového oleje nebo opia. Doloženy jsou ovšem také poněkud kuriózní způsoby léčení, kdy se používal lidský i zvířecí trus, netopýří krev nebo červi.

Ve starověkém Řecku se při zdravotních potížích zprvu spoléhalo na pomoc bohů. Symbolem lékařství se stal bůh Asklépios, jehož symbolem je hůl obtočená hadem. Kult tohoto boha se rozšířil zejména v 5. století před naším letopočtem. Při chrámech, které mu byly zasvěceny, se budovaly tzv. asklépeia, tedy jakési nemocnice, z nichž pochází doklady tehdejších lékařských postupů. Jednalo se třeba o zvláštní koupele, cvičení, užívání „léků“, úpravu jídelníčku, ale i jízdu na koni nebo lov. Zvláštní důraz zde byl pak kladen na spánek.

Otcem řeckého lékařství se stal Hippokrates, který náležel k lékařskému sboru Asklépiovců. Hippokrates jako první pojmenoval základní choroby, vytvořil jakousi klasifikaci nemocí, stal se zakladatelem lékařské školy. Známá Hippokratova přísaha má svůj původ již ve starověku, v zásadách sboru Asklépiovců. Hippokrates je autorem více než padesáti lékařských spisů, které ovlivnily pozdější lékařství v celé Evropě.

Významnou postavou staré římské medicíny byl Galenos, který byl osobním lékařem císaře Marca Aurealia, ošetřoval gladiátory a prováděl první pitvy. Ve starověkém Římě však byla profese lékaře na poměrně nízké úrovni – zpravidla byli otroky římských patricijů.

Pravěké léčitelství na území střední Evropy mělo zpravidla magický či náboženský ráz. Archeologické výzkumy přinesly mimo jiné doklady o zdravotních problémech, kterými trpěli pravěcí lidé – například záněty kostí, osteoporózou, artritidou nebo zubními kazy. Poměrně častá byla zranění končetin i hlavy, kterým lidé mnohdy podlehli. Známe také případy úmrtí žen při porodu – dokladem nám jsou v tomto případě pohřby těchto žen spolu s novorozenci. Některé pravěké ženy zemřely také při chirurgickém zákroku připomínajícím císařský řez.

Při léčení nemocí se v pravěku spoléhalo především na sílu bylin, ze kterých se připravovaly i speciální masti. Již v pravěku a starověku se ke zmírnění bolestí využívala kyselina salicylová, obsažená ve vrbové kůře. Tu dnes najdeme třeba v aspirinu. I ve středověku se vrbová kůra používala při bolestech a horečce.

Související

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

Více souvisejících

historie medicína lékaři Egypt

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy