Výstraha: Hrozí ledovka, na Moravě silný vítr. Předpověď do Nového roku

Praha/Liberec - Od dnešní noci a ve čtvrtek ráno se bude v západní polovině Čech tvořit ledovka. V Jeseníkách a Beskydech zase hrozí silný vítr. Kvůli ledovce musejí být opatrní řidiči i chodci. Kvůli větru mají lidé zabezpečit venku stojící vánoční stromy či volně uložené předměty.

Ledovka se začne vytvářet hodinu před půlnocí, nebezpečí trvá do čtvrteční deváté hodiny ráno. Výstraha platí pro Prahu, Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj, pro západní okresy Středočeského kraje a pro Českolipsko v Libereckém kraji.

"Během noci na čtvrtek a ve čtvrtek ráno očekáváme postupně v západní polovině Čech na většině území déšť nebo déšť se sněhem, místy i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Srážky budou od západu přecházet většinou ve sněhové," uvedli meteorologové.

Silný vítr předvídali v Moravskoslezském a v severní části Olomouckého kraje už v úterý, dnes rozšířili výstrahu i pro Zlínský kraj. Během dneška bude zesilovat vítr ve východní polovině republiky. Odpoledne, večer a v noci na čtvrtek bude mít v nárazech rychlost kolem 70 kilometrů v hodině, v Jeseníkách a Beskydech až 110 kilometrů za hodinu. Ve čtvrtek k ránu má vítr slábnout.

Silný vítr zastavil dnes dopoledne kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci. Před polednem rychlost větru blížila 80 kilometrům v hodině, přípustných je jen 58 kilometrů, potom už je provoz nebezpečný. Navíc fouká kolmo na lana, což kabiny rozhoupává. Dvoukabinová lanovka je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 80 let. Loni navzdory výlukám vyvezla na vrchol rekordních 300.000 lidí, nejvíc za posledních osm let. 

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno s deštěm, v jihozápadní polovině Čech i déšť se sněhem nebo sněžení a ojediněle srážky mrznoucí. Během dne od jihozápadu sněžení ve všech polohách. Odpoledne v Čechách místy sněhové přeháňky, večer ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, na Moravě a ve Slezsku 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, na Moravě a ve Slezsku místy až 7 °C a během dne ochlazování. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, na východě zpočátku čerstvý jižní až jihovýchodní 6 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno, ojediněle sněhové přeháňky, postupně polojasno. Zpočátku na východě a večer na západě až zataženo a místy sněžení. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s se bude k večeru měnit na jihozápadní a zeslábne, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Zpočátku na západě a během dne i na ostatním území až zataženo s deštěm, zpočátku srážky sněhové nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, na Moravě a ve Slezsku -1 až +3 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s, bude během dne zesilovat na čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na východě kolem 1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na východě kolem 6 °C. Čerstvý jihozápadní až západní vítr 5 až 9 m/s, s nárazy 15 až 20 m/s.

Vyhlídka počasí od pondělí do středy:Většinou oblačno, občas déšť nebo přeháňky, postupně srážky místy, od středních poloh sněhové. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, postupně +2 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, postupně 1 až 5 °C.

Související

Více souvisejících

Počasí náledí Vichřice Moravskoslezský kraj Beskydy Jeseníky Zima Ještěd Lanovky

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy