Čtyřicet dnů dlouhý předvelikonoční půst naši předci poctivě dodržovali, a to zcela běžně ještě v poměrně nedávné době. Postní jídelníček mohl být kupodivu velmi pestrý. Známá Magdalena Dobromila Rettigová ve své kuchařské knize z roku 1826 uvedla bezmála dvě stovky receptů na postní pokrmy!
V postní dny se nejedlo maso, ovšem kromě ryb, raků, žab nebo třeba hlemýžďů. A právě tyto ingredience mají výrazné zastoupení v postních receptech Magdaleny Dobromily Rettigové. V její kuchařce bychom našli několik receptů na rybí polévku, ale také třeba na polévku račí nebo žabí. Rybí polévky vařila kuchařka z masa i vnitřností, přidávala do nich hodně koření a zeleniny. Do silně kořeněné hnědé rybí polévky patřily knedlíčky z rybího masa, žemle, mléka, vejce, česneku, majoránky, citronové kůry a muškátového květu.
Z kuchařské knihy Magdaleny Dobromily Rettigové pochází recepty na známého kapra namodro a kapra načerno, dříve typické vánoční pokrmy. V knize je také uvedeno značné množství předpisů na ryby pečené i vařené s nejrůznějšími omáčkami, například citronovou, sardelovou nebo smetanovou. Citronová omáčka se připravovala z rybího vývaru, másla, citronové kůry a šťávy, muškátového květu a hodila se zejména ke štice.
Mezi postní pokrmy Rettigová zařadila také recepty na šneky – s křenem, cibulí nebo třeba vinnou omáčkou. Šneci nadívaní se připravovali tímto způsobem: „Uvař kopu šneků v slané vodě, pak je vyndej z domků, uřež ocásky, přemej je v soli, očisť je patřičně a nech je buď v rybí, aneb je-li to v den masitý, v hovězí polívce ještě vařit, aby lépe změkli – domky vymej v soli a nech je vysáknout. – Pak dělej nádivku: na kopu šneků utří půl libry másla a půl libry rozetřených a čistě přemytých sardelů dej k tomu, dej z půl citronu drobně krájenou kůrku, trochu květu, asi 2 neb 3 stroužky se solí dobře utřeného česneku, trochu majoránky a strouhané žemličky tolik, co za dobré uznáš, aby patřičná nádivka byla. Pak dej do domků vespod vždy kousek nádivky, pak jednoho šneka a pak vyplň zase tak jako prve doplněné, a tak pokračuj, až jest všecko. Pak je narovnej na mísu, a zbylo-li ti nádivky, tak do ní nalej té polívky, co se v ní šneci vařili, a podlej je tím; nech je asi čtvrt hodiny v troubě trochu opect a dej je na stůl. Taktéž se můžou i na rošt, na takový, již k tomu cíli s důlkami zaopatřený, plech dát a na uhlíčku opéct nechat; lépe jest ale, když trochu omáčky pod nimi.“
Do postního jídelníčku patřily také pokrmy z luštěnin. Z nich Rettigová zmínila třeba polévky čočkovou a hrachovou v takové podobě, v jaké je známe i dnes, v postní variantě však bez přidaných uzenin. Stejně tak tomu je v případě čočkové a hrachové kaše, ke kterým se v postní dny pekl třeba svítek ze sušených hub. Sušené houby se uvařily a scedily, smíchaly s máslem, vejci a žloutky, cibulkou, citronovou kůrou, muškátovým květem a namočenou žemlí. Směs se dochutila solí, vylila na plech, upekla a poté nakrájela na jednotlivé porce. Podobný postní svítek se mohl upéct také z rybího nebo račího masa. Z ryb, raků, žab nebo hub se vařily i knedlíky, které se podávaly s citronovou a sardelovou omáčkou, s omáčkou ze zakysané smetany nebo ze směsi ovoce a koření, například švestkovou omáčkou.
Kuchařská kniha Magdaleny Dobromily Rettigové obsahuje také recepty na vajíčka na několik způsobů. Třeba taková vejce na francouzský způsob jsou vejce uvařená natvrdo a plněná nádivkou z vaječných žloutků, másla, štičího masa, ve smetaně namočené žemle, syrových žloutků, petržele a muškátového květu. Plněné půlky vajec se pomocí nádivky opět spojily k sobě a obalily ve strouhance. Poté se usmažily a podávaly s omáčkou ze žampionů nebo smržů. Vejce se také mohla nadívat směsí z račího nebo rybího masa či hub. Pak se polévala smetanovou omáčkou. Do míchaných vajec Rettigová přidávala sardele, houby nebo raky.
Bezmasé pokrmy jsou také pokrmy sladké. Z nich se v kuchařce z roku 1826 nachází třeba knedlíky plněné tvarohem nebo ovocem, jablka v županu, buchtičky s krémem nebo sladké nudle s jablky, tvarohem či mákem.
Související
Prohlížíme se v něm každý den. Jaká je historie zrcadla?
35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš
historie , potraviny jídlo , Magdalena Dobromila Rettigová , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 42 minutami
Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil
Aktualizováno před 57 minutami
Mimořádná zpráva Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek
před 1 hodinou
Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?
před 1 hodinou
Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině
před 2 hodinami
Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň
před 2 hodinami
Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?
před 2 hodinami
Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu
před 3 hodinami
Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojení v roce 2016, ukázal průzkum
před 3 hodinami
Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů
před 4 hodinami
USA vyzvaly státy se systémy Patriot, aby je poskytly Ukrajině
před 5 hodinami
OSN: Invaze izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou katastrofou
před 6 hodinami
Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády
před 6 hodinami
Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster
před 6 hodinami
Policejní těžkooděnci vstoupili do Kolumbijské univerzity, rozehnali demonstranty
před 8 hodinami
Letní počasí nevydrží. Na víkend se opět ochladí
včera
Trump slíbil, že pokud vyhraje volby, zajistí Gershkovichovo propuštění
včera
EU se chystá na maďarské předsednictví. Michel vysvětlil, proč se ho neobává
včera
Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka
včera
Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů
včera
Rusko tvrdí, že v úterý sestřelilo šest taktických raket ATACMS
Rusko tvrdí, že v úterý sestřelilo šest taktických raket ATACMS, které údajně Ukrajina obdržela od Spojených států. Některé z nich prý byly sestřeleny nad anektovaným Krymským poloostrovem, informuje agentura AFP.
Zdroj: Libor Novák