Sněžení a vichr zasáhly Česko. Na silnicích může nastat kalamita

Praha/Liberec - V severní a východní části Českomoravské vrchoviny silně sněží, v krátké době tam může napadnout zhruba pět centimetrů mokrého sněhu. Během dne se oteplí, zesílí vítr a sníh začne tát. Potíže jsou také na severu Čech.

Aktuální výstraha na silné sněžení s vysokým stupněm nebezpečí platí pro okresy Svitavy v Pardubickém kraji, Žďár nad Sázavou na Vysočině a Blansko v Jihomoravském kraji. Opatrní by měli být hlavně řidiči, protože se může náhle snížit viditelnost a silnice může rychle pokrýt nový sníh.

Dřívější varování meteorologů před sněhovou nadílkou platí od dnešních 09:00 do 22:00 také pro Jablonecko, Liberecko a Semilsko v Libereckém kraji, Trutnovsko, Náchodsko a Rychnovsko v Královéhradeckém kraji, Orlickoústecko v Pardubickém kraji, Šumpersko a Jesenicko v Olomouckém kraji a Bruntálsko v Moravskoslezském kraji.

Na horách a v podhůří na severu republiky může napadnout až 20 centimetrů sněhu, na hřebenech hor až 35 centimetrů. V západní polovině Čech a na východě území bude dnes také zesilovat vítr s nárazy až 70 kilometrů za hodinu, na horách až 110 km/h.

Silný vítr dnes dopoledne zastavil provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Vítr v nárazech dosahuje rychlosti 86 kilometrů v hodině, přípustných je 58 kilometrů. V posledních letech větrných dnů na Ještědu přibývá, loni tak stála lanovka za celý rok osmnáctkrát. Projevilo se to i na menším počtu přepravených cestujících, za celý rok jich bylo 287.500. "Měli jsme asi o 13.000 lidí méně než v roce 2016," uvedl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. I tak podle něj patřila loňská sezona mezi nejlepší v posledních letech.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno, místy přeháňky, nad 700 m sněhové. Během odpoledne a večer v Čechách od jihozápadu zataženo s deštěm. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na severovýchodě až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s bude odpoledne slábnout. Na východě mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Zataženo až oblačno, zpočátku na většině území občasný déšť nebo přeháňky, nad 1000 m srážky smíšené. K večeru srážky postupně jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s bude během dne slábnout.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo až oblačno, ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Místy mlhy. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, v místech s mlhou kolem 4 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Na severozápadě srážky místy a v polohách nad 1000 m sněhové. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, v místech s mlhou kolem 4 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Související

Více souvisejících

Počasí Zima Sněžení Lanovky Ještěd Kraj Vysočina Liberecký kraj

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy