Supertropické počasí: Co jíst a pít ve vedrech? Pozor na hořčík

V tropických teplotách, které se nyní vrátily do České republiky, je podle odborníků nejen nutné více pít, ale také myslet na větší přísun vitamínů a minerálů. Obezřetní by při vysokých venkovních teplotách lidé měli být i při oblíbeném letním grilování.

"Ve vysokých teplotách by lidé měli myslet na to, že tělo potřebuje větší množství tekutin i minerálů. Množství tekutin se přitom odvíjí od hmotnosti člověka," uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) Naďa Chattová.

Podle nutriční terapeutky FNO Žanety Vařechové si potřebný přísun tekutin lze spočítat podle jednoduchého vzorce. Běžně by na kilogram tělesného hmotnosti mělo připadnout zhruba 30 mililitrů tekutin. "V případě horka přidejte ještě deset mililitrů. Například sedmdesátikilogramový člověk by měl tedy v horku vypít 2,8 litru tekutin, ideálně vody," uvedla Vařechová.

Podle ní je optimální, aby nápoj měl pokojovou teplotu. Pít je nejlepší v malých dávkách po celý den, nikoliv až při pocitu žízně. Vařechová dodala, že ideální je voda s malým množstvím citronu, případně máty.

Nutriční terapeutka Martina Sivková uvedla, že při vysokých teplotách je rovněž potřebné zvýšit příjem vitamínů a minerálů. "Nemyslím tím samozřejmě, že vypijete 1,5 litrové balení minerální vody najednou. To určitě ne, ale v lékárnách je dostatek přípravků, buď v tabletách nebo rozpustných prášcích, které doporučenou denní dávku hořčíku doplní," uvedla Sivková.

Pozornost by lidé podle nutričních terapeutů měli věnovat také stravě. Například maso upravované na přímém ohni je těžce stravitelné. "Zdraví prospěje elektrická nebo plynová forma grilování a rozhodně maso předem nenakládat do tuku," řekla vedoucí Odboru léčebné výživy a stravování FNO Jaroslava Jaššová. Podle ní je ideální maso z grilu doplnit čerstvou zeleninou a celozrnným pečivem.

Vhodné je podle odborníků jíst pravidelně pětkrát denně. Ke každému jídlu je potřeba přidat sklenici vody. Ovoce je ideální jíst dopoledne.

Související

Více souvisejících

Počasí pitný režim zdraví FN Ostrava život grilování vitamíny potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 33 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy