Češi jsou od nepaměti národem houbařů. Houby se sbíraly a využívaly již v období pravěku, ve středověkých kuchařkách najdeme celou řadu houbových receptů. V kuchyni tyto dary lesa využívala i slavná Magdalena Dobromila Rettigová a její recepty najdou uplatnění v kuchyni i dnes.
Rettigová psala, že „houby, tento dar Boží, jsou výborným pokrmem, ať již v polévce, v omáčce, smažené aneb nakládané, ale jelikož jsou těžko stravitelné, mají se nakrájeti vždy na drobné kousky.“ A jak houby slavná kuchařka využívala v kuchyni?
Skladování hub
Kuchařka radila nasbírané hříbky pro pozdější použití uchovávat naložené v soli. Očištěné houby se nakrájely na kousky, vložily do nádoby a zasypaly několika lžicemi soli. V uzavřené nádobě se pak houby nechaly přes noc, aby ze sebe pustily vodu. Poté se houby takto krátce povařily. Vychladlé se daly do sklenice a zalily rozpuštěným lojem. Rettigová zaručovala, že houby naložené v soli si uchovají po dlouhou dobu svou vůni i chuť.
Jako další možnost skladování hub pro další využití v kuchyni uváděla Rettigová jejich naložení do octa. Do toho se nenakládaly kousky hub, ale malé celé houbičky. Ty se nejprve nechaly krátce povařit ve slané vodě a poté se plnily do sklenic. Zalily se vodou a vinným octem, ochutily solí, pepřem, novým kořením, hřebíčkem, bobkovým listem, estragonem a cibulkami.
Houby je samozřejmě možné také sušit. Rettigová je sušila tak, že je nakrájela na tenké plátky, ty navlékla na nit a pověsila na čerstvý a suchý vzduch.
Houbové pokrmy podle Rettigové
Nejjednodušší a nejlacinější houbový pokrm nazvala Rettigová jako houby smažené, dnes ho známe spíše pod označením smaženice. Příprava tohoto chodu je snadná a od 19. století (kdy Rettigová žila) se prakticky nezměnila. Pokrájené houby se osmaží na másle, osolí, opepří a dochutí kmínem, pak se zalijí rozmíchanými vajíčky. Na talíři se hotová smaženice dozdobí nasekanou petrželkou. Vejce a houby spojila Rettigová dohromady i v dalších receptech – třeba na vaječný svítek s houbami nebo míchaná vajíčka s hříbky.
Z hub Rettigová připravovala také knedlíčky do polévky. Ty se dělaly z hub sušených, které se podusily na másle se lžící vody a špetkou soli. Pak se smíchaly s máslem, vejci, mlékem a nakrájenou houskou. Směs se dochutila solí, pepřem, majoránkou, zázvorem a česnekem. Lžičkou se pak tvarovaly malé knedlíčky a zavařovaly se do polévky.
V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové najdeme několik receptů na houbové omáčky – ze žampionů, z hříbků nebo třeba z ryzců. Základem těchto omáček jsou kromě hub máslo a smetana, dále se do nich přidávalo víno a vývar.
Z pera Magdaleny Dobromily Rettigové pochází také předpis na houbovec:
„Rozkrájej drobnince hříbky, vyper je ve studené vodě a nech je dusit s kouskem nového másla a trochou drobně rozkrájené petržele, osol je a okořeň trochu květem a pepřem. Na kuthánku nech uvařit 2 sběračky sladké smetany. Potom vraz do hrnečku 3 žloutky, dej k nim dvě lžíce pěkné mouky a 2 sběračky studené sladké smetany, dobře to rozmíchej, načež to vlej do té vařící smetany a míchej tak dlouho, až je z toho hustá kaše; tu pak hezky slaďounce tři se 4 dekagramy nového nebo račího másla, až vychladne. Též i houbičky, když jsou dost, nechají se trochu pochladnout. Potom se vrazí do kaše 3 žloutky, dá se k ní ze dvou bílků sněhu a malinko se to zamíchá, aby sníh nezvodnatěl, pak se mísa vymaže máslem, dá se do ní polovic té kašičky, na tu se rozloží houbičky, na tyto se naleje druhá polovička kašičky a nechá se to v troubě upéci. Máš-li rybu nebo raky, tedy se může rozškubané a na másle dušené rybí maso nebo račí ocásky mezi houbičky přimíchat.“
Související
Kde rostou houby? Sezóna začala, šance se zvyšuje každým dnem
Už víme, kde rostou houby. Meteorologové spustili speciální mapu, sezóna začíná
Aktuálně se děje
před 37 minutami
Zemřel zakladatel legendární Ypsilonky Jan Schmid
před 49 minutami
Biden připravuje nařízení, které umožní uzavřít hranice USA s Mexikem
před 1 hodinou
Chybné výpočty povedou k fatálním následkům, varuje Američany ruský diplomat
před 1 hodinou
Rusové poslaly rakety na Dnipro. Několik zraněných včetně dětí
před 1 hodinou
Deštivé počasí zasáhlo Beskydy, na Třinecku strhla voda lávku. Platí nová výstraha
před 2 hodinami
Izrael: Více než třetina zbývajících rukojmí v Pásmu Gazy je mrtvá
před 2 hodinami
Jak se žije na hranicích s Ruskem? Říkají, že bychom v autě měli mít neustále benzín, kdybychom museli utéct
před 2 hodinami
Musíme Rusku ukázat, že jsme připraveni bránit každý čtvereční centimetr, shodují se lídři
před 2 hodinami
Neplatné bankovky ještě stále vyměníte ve všech bankách. Zbývají poslední dny
před 3 hodinami
EU potřebuje investovat do bezpečnosti, státy jsou ale zadlužené. Řešením může být progresivní ekologická daň
před 3 hodinami
Biden něco tají? Nezveřejnil všechny podrobnosti dohody s Hamásem, tvrdí Netanjahu
před 4 hodinami
Palestina se chce v Haagu připojit k obvinění Izraele z genocidy
před 4 hodinami
Biden veřejně označil Trumpa za usvědčeného zločince
před 6 hodinami
Letní počasí přichází. Teploty do konce týdne porostou
Aktualizováno před 12 hodinami
Volby do Evropského parlamentu 2024 PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance?
včera
Ukrajinci zasáhli ruské území raketomety HIMARS, tvrdí ruské zdroje
včera
Itálie zřejmě poskytne Ukrajině další systém protivzdušné obrany SAMP/T
včera
Volby do EP jsou referendem o domácí situaci. Členské státy EU trápí různé věci
včera
Ukrajina žádá o větší svobodu při útočení na cíle v Rusku
včera
Století bez Franze Kafky. Spisovatelova práce sklízela úspěch až po jeho smrti
Třetího červnového dne roku 1924, tedy před sto lety, zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů minulého století. Sám Franz Kafka byl prý se svou tvorbou často nespokojen a své rukopisy z toho důvodu mnohdy ničil. Ačkoliv mu byl vlastní zdravý životní styl, trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyústily v jeho předčasnou smrt v pouhých čtyřiceti letech. Několik jeho literárních děl mu vyšlo až posmrtně, kdy také teprve sklízela velký úspěch.
Zdroj: Lucie Žáková