Co se stane včele, když se dotkne řepky? Raději zemře, říká odborník

Česko je druhým největším pěstitelem řepky v Evropě. Plodina zároveň vyžaduje velké množství chemického ošetření, které mimo jiné hubí hmyz. Odborník na chov střešních včelstev Augustin Uváčik popsal, jak na nebezpečný postřik reagují medonosné včely.

Znalec v chovu včel upozornil pro Český rozhlas na nebezpečí v podobě chemického ošetřování zemědělských plodin. Rozsáhlé plochy jsou pro včely nebezpečné, jelikož včely se v tomto prostředí vyskytují a mohou přijít do kontaktu s plodinami.

„Například (sedají – poz. red.) na neustále zmiňovanou řepku, ale týká se to i kukuřice a dalších plodin, se dnes používají postřiky proti plevelům nebo proti broukům. Jsou to látky, které vůbec do přírody nepatří a včely je velmi dobře detekují. Na takové rostliny buď vůbec neletí, a pokud už se včela kontaminuje, raději zemře mimo úl,“ popisuje chování včel, které vypozoroval dlouhodobým chovem.

Zajímavostí je, že Augustin Uváčik se specializuje na střešní chov včel ve městech, který je v současnosti velkým trendem a fenoménu využívají i soukromé firmy.

„Většinou to mají jako své PR, jakýsi verbuňk. Mnohdy si také uvědomují ochranu přírody. Banky je mají symbolicky podle dřívějších kampeliček, kde byla včela obrazem klienta ve smyslu ‚budeš pracovat, nosit nám peníze a všichni budeme prosperovat‘. V dolní části Václavského náměstí je každý pátý dům označený motivem včely,“ popisuje symboliku včely Uváčik.

Podle názoru chovatele je med od „městských“ včel mnohem více zdraví prospěšný a čistší. „Je to dáno tím, že zemědělská činnost mimo město je velmi intenzivní,“ uvedl Uváčik s tím, že problém je pak opět spojen s intenzivní chemizací zemědělských plodin na venkově, což se pak promítá i do výsledného medu, který včely vytvářejí.

Související

Včela

V Česku během zimy uhynula polovina včelstev, říká výrobce medu

Za letošní zimu v Česku uhynula asi polovina včelstev, tedy 300.000. Vyplývá to z odhadu společnosti Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej. K podobnému úhynu podle ní naposledy došlo v letech 2019 a 2020. Loni nepřežilo přibližně 35 procent včelstev v závislosti na lokalitě, uvedla firma. 
Včela

Europoslanci řešili záchranu včel a zemědělců

Více než milion lidí ze zemí EU včetně asi 10.000 z Česka vyzývá Evropskou unii k postupnému omezení používání umělých pesticidů a jejich úplnému vyřazení v roce 2035. Podnětem občanské iniciativy nazvané "Zachraňme včely a zemědělce! Vstříc včelám nakloněnému zemědělství a zdravému životnímu prostředí" se dnes zabývali poslanci Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku.

Více souvisejících

Včely řepka olejka zemědělci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy