Lidé používají koření po celá tisíciletí. V posledních desetiletích vědci zkoumali především kurkumu a chilli papričky. A i když jejich konzumace souvisí s jistými zdravotními přínosy, nemusí být tyto klady až takové, jak si myslíte, napsal zpravodajský server BBC News.
Už celou věčnost je pro nás naprosto přirozené posolit si brambory a přidat kmín, opepřit maso, upíjet zázvorový čaj a přidávat chilli koření do pálivých pokrmů. Ale před časem se některé druhy koření neoficiálně dočkaly povýšení z běžné součásti kuchyně na "všeléky a superpotraviny".
Hillary Clintonová údajně během své kampaně jedla jednu chilli papričku denně, aby zahnala nemoci. Kurkuma, která se v Asii používá tisíce let, si nedávno našla cestu do kaváren po celém světě v podobě "zlatého latté" - a také do lavinovitě se šířících zpráv, podle nichž dokáže "posílit imunitní systém" a chránit před onemocněním.
Kajenský pepř - tedy mleté chilli papričky druhu paprika křovitá (Capsicum frutescens) - se zatím stále ještě nevzpamatoval ze špatné pověsti, o kterou se mu v roce 2013 postaralo zařazení do takzvané diety podle Beyoncé. Doporučovala hubnout s pomocí směsi kajenského pepře, javorového sirupu, citrónu a vody, píše BBC.
Jedním z nejznámějších a nejpoužívanějších druhů koření jsou chilli papričky. Mnoho studií posuzovalo jejich potenciální dopady na naše zdraví - ale výsledky byly jak přínosné, tak nepříznivé. Hlavní aktivní složkou chilli paprik je kapsaicin. Když je jíme, molekuly kapsaicinu reagují s receptory teploty v našem těle a vysílají signály mozku, který cítí teplo.
Některé studie se zaměřily na tezi, podle níž nám kapsaicin může pomáhat žít déle. V roce 2019 zjistila italská studie, že lidé, kteří jedli čtyřikrát týdně potravu ochucenou chilli paprikami, měli nižší riziko úmrtí než ti, kdo chilli nikdy nejedli. Vědci přitom zahrnuli i další faktory včetně kouření, cvičení a celkové kvality stravy.
V roce 2015 zkoumali vědci v Číně souvislost mezi konzumací chilli a zdravím téměř půl miliónu dospělých. Ti, kdo téměř každý den jedli pálivá jídla, měli o 14 procent nižší riziko úmrtí než ti, kdo jedli ostré potraviny méně než jednou týdně.
To ovšem neznamená, že když začnete jíst velké množství chilli papriček, ochrání to vaše zdraví. Je důležité si uvědomit, že čínská studie sledovala konzumenty sedm let. Takže pokud mají chilli papričky nějaký ochranný účinek na zdraví, pak se pravděpodobně projeví až po delším čase - ne během několika týdnů nebo měsíců.
Vědce dlouhodobě fascinuje pálení, které konzumaci chilli provází. Tento pocit je důsledkem evoluce rostliny tak, aby se ochránila před chorobami a škůdci. "Některé rostliny se vyvinuly tak, aby byly pro predátory hořké nebo pálivé. Zároveň je pro ně lepší, když jsou i toxické," uvedla Kirsten Brandtová z univerzity v britském Newcastlu.
Ovšem to, co je jedovaté pro hmyz, má obvykle mnohem menší toxický účinek na člověka. A funguje to i opačně. Pokud tedy nějaké koření obsahuje složku, která by mohla mít přínosné účinky, obvykle jí nezkonzumujeme dost, aby představovala nějaký rozdíl.
Vezměme si například polyfenoly, což jsou látky obsažené v mnoha rostlinách, jimž je připisován protizánětlivý účinek. Zdravotní přínosy koření jsou částečně spojovány právě s vysokým množstvím polyfenolů. Ovšem shrnutí dostupného výzkumu v roce 2014 došlo k závěru, že zatím není jasné, zda omezené množství, které z potravy získáváme, má nějaký zdravotní účinek.
Další oblíbené koření, kterému jsou široce připisované přínosné účinky na lidské zdraví, je kurkuma - díky obsaženému kurkuminu. Tato látka je běžně používána v alternativní medicíně k léčbě zánětů, stresu a mnoha dalších potíží. Jednoznačné důkazy o přínosu kurkumy ale chybějí. Řada laboratorních studií zjistila, že kurkumin má protirakovinné účinky. Ale laboratorní prostředí je velmi odlišné od lidského těla. Kurkumin se špatně rozpouští ve vodě, což znamená, že ho tělo nemůže správně využít z kurkumy, kterou konzumujeme.
1. května 2024 13:10
Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?
Související
Máte rádi pálivá jídla? Kapsaicin z chilli papriček může s tělem udělat divy
Dvacetiletá dívka snědla extrémně pálivé nudle. Pak se nestačila divit, co se s jejím tělem děje
chilli papričky , potraviny jídlo , zdraví , koření
Aktuálně se děje
před 33 minutami
"Rusové se učí a upravují taktiku," říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty
před 44 minutami
USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině
před 46 minutami
FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h
před 1 hodinou
Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory
před 2 hodinami
Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat
včera
Trump naznačil, zdali by tentokrát uznal porážku ve volbách s Bidenem
včera
RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí
včera
NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko
včera
V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu
včera
Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu
včera
Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník
včera
Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja
včera
Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva
včera
Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín
včera
Gazprom skončil ve ztrátě 160 miliard korun. Poprvé od roku 1999
včera
Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň
včera
Kuleba řekl, kdy by Ukrajina mohla začít jednat o míru s Ruskem
včera
Rusko poslalo během března na Ukrajinu stovky raket, dronů a tisíce bomb
včera
Vlak bez strojvedoucího se rozjel ze stanice. Jízda skončila vykolejením
včera
Ruská armáda na Ukrajině postupuje. Obsadila další vesnici
Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad vesnicí Berdyči na východě Ukrajiny.
Zdroj: Libor Novák