Vědci přiznali, že se spletli. Vypít dva litry vody denně nestačí

Česko tento rok trápí nezvyklé teplo. Vyskytuje se tak otázka, kolik vody by měl člověk v horkých dnech vypít. Problémem je, že mnohé „zaručené rady“ nejsou založené na vědeckých faktech a slouží spíše ke komerčním zájmům. Kolik vody by měl tedy člověk vypít, aniž by si tím uškodil?

Obvykle se uvádí, že by dospělý měl během dne vypít až dva litry čisté vody, případně 1,5 litru vody. Zastánci pití vody tvrdí, že to pomáhá odplavit nezdravé látky, pročistit tělo a má i hubnoucí účinky.

Podle stanice BBC však je doporučení pít 2 litry vody denně zřejmě vzešlo ze dvou nedorozumění. První nesprávný výklad se týkal doporučení Komise pro potraviny a výživu americké Národní rady pro výzkum, které stanovalo, že by dospělí měli konzumovat jeden mililitr kapaliny pro každý doporučený počet kalorií potravin. To odpovídá dvěma litrům pro ženy na dietě o obsahu 2 000 kalorií a dvou a půl litrům pro muže, kteří jí jídlo o obsahu 2 500 kalorií. Do tohoto množství tekutin nepatřila však pouze voda, ale i ovoce a zelenina, které mohou obsahovat až 98% vody.

Druhým nesprávný výklad se týkal doporučení, představeného v knize amerických odborníků na výživu Margaret McWilliamsové a Fredericka Stareho, Výživa pro dobré zdraví (Nutrition for Good Health) vydané v roce 1974. Podle ní by měl průměrný dospělý za den zkonzumovat šest až osm sklenic vody. Opětovně však autoři psali, že to může zahrnovat ovoce a zeleninu a dokonce i kofeinové nápoje a pivo.

Vědci sice doporučují, aby lidé pravidelně pili a byli dehydrováni, avšak varují před tím, dělat z denního pití dogma. Upozorňují, že tělo si samo řekne o to, když je potřeba pít. Pocit žízně by proto neměl být démonizován, jak se tomu děje u mnohých zastánců pitného režimu, podle kterých je to znakem toho, že jedinec selhal ve svých výživových povinnostech. Měl by být vnímán pouze jako signál těla, že je potřeba mu dát výživu.

Podle odborníků je potřeba v případech, kdy člověk ztrácí tekutiny, např. při sportu či během teplých dní, kdy se silně potí, pít více. Nemají však žádný jasný návod. Pokud např. člověk pije šest sklenic vody denně, pak stačí, když je zvýší o dvě. Znamená to však jen nahradit tekutiny, nikoliv je násilně cpát do těla. 

Vědci totiž varují, že přílišné pití může mít i negativní důsledky. Důvodem je to, že příliš mnoho tekutiny může vést k zředění sodíku, což má vliv na zástavy mozku a plic. Jsou známy případy, kdy sportovci během maratónu pili tak moc, že se jim zastavilo srdce a ztratili vědomí. Někteří kvůli přílišné hydrataci dokonce zemřeli.

K těmto nešťastným případům došlo, protože daní sportovci měli oslabený pocit žízně. Odborníci upozorňují, že po 60. roku života též dochází k snižování pocitu žízně. Nižší pocit žízně mívají často také ženy.

Související

Ilustrační fotografie.

Voda v přírodních koupalištích je většinou vhodná ke koupání, platí ale i zákazy

Kvalita vody ve většině českých přírodních koupališť v Česku, která kontrolují hygienici, je nadále dobrá a lidé se v nich mohou koupat. Stále ale platí také několik zákazů, například na Vysočině v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v Plzni v jezírku Škodaland nebo v jihočeském kraji v nádrži Orlík u Podolska na Písecku. Zavřené zatím zůstává i přírodní koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, město už ho ale vyčistilo a znovu se napouští. Dnes hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili zákaz koupání ve vodní nádrži Skalka.

Více souvisejících

Voda pitný režim

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy