Vzácný úkaz v Česku: Co to padalo z nebe? Lidé volali meteorologům

Praha - Dopoledne padal na několika místech ČR spolu s deštěm jemný písek ze Sahary, na autech a cestách pak zůstal červenožlutý poprašek. ČTK to řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák s tím, že ovzduší se tím ale nezhoršilo. Podobný úkaz je vzácný, vyskytuje se prý třeba jednou za deset let.

"U nás byl tento zajímavý jev pozorován dnes mezi 07:00 a 12:00 hodinami v Hradci Králové, Čáslavi, Kutné Hoře. Koncentrace polétavého prachu zůstávají v normálu, žádné nebezpečí. Prach padal i v Itálii, Francii a Slovinsku," uvedl Dvořák. Po zaschnutí kapek zůstal na površích prachový povlak, lidé volali na hydrometeorologický ústav, co se děje. V alpských oblastech prý zůstal po náletu jemného písku žlutohnědý sníh.

Sahara rozkládající se na Africkém kontinentu a zaujímající plochu necelých 9 milionů km² je největší pouští světa. Oproti druhé největší poušti Gobi, která má rozlohu 900 tisíc km², má tak opravdu náskok. Sahara je v podstatě tvořena souvislým pásmem pouští, které na sebe vzájemně navazují a vytvářejí tak jeden ohromující celek. Sahara se táhne od Středozemního moře směrem na jih a přes celou Afriku od západu k východu, tedy od Atlantského oceánu až k Rudému moři.

Podnebí Sahary je typicky pouštní, tedy suché s minimem srážek. Za rok spadne od 50 do 100 mm srážek, na mnoha místech však nespadne po několik let ani kapka. Spíše než dešťové jsou pro tuto oblast typické písečné bouře, při nichž se přemisťuje obrovské množství písku a prachu. Bouře mají někdy takovou sílu, že jsou schopny donést písek ze Sahary až do Evropy a stává se také, že je spad zaznamenáván i v Jižní či Střední Americe.

Související

Ilustrační foto

Záhada kvádru v Utahu se prohlubuje, objekt z pouště zmizel

Záhadný lesklý kvádr, který byl spatřený v odlehlé poušti na jihovýchodě Utahu před dvěma týdny, je pryč, upozornila agentura Reuters. O zmizení informovaly úřady a na sociálních sítích se objevily fotografie z místa, na kterých je vidět jen hromada kamení a malý kousek kovu ve tvaru trojúhelníku, které na místě zůstaly.

Více souvisejících

Poušť Počasí

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

Aktualizováno před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy