Jak spolu souvisí sex a čich? Vědci provedli zajímavý experiment

"Nemyj se, pospíším si a do osmi dnů jsem u tebe," psal Napoleon své manželce Josefině. Časy se naštěstí změnily, ale náš primitivní mozek, který se utvářel před miliony let, je možná méně civilizovaný, než bychom si pomysleli. V každém případě ta správná vůně umožňuje lépe si vychutnat sexuální aktivitu, píše francouzský deník Le Figaro.

Němečtí psychologové Johanna Bendasová a Ilona Croyová z Drážďanské univerzity podrobily za pomoci specialisty na ušní, nosní a krční choroby 70 dospělých lidí podrobným testům, při nichž zkoumali jejich čichovou citlivost.

Myšlenka analyzovat souvislost mezi vůní a sexuální aktivitou má svůj původ v tom, že byla pozorována ztráta libida u těch, kdo trpí ztrátou čichu. Vědci tentokrát chtěli zjistit, co se děje s mladými a zdravými dospělými v závislosti na čichu. Pokusu se zúčastnilo 28 mužů a 42 žen ve věku od osmnácti do šestatřiceti let.

Nejprve vdechovali vůni ze tří flakonů, z nichž jen jeden obsahoval vonící látku. Měli identifikovat ten správný flakon. Aby jejich úkol nebyl tak snadný, čichali nejprve ke značně zředěné substanci, která pak byla postupně stále koncentrovanější. Poté vyplňovali dotazníky týkající se zvláště jejich sexuální touhy, frekvence sexuálních vztahů a jejich charakteru.

Autoři studie zjistili, že účastníci pokusu, kteří měli nejlepší vůni, pociťovali rovněž při sexuálních vztazích nejvíce radosti.

"Účinek čichové citlivosti na sexuální potěšení byl výraznější u mužů než u žen. Muži tedy mohou více počítat s čichovou stimulací při sexuálních vztazích," uvedli vědci. Podrobná analýza výsledků testů však ukazuje velkou roztříštěnost a je možné, že konstatované rozdíly mezi oběma pohlavími jsou jenom náhodné.

Němečtí vědci závěrem konstatovali, že vůně neovlivňuje sexuální touhu ani četnost vztahů. Je však známo, že člověk byl vynalézavější než matka Příroda.

Související

Ilustrační fotografie

Zemřel nejslavnější indický "sexpert", jeho rady přitáhly i pozornost cenzorů

Ve věku 96 let zemřel nejslavnější indický sexuolog, doktor Mahindar Vatsa. Tento vystudovaný porodník a gynekolog zasvětil život zvyšování informovanosti o sexu v Indii, ale nejvíce ho proslavil novinový sloupek "Zeptejte se sexperta", který začal psát ve svých 80 letech a vydával ho více než deset let, uvedl zpravodajský server BBC News.
Ilustrační foto

Britská vláda terčem posměchu kvůli novému pravidlu, dostalo přezdívku "zákaz sexu"

Britská vláda se stala terčem vtipů kvůli novému pravidlu, které z důvodu šíření koronaviru zakazuje shromažďování dvou a více osob ve vnitřních prostorech a jemuž média okamžitě začala přezdívat "zákaz sexu". Zřejmě nezamýšleným důsledkem nařízení totiž je i to, že jsou nyní nelegální také milenecké schůzky párů, které společně nežijí v jedné domácnosti.

Více souvisejících

Pohlavní styk Láska, intimnosti, vztahy ženy Muži

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy