Nejpodivnější smrti středověku. Takové šílenosti by nevymysleli ani tvůrci Hry o trůny

Seriálový fenomén Hra o trůny se proslavila nemilosrdným nakládáním s postavami. Ty umíraly velice často a obvykle dost podivnými způsoby. To je ale jen slabý odvar toho, jak umírali hrdinové podle středověkých kronikářů.

Drsná smrt drsného Vikinga

Legendární vikingský vůdce Ragnar Lothbrok (Lothbrok doslova znamená „kožené kalhoty“, proto se jeho přízvisko obvykle nepřekládá), který je hlavním hrdinou nejznámější severské ságy byl popraven velice originálním způsobem. Rozhodně to nebylo nic pro nikoho, kdo nemá rád plazy. Podle ságy ho totiž northtumbijský krále Aella porazil a zajal v bitvě a nechal vhodit do jámy plné jedovatých hadů. Aby to bylo ještě o něco zajímavější, podle ságy začal Ragnar jako správný severský hrdina zpívat uprostřed hadí jámy píseň.

Bacha na hlavu

Druhým vikingským zástupcem je Sigurd Silný z Orknejí. Ten svému poraženému soku nechal useknout hlavu a vozil ji jako trofej přivázanou k sedlu svého koně. I když to vypadalo nepochybně hrůzyplně, jarlu Sigurdovi se to nevyplatilo. Useknutá hlava totiž při poskakování během jízdy na koni podřela zuby Sigurdovi stehno. Do rány se dostala infekce a na tu mocný jarl nakonec zemřel. Pomsta zabitého soka nebo prostě jenom blbá náhoda?

Chudák Jaromír

Ani česká historie není chudá na obskurní způsoby smrti. Přemyslovský kníže Jaromír to neměl jednoduché, musel bojovat se svými bratry i konkurenčním rodem Vršovců. Ještě za života ho zmrzačili kastrací a poté byl i oslepen. Ovšem osudovým se mu stalo místo, kde i král (či kníže) chodí sám – záchod. Najatý vrah ho měl podle Kosmy probodnout kopím skrze otvor v prevétu. Je otázkou jestli se Jaromírovým osudem nechal inspirovat i takový G. R. R. Martin, který jednoho z nejmocnějších mužů Západozemí nechal také prošpikovat na záchodě, v tomto případě to ale nebylo kopím (představte si jak musel vrah číhající po prevétem vypdat), ale poněkud sofistikovaněji kuší.

Žhavá zadnice

Stejná část těla se stala osudnou i anglickému králi Edvardu II. Jenomže v jeho případě vrahové (obvykle se za ně považuje jeho žena a její milenec) měli přece jenom více invence a hlavně se snažili, aby nebylo poznat, že král byl zavražděn. Proto mu údajně nalili pomocí trychtýře do řitního otvoru žhavé olovo, které králi spálilo vnitřnosti. Výhodu to mělo v tom, že to nezanechalo výrazné stopy a pokud ano, tak v místech, která nikdo nechtěl moc zkoumat.

Smích zabíjí

Byl jednou jeden aragonský král a ten se rád smál. Hodně si oblíbil jednoho z dvorních šašků se jménem Borra. Podle kroniky se šašek jednou vrátil z výpravy a král se ho zeptal, kde byl. Šašek odpověděl následujícím absurdním vtipem: „Byl jsem venku na vinici, kde jsem uviděl jelena jak visí za ocas na stromě, vypadalo to jako by ho někdo potrestal za to, že kradl fíky.“ Krále to prý tak rozesmálo, až zemřel. Poetické by bylo, kdyby právě jedl fíky a zaskočily mu.

Nebezpečná hra o trůny

Uherský král Béla se snažil zajistit trůn pro svého syna a tak se vydal na válečnou výpravu proti vzbouřencům. Během ní se ale pod ním údajně propadl trůn, na kterém seděl. Nebyl sice sestrojen z roztavených mečů, přesto pád krále zranil na tolik, že po několika dlouhých dnech v bolestech zemřel.

Svaté grilování

Sv. Vavřinec měl být zabit během pronásledování křesťanů římským císařem Valeriánem. Jak už to tak v křesťanských legendách bývá, vymysleli Římáné pro mučedníka dost krutý způsob popravy. Položili ho na rošt a ten pověsili nad oheň. Ovšem nejzajímavější na celé věci je, že podle legendy si světec zachoval do poslední chvíle smysl pro humor a na své mučitele po chvile zvolal : "Otočte mě, z téhle strany už jsem hotový!“  A tak se poněkud morbidním způsobem stal patronem grilování.

Související

Hřbitov

Proč dáváme na hroby květiny a věnce?

O Dušičkách, tedy svátku zesnulých, se tradičně zapalují na hrobech svíčky a pokládají se na ně květiny a věnce. Zatímco dnes tvoří spíše výzdobu, dříve měly svůj symbolický význam.
Smrtka

Kmotřička Smrt. Jak se zrodila víra v bytost, která bere lidem život?

Svátky zemřelých se v minulosti pojily nejenom s úctou k předkům, ale také s připomínkou nevyhnutelnosti smrti. Ta měla v představách lidí personifikovanou podobu kostlivce s kosou nebo vyhublé ženské postavy, které se říká kmotřička Smrt. Víra v bytost beroucí život je velmi stará, v lidové tradici se objevovala ještě v moderní době a dodnes přežila například v pohádkách nebo v příslovích a rčeních.

Více souvisejících

smrt Trest smrti úmrtí vikingové

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 31 minutami

před 48 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy