Energetické nápoje nepatří dětem do rukou. Nadměrná konzumace neprospívá ani dospělým

Energetické nápoje, které mají vysoký obsah cukru a kofeinu, by podle odborníků neměly pít děti. Mohou zhoršovat jejich soustředění, zvyšovat agresivitu nebo vést k úzkostem. Nadměrná konzumace neprospívá ani dospělým, zejména diabetikům nebo lidem s nemocným srdcem, řekli ČTK. Před 75 lety se narodil rakouský podnikatel Dietrich Mateschitz, který stál u zrodu energetického nápoje Red Bull.

"Největší rizika jsou spojena s konzumací energetických nápojů dětmi a dospívajícími. Nadměrná konzumace může vést ke zvýšené nervozitě, horší schopnosti soustředění, úzkosti a zvýšené agresivitě a v dlouhodobém horizontu i ke zhoršení paměti," uvedl vedoucí oddělení experimentální diabetologie a zástupce přednosty Centra experimentální medicíny IKEM Martin Haluzík.

Dlouhodobé a nadměrné pití těchto nápojů může podle něj ovlivnit duševní vývoj a mentální schopnosti dětí. Některé země, například Velká Británie nebo Litva, prodej těchto nápojů dětem úplně zakázaly, pro zákaz je podle loňského průzkumu i většina Norů. V Česku se o zákazu debatovalo před pěti lety. V roce 2015 před konzumací energetických nápojů dětmi varovala i evropská organizace kardiologů. V Česku je podle dat z tohoto roku pilo 40 procent dětí a 82 procent náctiletých.

"Princip jejich užití není v dodání energie jako takové, ale energie ve smyslu povzbuzení, zlepšení pozornosti a výkonu. Užívají jej například řidiči k udržení pozornosti nebo sportovci," vysvětlil Lukáš Zlatohlávek z III. interní kliniky - kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle něj ale každý organismus potřebuje odpočinek, a pokud se únava příliš zahání těmito nápoji, může nastat i kolaps.

Obecně mají energetické nápoje vysoký obsah cukru, což může při dlouhodobé konzumaci přispívat ke zvyšování hmotnosti a vést k dalším komplikacím spojeným s nadváhou a obezitou. Podle Haluzíka je nejlepší je nepít vůbec, nebo jen výjimečně. Vyhnout by se jim měli pacienti s poruchami srdečního rytmu, nadváhou nebo cukrovkou.

"Poměrně vysoký je také obsah kofeinu, který při nadměrné konzumaci může způsobovat bušení srdce a rychlejší srdeční rytmus, u pacientů s onemocněním srdce může vyvolat i srdeční arytmii. Kofein také může způsobovat nespavost a jiné poruchy spánku," dodal Haluzík.

Podle Zlatohlávka se obsah kofeinu v různých druzích nápojů liší. Některé obsahují ekvivalent méně než jednoho šálku kávy, jiné ale třeba i více než dvou. Zvýšená konzumace může přes prvotní nabuzení způsobit podle něj následný útlum. U pravidelných konzumentů se může objevit třes, nepozornost nebo roztěkanost.

"Často je konzumace těchto látek spojena s konzumací alkoholu, či dokonce drog a v tom tkví asi jedno z největších nebezpečí, zejména ve zvýšené toleranci alkoholu s následnými negativními následky," doplnil Zlatohlávek.

Související

Ilustrační foto

U nikotinu či energetických nápojů se málo mluví o vlivu na děti, varují experti

O nežádoucích účincích nikotinu, kofeinu a dalších látek a jejich vlivu na děti se podle odborníků mluví málo. O možné škodlivosti například nikotinových sáčků, energetických nápojů či prášku kratom nevědí ani sami nezletilí uživatelé. Poslanci chtějí u některých větší regulaci včetně zákazu prodej dětem, mohla by vzniknout samostatná kategorie psychomodulačních látek mezi regulovanými a zakázanými. Informace dnes zazněly na semináři ve sněmovně.
Drogy, ilustrační foto

Mladí užívají návykové látky méně, víc jsou na internetu

Mladí Češi čím dál méně kouří, pijí alkohol či berou drogy. Důvodem je zřejmě hlavně nárůst on-line komunikace na úkor osobního kontaktu s vrstevníky a to, že rodiče mohou mladé lidi díky moderním technologiím snáze kontrolovat. Pokud mají šestnáctiletí zkušenosti s návykovými látkami, tak je získávají v pozdějším věku než dříve. Roste jejich zájem o elektronické cigarety či energetické nápoje.

Více souvisejících

Energetické nápoje zdraví děti

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy