Přes Česko se prohnala vichřice: Komplikace v dopravě, lidé bez elektřiny

Liberec/Špindlerův Mlýn/Jihlava - Silný vítr dnes značně komplikuje dopravu v Libereckém kraji. V Hejnicích a na Ještědu měl v nárazech až 100 kilometrů v hodině. Stromy popadaly na silnice i na železnici. Energetici řeší dvě poruchy na vedení vysokého napětí u Semil. Problémy byly také na Vysočině.

Hasiči měli od rána 28 výjezdů. "Bylo to rovnoměrně po celém kraji. V jednom případě strom spadl na osobní automobil, dvakrát zasahovala i lezecká skupina, kdy bylo třeba zajistit část uvolněné střešní krytiny proti pádu na chodník a přilehlou komunikaci. Tyto události se staly přímo v krajském městě, nešlo ale o nic závažného a k žádnému zranění nedošlo," uvedl mluvčí hasičů v Libereckém kraji Jan Mandl. 

Kvůli spadlému stromu byla dopoledne dočasně neprůjezdná silnice číslo 10 u Malé Skály na Jablonecku či silnice nižších tříd v Roztokách u Semil nebo mezi Lučany nad Nisou a Horním Maršovem na Jablonecku. Spadlý strom hasiči odstraňovali také z železniční trati mezi Raspenavou a Bílým Potokem pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku.

V této oblasti meteorologové dopoledne zaznamenali i nejsilnější poryv v kraji. V Hejnicích rychlost větru přesáhla 100 kilometrů v hodině. "Průměrná rychlost větru v Libereckém kraji byla od pěti do deseti metrů za sekundu (tedy 18 až 36 km/h), v horách kolem 16 metrů (58 km/h)," uvedla Lenka Musilová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvůli silnému větru od rána nejela kabinová lanovka na Ještěd v Liberci, na horní stanici měl vítr v poryvech kolem 100 kilometrů v hodině. Přípustných je 58 kilometrů.

Ve Špindlerově Mlýně vítr zastavil čtyřsedačkové lanovky na Medvědíně a na Horních Mísečkách. Kvůli technické údržbě jsou ve Špindlerově Mlýně ode dneška do čtvrtka mimo provoz i vlek v horní části Medvědína a dvousedačková lanovka ve Svatém Petru, uvedl špindlerovský skiareál.

Kabinová lanovka na Černou horu se pro poruchu zastavila asi půl hodiny před polednem. "Lyžaře ještě lanovka pomalou jízdou bezpečně dopravila do horní stanice. Na odstranění závady se pracuje. Opět by lanovka mohla být v provozu ve středu," řekla mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová.

Silný vítr na Vysočině dnes vyvracel stromy do silnic i do elektrického vedení. Nejvíc práce měli hasiči hned po ránu. V odpoledních hodinách přibylo už jen asi deset zásahů.

Na Pelhřimovsku bylo padajícími stromy a větvemi poškozeno elektrické vedení na několika místech, například v okolí Červené Řečice. "Co jsme mohli, tak jsme převedli na jiný okruh. Takže těch míst, kde není dodávka elektrické energie, je docela málo," uvedla mluvčí firmy E.ON Božena Herodesová. Na Havlíčkobrodsku spravovaném energetickou firmou ČEZ dnes byly poruchy hlavně kolem Havlíčkova Brodu a Chotěboře.

Časně ráno spadl strom před jedoucí autobus u obce Horní Dubenky na Jihlavsku. Další strom spadl na osobní auto u Sněžného na Žďársku, u Horního Studence narazil automobil do stromu. V Chotěboři strhl dopoledne vítr část plechové krytiny na střeše rodinného domu. Hasiči střechu provizorně opravili. Na železnici byl dopoledne provoz na čas přerušen na tratích mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem a mezi Ždírcem nad Doubravou a Hlinskem v Čechách.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, v Čechách ojediněle, na Moravě a ve Slezsku na většině území déšť, na východě i trvalý, postupně nad 800 m déšť se sněhem nebo sněžení. V západní polovině Čech místy i polojasno a zpočátku mlhy. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, v západní polovině Čech až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, v Čechách místy až 9 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s bude během dne slábnout, informuje chmi.cz.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno, na Moravě a ve Slezsku místy mrholení nebo občasný déšť, který se bude zvolna rozšiřovat do Čech. Nad 800 m srážky sněhové. Zpočátku, zejména na západě místy mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, na západě při protrhané oblačnosti až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Související

Více souvisejících

Počasí Liberecký kraj Vichřice Ještěd Lanovky Krkonoše Kraj Vysočina

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy