Vztahy lidí s roboty? Do deseti let nastane převratná změna, soudí český expert

Zhruba do deseti let by lidé by mohli mít intimnější vztahy s roboty. V rozhovoru s ČTK to řekl zakladatel vědeckého festivalu Future Port Prague Martin Holečko. Očekává rovněž propojení mozku s počítačem a ústup soukromého vlastnictví aut. Holečko je členem skupiny A360 založené americkým podnikatelem Peterem Diamandisem, která se zabývá trendy a průlomy v technologickém rozvoji a jejich dopady na byznys a společnost.

Vztahy lidí k robotům by se podle něj mohly změnit do deseti let. "Ve chvíli, kdy věci začnou inteligentně odpovídat a reagovat, bude přirozené, že se i vztahy k nim začnou prohlubovat," uvedl Holečko. Roboti už dnes pomáhají seniorům, aby zůstali déle samostatní, a některé firmy vyvíjejí roboty společnice a společníky i v sexuálním smyslu.

"Snahu vyrobit humanoidního robota, nerozpoznatelného od člověka, lidé mají a dříve nebo později se to podaří. Je otázka, jestli budou potom roboti vztah simulovat pro člověka tak, aby jemu připadal skutečný, nebo ho budou i nějak prožívat," dodal Holečko.

Od roku 2032 by si odborníci mohli nechávat vylepšit schopnosti provádět výpočty přímo v mozku. Pomocí ultratenkých vlásečnicových sond zavedených do mozku se o něco takového už snaží americký podnikatel Elon Musk. Sondy by mohly umožnit vysokorychlostní bezdrátové propojení s počítačem. Nejprve bude technologie pomáhat pacientům s neurologickými potížemi po úrazech hlavy a páteře, později bude využitelná také pro zdravé lidi.

Vylepšovat se budou také dětské hračky. Pomocí umělé inteligence bude hračka schopná rozpoznat, v čem je dítě šikovné a co mu naopak nejde. Přizpůsobí tak své chování, aby dítěti pomohla posunout se dopředu. Takzvaní virtuální učitelé by pak mohli mít k dispozici veškeré učební metody, znalosti a početní výkon, díky kterému bude moci přizpůsobovat učení dítěte.

Za deset let by podle Holečka také mohl klesnout počet aut se spalovacími motory. "Posune to geopolitické spektrum, kdy se země těžící ropu jako hlavní způsob obživy budou muset poohlédnou po jiném zdroji bohatství a vlivu," řekl. Jaderná a uhelná energie budou podle něj postupně nahrazeny. "Za hodinu dopadne zadarmo na zemi tolik sluneční energie, že by bohatě vystačila naplnit veškeré energetické potřeby lidstva na rok. Jakmile se ji naučíme efektivně sbírat, ukládat a využívat, nebude důvod pálit uhlí nebo udržovat náročný provoz atomové elektrárny," doplnil.

Už v roce 2026 se podle Holečka většina lidí nebude chtít starat o auto a přejde na sdílené vlastnictví. Ti, kteří si udrží soukromé vlastnictví, pravděpodobně nechají autonomní auto jezdit po městě a vydělávat peníze.

"Kombinace mobilního telefonu a rychlých dostupných služeb mobility typu Liftago nebo Uber a sdílených aut začíná pokrývat velkou část potřeb. Existují dovážkové služby většiny obchodů, přivezou vám cokoliv odkudkoliv a už zbývá opravdu málo důvodu k utrácení statisíců za něco, co většinu času stojí na ulici nebo v garáži," řekl Holečko.

Poznatky se skupiny A360 přináší Holečko do České republiky včetně festivalu Future Port Prague, který se letos uskuteční 10. a 11. září. Představí se například zástupce německé firmy, která vyvíjí technologii učení nahrávající požadované znalosti přímo do mozku, nebo odbornice na budoucnost sexu Bryony Cole, která zkoumá změny v technologiích a ve virtuální realitě týkající se intimního života lidí.

Související

Ilustrační foto

Jak umělá inteligence změní svět? Personalisté popsali, které pozice nahradí

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Shodli se na tom personalisté, které oslovila ČTK. Přestože podle nich některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Více souvisejících

Roboti Láska, intimnosti, vztahy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy