Třetí tajemství z Fatimy: Co před námi Vatikán skrývá a co lidstvo čeká?

Když světem v roce 1917 zmítala 1. světová válka, došlo v blízkosti portugalského města Fatima k nevídané události. Třem dětem Jacintě, Františkovi a Lucii se měla zjevit Panna Marie a skrze ně seslat lidstvu tři proroctví. Celý proces skončil Velkým slunečním zázrakem, kdy se po vydatném dešti roztrhaly mraky, slunce začalo divoce rotovat a zářit všemi barvami duhy, a posléze začalo "padat" z oblohy. Všichni přihlížející byli ihned vzápětí na to zcela suší. Co všechno skrývají ona tři proroctví? A proč poslední z nich církev dlouho tajila? A skutečně odhalila všechna tajemství z Fatimy?

Ponechme teď stranou, zda k výše popisovanému zázraku mohlo skutečně dojít. Odborná veřejnost, ateisté a skeptičtí teologové jsou spíše toho názoru, že se jednalo pouze o vzácný astronomický jev, který na zúčastněné mimořádně zapůsobil vzhledem k předchozímu tvrzení o zjevení. Informovala o tom Česká Televize. Nicméně pokud jde o samotná tři proroctví Panny Marie lidem, tak první a druhé se svým způsobem skutečně vyplnila. 

Svědectví Lucie, posledního žijícího dítěte, která coby řádová sestra v roce 1941, kdy byl svět v dalším globálním válečném konfliktu, bylo následující - první proroctví symbolizovalo peklo a druhé Neposkvrněné Srdce Panny Marie. Zvláštní, že ano? Ale když se na ně podíváme z jiného úhlu pohledu, tak je svým způsobem lze skutečně interpretovat jako pravdivá.

Peklo a Neposkvrněné srdce Panny Marie

Jako ztělesnění pekla by se daly interpretovat dvě světové války, které se nechvalně zapsaly do dějin 20. století. I nevěřící lidé by jistě souhlasili s tím, že první a následně druhá světová válka lidstvu skutečně dokázaly, že peklo skutečně existuje. Co se týče druhého poselství, tedy Neposkvrněného Srdce Panny Marie, tak do toho bylo přímo včleněné varování před poválečným vývojem, zejména pak v revolucí a občanskou válkou zmítaném Rusku.

Panna Marie chtěla patrně poukázat na následky Říjnové revoluce, včetně rozšíření komunistické ideologie do dalších zemí. Jednoduše řečeno první tajemství Fatimy mělo lidem ukázat, jak vypadá peklo. Druhé je mělo upozornit na následky odpadnutí od víry, tedy protivení se Boží vůli.

Oba vzkazy lidstvu, které měla skrze Františka, Lucii a Jacintu sdělit Panna Marie, se vyplnily. Lidstvo si v minulém století prošlo dvěma válečnými konflikty a okusilo následky komunistických režimů. Nejen, že si prošlo peklem, ale i si samo potvrdilo, co se může stát, když se zřekne svých křesťanských kulturních kořenů.

Svým způsobem by fatimská proroctví mohla být ponaučením pro všechny revolucionáře a progresivisty. Samozřejmě za podmínky, že by je vzali vážně. Z ateistického úhlu pohledu se mohlo jednat o pouhou náhodu, či úmyslnou interpretaci, aby to vyznělo, jako naplnění dvou proroctví Panny Marie z Fatimy.

Třetí tajemství Fatimy? Tají něco církev?

Co ale obsahovalo třetí tajemství Fatimy? Odpověď na tuto otázku se pokusil nastínit server Myty.cz. Jeho text byl Vatikánem velmi dlouhou dobu utajován. Zveřejnil ho až v roce 2000 papež Jan Pavel II skrze Kongregaci pro nauku víry. Podle sestry Lucie měl obsahovat zjevení anděla, který s plamenným mečem útočil na svět, čemuž zabránila záře vycházející z pravé ruky Panny Marie. Posléze anděl sáhl pravou rukou na zem a zvolal: "Pokání, pokání!". Následně na horu, na jejímž vrchu je kříž, vystoupil bílé oděný biskup "Svatý otec" v doprovodu dalších duchovních a světců. Všichni byli následně povražděni příchozí armádou. 

Text třetího proroctví by se dal interpretovat různými způsoby. Oficiální verze hovoří o pronásledování Katolické církve v období druhé světové války. Usmrcení Svatého otce pak jako pokus o atentát na papeže Jana Pavla II. v roce 1981. To vše se už stalo, a tudíž by se dalo říci, že tři tajemství Fatimy patří minulosti. Je tomu ale opravdu tak? Odborná veřejnost totiž mluví o několika nesrovnalostech.

Sám Jan Pavel II. a Sestra Lucie zastávají názor, že třetí fatimské proroctví nepředpovídalo atentát, neboť Svatý otec nebyl usmrcen výstřely, nýbrž bodáky. Navíc jej přežil. Sama Sestra Lucie připouští, že se možná vůbec ještě nevyplnilo. Ačkoliv se Vatikán tváří, že ano, tak pravda může být jinde. Třetí tajemství Fatimy má upozorňovat na aktuální krizi víry a na nebezpečí, které odpadnutí od víry a cesta hříchu, nemravnosti a protivení se vůli Stvořitele přináší. Ve své podstatě navazuje na druhé proroctví, ale na rozdíl od něj upozorňuje na problémy uvnitř samotné církve.

Související

Papež František

Papež František dnes během mše velebil Pannu Marii

Papež František během dnešní mše velebil nejen Pannu Marii, ale rovněž všechny matky. Jejich láska představuje základ lidstva a je lékem pro dnešní svět, který je často rozdělený a plný samoty, strádání a hořkosti, citovala papeže agentura AP.

Více souvisejících

Panna Marie mytologie římskokatolická církev Vatikán tajemství záhady

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy