Neohrožený indián, či vrah bělochů? Apačský náčelník Geronimo dodnes budí kontroverze

Život apačského náčelníka Geronima je dodnes zahalen pochybnostmi. Pro spolubojovníky byl neohroženým obhájcem práv indiánů, jiní v něm naopak viděli obyčejného vraha bělochů. Spekulace se vedou také o významu jeho odboje v dějinách indiánských válek i o Geronimově oblíbenosti mezi vlastním lidem. A neví se ani, kdy se přesně narodil, nejčastěji se uvádí, že to bylo před 190 lety, 16. června 1829. Kapitulace "posledního svobodného náčelníka" v září 1886 se stala významným milníkem v dějinách amerických indiánů.

Geronimo, indiánským jménem Goyathlay nebo Gokhlayeh (Ten, který zívá, zkráceně Zíval), se narodil na pomezí Arizony a Nového Mexika. Do boje s mexickými a americkými jednotkami, které vytlačovaly indiány z jejich půdy, se Geronimo zapojil poté, co vojáci v roce 1851 zabili jeho ženu, tři syny a matku. To tvrdil samotný Geronimo, ale jinak se o klíčovém okamžiku jeho života vedou spekulace. Tehdy prý také slíbil, že celý život zasvětí pomstě.

V průběhu následujících let si Geronimo vydobyl pověst neohroženého bojovníka, který chrání svůj lid. Jiní v něm naopak viděli obyčejného vraha bělochů. Někdy na počátku 50. let 19. století také získal jméno, pod kterým se proslavil - Geronimo. Mexičtí vojáci, které nenáviděl ze všech nejvíce, se totiž při jeho neohrožených útocích obraceli ke svatému Jeronýmovi a indiánskému náčelníkovi se to jméno zalíbilo.

Geronimovi a jeho bojovníkům se dlouho dařilo unikat trestným výpravám, které proti nim vedla americká armáda. V září 1886 však Geronimo svůj stále zoufalejší boj vzdal. Po své kapitulaci byl převezen na Floridu a posléze do rezervace u Fort Sillu v Oklahomě, kde žil až do své smrti v únoru 1909 ve věku 79 let.

Geronimo, or "the one who yawns" was a prominent leader of the Apache tribe. From 1850 to 1886 Geronimo joined with members, carried out numerous raids as well as resistance to US and Mexican.#ArizonaHistory #ApacheLeader #Geronimo #BookDirect #ParsonsVillas #Scottsdale pic.twitter.com/RI95iYEdUg

— The Platinum Experience (@ThePlatinumExp) 14. června 2019

Osud slavného bojovníka se také několikrát dostal na filmová plátna a jsou po něm pojmenováno několik měst. Rozhořčené reakce mezi indiány vyvolal fakt, že zabitý terorista Usáma bin Ládin dostal od armády krycí jméno Geronimo. V souvislosti s Geronimem se také někdy zmiňuje hypotéza, že právě on měl být předobrazem náčelníka Vinnetoua z románů Karla Maye. Podle názoru odborníků se ale jedná o ryzí spekulace.

Geronimo indiáni historie USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy