Zima není letos extrémní. Přírodě pomůže, raduje se pozorovatel počasí

Letošní zima není mimořádná ani extrémní a na přírodu v Krušných horách bude mít dobrý vliv, řekl dnes ČTK dlouholetý pozorovatel počasí a přírody Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku. Přesto se v některých částech země objevují místní extrémy, jak tomu dnes bylo například na Šumavě. Podle Kovaříka sníh, kterého letos napadlo více než jindy, doplnil zásoby spodní vody. Pokud nenastane nějaká mimořádná povětrnostní situace, i jeho odtávání by mělo být pozvolné, řekl.

Na šumavské Jezerní slati na Prachaticku klesla v noci na dnešek teplota na minus 33,3 stupně Celsia, což byl dosavadní rekord. I v Krušných horách byla zima, teplota na Šindelové klesla pod minus 15 stupňů, což ale není nic nezvyklého. Před pěti lety zde bylo hned několik dní okolo minus 30 stupňů.

"Letošní zima je bohatá na srážky. Ale třeba v nižších polohách nejsou moc vidět, protože už jsou v půdě. Už k 20. prosinci se vyrovnalo sucho a to, co teď kolem leží, je vláhová bilance na příští vegetační období," řekl Kovařík.

V 600 metrem nad mořem, kde leží Šindelová, je nyní 145 litrů vody v metru čtverečném sněhové pokrývky, uvedl. Na výše položené Přebuzi je to už 295 litrů a na Božím Daru to může být až 400 litrů. "Pro někoho to vypadá děsivě, ale je to tady normální pokrývka. V roce 2006 toho bylo ještě víc," řekl Kovařík. Podle něj je v každém desetiletí nějaká zima, která je srážkově bohatá.

Kovařík uvedl, že sníh, který napadl v Krušných horách, ale i v nižších polohách Karlovarského kraje, má měkký podklad, a tak je pravděpodobné, že jeho odtávání bude postupné a nebudou jej provázet povodně.

Už na podzim některé náznaky podle Kovaříka naznačovaly, že bude letos více sněhu. Vysoká zvěř se stahovala do nižších poloh, kde nehrozí brodění ve vysokém sněhu. A i na podzim zastřelená zvěř měla podle něj vyšší vrstvy tuku, jako by zvířata věděla, že se mají připravit na tuhou zimu.

Současné chladné a srážkově bohaté počasí potrvá zřejmě ještě do poloviny února a pak se vrátí k mírnějším podmínkám, odpovídajícím normálu, míní Kovařík.

Související

Více souvisejících

Počasí Zima Krušné hory

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy