"Nahoře bez" už nefrčí. Evropanky se na plážích odhalují stále méně

Horní díl plavek si na pláži svléká stále méně Evropanek. Vyplývá to z průzkumu francouzského institutu Ifop, o kterém informovala agentura AFP. Zatímco v roce 2016 se "nahoře bez" opalovalo ještě 33 procent žen starších osmnácti let z pěti zkoumaných zemí Evropské unie, nyní je to už jen 27 procent. Důvodem je podle ankety obava ze sexuálního obtěžování, nízké sebevědomí, ale i péče o zdraví. Na oblibě u Evropanek ztrácí také nudismus.

Agentura Ifop se v průzkumu dotazovala celkem pěti tisíc žen z Francie, Británie, Německa, Itálie a Španělska. Zatímco ve Španělsku si na pláží horní díl plavek někdy sundala téměř polovina (48 procent) žen a v Německu zhruba třetina (34 procent), Britek se opalovala nahoře bez jen méně než pětina (19 procent) a Italek dokonce jen 15 procent. Vprostřed žebříčku skončily Francouzky, kterých odložilo podprsenku na pláži 22 procent. Podle průzkumu přitom ještě v roce 1984 nahoře bez na pláži zkusilo být 43 procent dotázaných francouzských žen od 18 do 49 let.

22% des Françaises pratiquent le #topless, soit une baisse de 12 points en 10 ans. Parmi les Françaises de 18 à 49 ans, la pratique du topless est tombée de 43% en 1984 à 19% aujourd'hui. Sondage @IfopOpinion https://t.co/dBqOpgrisC : https://t.co/htoAo3fMZE pic.twitter.com/wQBEy8ypqZ

— Ifop Opinion (@IfopOpinion) July 24, 2019

V případě všech pěti zkoumaných národností zjistil průzkum agentury Ifop ve srovnání s rokem 2016 pokles počtu žen, které jsou ochotny si na plážích svléci horní díl plavek. U Němek, Britek a Francouzek zaznamenala anketa pokles o sedm procentních bodů, u Italek o pět a u Španělek o jeden.

Nejčastěji ženy jako argument proti svlékání horního dílu plavek na pláži zmiňovaly obavy o své zdraví, řada jich ale nechtěla nahoře bez relaxovat kvůli případným kritickým poznámkám kolemjdoucích k jejich vzhledu či nechtěné pozornosti, kterou by to mohlo vyvolat u mužů.

Stejně jako pobyt na pláži bez svrchního dílu plavek ztratil u Evropanek na popularitě také nudismus, tedy pobyt na pláži zcela bez oblečení. V čele tohoto žebříčku jsou Španělky, kterých už odpočívalo na pláži úplně bez plavek 20 procent, následují Němky (19 procent). V Británii, Francii a Itálii je pobyt na nudistických plážích oblíbený jen u velmi malé části žen (osm, šest a čtyři procenta).

Související

Mládá dívka

Mezinárodní den žen. Svátek, který zneužil komunistický režim

Mezinárodní den žen má dlouhou historii, vznikl již na počátku minulého století. Jeho původním smyslem bylo upozornění na zrovnoprávnění žen s muži, tuto myšlenku ovšem na dlouhou dobu odsunul do pozadí komunistický režim. Ten totiž nejenom ženská práva, ale všeobecně práva každého člověka značně omezoval, a tak z Mezinárodního dne žen udělal oslavu pracujících údernic budujících socialismus a svátek také využil ke lživé propagandě. 

Více souvisejících

ženy plavky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy