Zelenina v jídelníčku našich předků: Co jedli lidé ve středověku?

Zelenina byla jistě součástí jídelníčku našich předků. Archeologické doklady o jejím pěstování se však zpravidla nedochovaly. O konzumované zelenině v minulosti nás ale informují dochované písemné prameny.

Archeologické prameny nás informují o pěstování okurky v našem prostředí. Semena této zeleniny byla nalezena v Mikulčicích ve vrstvách z 9. století, dále pak v Mostě ve vrstvách z vrcholného a pozdního středověku. Od 17. století se v písemných pramenech objevují recepty na nakládané okurky.

Paleobotanické studie dokládají, že mrkev znali a používali již naši předci v období neolitu a eneolitu. Písemné zmínky o této kořenové zelenině na našem území pak pocházejí z první poloviny 13. století. V pramenech je mrkev někdy uváděna jako žlutá řepa, ze které se často připravovala sladká zavařenina. Pokud se smíchala s medem, zázvorem, skořicí, vínem nebo třeba s hřebíčkem, vznikla směs, kterou se plnily oplatky nebo koláče. Do polévek se začala mrkev přidávat až na přelomu 18. a 19. století.

Už v jídelníčku starých Slovanů se objevovala řepa, ze které však byly konzumovány především listy. Někteří odborníci se však domnívají, že řepa v minulosti plnila funkci brambor. Etnografové tento názor podporují – v 18. a 19. století se při neúrodě brambor skutečně konzumovala řepa.

Naši předkové si připravovali také saláty, a to například z kopřiv, polníčku, kostivalu, šťovíku, kozlíčku, řeřichy, merlíku, a podobně. Tyto rostliny se konzumovaly jak v syrovém stavu, tak v podobě jakéhosi špenátu, který se dochucoval nejčastěji česnekem. Dochovaly se nám doklady pěstování šťovíku – ty nejstarší pocházejí z pera Virgilia, který se zmínil, že v Římě dokonce existovaly zahrady plné této byliny. Za šťovík pak bohatí patricijové neváhali zaplatit nemalý finanční obnos. Pěstování šťovíku bylo běžné také v období středověku a raného novověku, kdy se také prodával na tržištích. Využíval se při pečení masa, při přípravě omáček a polévek. Podobné použití měla v kuchyni také kopřiva.

Hlávkový salát je známý již ze starověku. Pěstoval se v Egyptě, Mezopotámii, Řecku i v Římě. Ve středověku byl používán i v našem prostředí, ovšem minimálně. V kuchařských knihách se začal objevovat až v 19. století. Tehdy se konzumoval zcela běžně, a to převážně tepelně upravený. Pak byl servírován s masem, bramborami, knedlíky, nebo jako samostatný pokrm zalitý smetanou, s vařenými vejci a chlebem. Od středověku je u nás také doloženo zelí. To bylo oblíbené zejména v období 14. až 16. století a nejčastěji se konzumovalo v kysané podobě. Zelí se podávalo k pokrmům, ale také se jím třeba plnilo pečivo. V 17. století byly oblíbené zelné listy naplněné masem či slaninou. Zelné listy se pak používaly i jako obklady na otoky, opruzeniny nebo drobné rány.

Od 15. století si naši předci prokazatelně pochutnávali na melounech. Nejčastěji se meloun konzumoval v syrovém stavu. V 17. století se také připravovala zvláštní zavařenina z melounové kůry a medu. Tyto zavařeniny pak byly podávány jako lék při horečkách a nachlazení.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

historie Zelenina potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy