Čechy nelze pokořit silou? Bitva u Domažlic přinutila Řím k jednání

Během husitských válek bylo na našem území svedeno mnoho bitev, kromě slavných vítězství jako byla bitva u Sudoměře (přestože šlo o relativně malou a nepříliš významnou šarvátku) tam patří i bitva, která se prakticky ani neodehrála, protože 4. křížová výprava proti husitům skončila ještě dřív než pořádně začala.

Vítězství u Domažlic nespadlo husitům do klína tak úplně bez boje, byť označit ho za bitvu je asi silně nadsazené. Husitský předvoj totiž narazil mezi Domažlicemi a hradem Rýzmberkem na vozovou hradbu, kterou pomáhali bránit Cesariniho italští žoldnéři. I když husité dokázali tuto překážku překonat vcelku bez potíží, zabralo jim nějaký čas.

Prorazili ji nejspíše však až v podvečer, což poskytlo dostatek času pronásledovaným na to, aby mohli uniknout. Zbytek vojska byl rozptýlen na rozlehlém území a zanechal za sebou poměrně bohatou kořist, jejíž shromažďování husity také zdrželo.

Úvahy, proč husité nepostupovali za křižáky přes hranice, jsou bezpředmětné i z toho důvodu, že unavená vojska sváděla lokální bitky s opožděnými jednotkami. Třebaže si Zikmund o několik dní později namlouval, že díky boží milosti většina křižáků z Čech unikla, veřejné mínění postižených měst a zemí porážku přijímalo jako katastrofu a krach veškeré dosavadní válečné konfrontace.

Zanedbatelné nebyly ani materiální škody, neboť většina bojových a zásobovacích vozů padla husitům do rukou. Vůbec nejdramatičtější byl ale dopad této bitvy ne bitvy na propagandu, protože husité mohli začít všude vyhlašovat bitvu za Boží soud a úprk křižáků za zásah boží prozřetelnosti.

Propaganda toho využila ale i prozaičtěji k tomu, aby dále šířila pověst o neporazitelnosti husitských vojsk. Není náhodou, že právě po fiasku u Domažlice se začal čím dál tím hlasitěji uvažovat o řešení náboženského sporu kompromisem s umírněnými Čechy.

Související

Zřícenina hradu Sion. (autor: ŠJů)

Hrad Sion byl místem posledního vzdoru husitů proti Šelmě ryšavé

Pozůstatky kdysi pohodlného a výstavného sídla husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé, se nachází asi jeden kilometr východně od obce Chlístovice, nedaleko Kutné Hory. Zbytky zdí zde nejsou připomínkou jen středověkého hradu, ale také významné bitvy, která měla jednou pro vždy zlomit poslední vzdor husitů.
historie

Zranění sekyrou a sudlicí. Vědci zřejmě našli kosti husitů z bitvy u Lipan

Vědci z z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy asi našli v kostnici v Žehuni na Kolínsku kosti husitských bojovníků. Mohlo by jít o účastníky bitvy u Lipan. Mluvčí fakulty Petra Klusáková o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Bitva, kterou většina českého národa vnímá jako porážku a tragický konec slavného husitského období, se odehrála 30. května 1434 u vesnice Lipany nedaleko Českého Brodu.

Více souvisejících

husitství historie

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy