ROZHOVOR | Přiřítí se další vichřice? Meteoroložka nevylučuje opakování tragického víkendu

ROZHOVOR - Česko se stále vzpamatovává z následků vichřice Herwart, která o víkendu zasáhla celé naše území. Podle meteoroložky Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress zažila Česká republika takto silné větry naposledy před deseti lety. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz ale uvedla, že na delší časové období se vichřice předpovídat nedají a nelze proto vyloučit, že se podobná pohroma nebude v dohledné době opakovat.

Celé území Česka dnes zasáhla nejsilnější vichřice za posledních 10 let. Na řadě míst lámala stromy, trhala střechy a vyžádala si několik lidských životů. U Starče na Třebíčsku spadl strom na ženu, v Jičíně usmrtil padající strom staršího muže. Nejezdí vlaky, místy stojí doprava a bez proudu jsou stále tisíce domácností. 

Kvůli větrné smršti byl uzavřen Pražský hrad, pražská zoo, pražské Výstaviště a všechny pražské hřbitovy. Zoo a Výstaviště neotevřou ani v pondělí. Zavřené byly také některé další hřbitovy v Česku, nejezdila lanovka na Ještěd, uzavřený byl i hrad Bezděz.

Nejsilnější náraz větru zaznamenaly měřicí přístroje meteorologů na nejvyšší české hoře Sněžce, měl rychlost 180 kilometrů v hodině. Velmi silný byl ale i v nížinách. Odvál například plechovou část střechy na střeše kostela svatého Václava na Čechově náměstí v Praze 10, uvolnila se také střecha Thomayerovy nemocnice. Vichřice poškodila i střechu na výjezdním středisku záchranné služby v Sušici, na základní škole v Brně-Líšni nebo na škole v Rychnově nad Kněžnou.

Jak tyto silné větry vznikají? A umíme je předvídat? I to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz prozradila meteoroložka Dagmar Honsová.

Kdy naposledy čelila Česká republika tak silnému větru?

Nedělní orkán Herwart přinesl extrémně silný vítr - na Luční boudě dosáhl rychlosti 182 km/h, který Česko naposledy zažilo při orkánech Emma (1 a 2. března 2008, Lysá hora a Sedlec 34 m/s (122 km/h), Milešovka 40 m/s (144 km/h), Přibyslav 37 m/s (133 km/h), Plzeň-Mikulka, České Budějovice a Košetice 35 m/s (126 km/h, na Sněžce 47 m/s (169 km/h), Fichtelberg, v Krušných horách a Velký Javor na Šumavě 43 m/s (155 km/h),

Poslední byly Kyrill (18. na 19. ledna 2007, maximální nárazy větru byly zaznamenány na Sněžce – vítr dosáhl v nárazech 206 km/h) a Johanna (v horských oblastech Jeseníků, Beskyd a Krkonoš přes 120 km/h přehnal 11. března 2008).

V porovnání největšího nárazu větru byl Herwart méně ilný než Kyrril, v porovnání s maximálními nárazy větru v nížinách - např. v Praze-Karlově Herwart dosáhl až 118 km/h, byl silnější Hervart.

Jak dlouho dopředu dokáží meteorologové předpovědět podobně silné vichřice?

Modely ukazovaly od poloviny minulého týdne, že bude neděle větrná – poté už jen svoje výsledky upřesňovaly. Takže několik dnů dopředu.

Za jakých podmínek takto silné větry vznikají?

Jsou vždy způsobené velkým tlakovým gradientem nad starým kontinentem – tj. rozdílu tlaku vzduchu, který se vítr snaží rozfoukat tj. vyrovnat. Nyní to bylo dáno hlubokou tlakovou níží Herwart nad jižní Skandinávií a tlakovou výší Vera, která se nacházela pod Velkou Británií.

Na některých místech Česka včera poté, co se vítr uklidnil, napadly kroupy. Jde o běžný jev, který s vichřicí souvisí?

Ano, jednalo se o intenzivní přeháňky, které se tvořily v chladném a vlhkém severním vzduchu, který se do Česka dostával.

Jaké počasí nás čeká v nejbližších dnech?

Hodně proměnlivé. V porovnání s nedělí už daleko klidnější. Větrno bude ještě v pondělí a poté ve čtvrtek a v pátek. Nárazy větru už ale nebudou překračovat rychlost 70 km/h v nížinách, na horách 90 km/h, jinak už bude foukat pouze mírný vítr. Přelomový týden října a listopadu bude opět převážně ve znamení velké oblačnosti a srážek, zpočátku týdne od vyšších poloh sněhových.

Může se podobná situace jako o víkendu v dohledné době opakovat?

V nejbližším týdnu nás žádné větrné smrště nečekají, na delší časové období to nelze vyloučit.

Nelze se ubránit pocitu, že silný vítr má nějakou souvislost s hurikány, které před několika týdny devastovaly americké pobřeží. Je mezi tím nějaká spojitost, nebo jde o dva na sobě zcela nezávislé jevy?

V tomto případě to byl opravdu naprosto nezávislý orkán.

Související

Více souvisejících

Počasí rozhovor Dagmar Honsová (meteoroložka) vichřice Herwart (říjen 2017) Vichřice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy