Česko zažilo tropy: Meteorologové přepisují rekordy, vedro bylo i na horách

Celá ČR - Nejtepleji v ČR bylo dnes ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové naměřili 35,9 stupně Celsia. Byl tak o bezmála čtyři stupně překonán dosavadní rekord z roku 1996. Ve Strážnici měří meteorologové teploty přes 30 let. Ze záznamů vyplývá, že dnešek tam byl navíc také historicky nejteplejším červnovým dnem za toto období. Dosavadní rekord byl z 22. června 2000, kdy tam rtuť vyšplhala na 35,5 stupně Celsia.

I jinde na jihu Moravy teploty překonávaly rekordy, řekla ČTK Ivana Záluská z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Tropická vedra panovala také v Brně. Meteostanice v městské části Tuřany zaznamenala 34,6 stupně Celsia, čímž byl překonán rekord z roku 2000 o téměř čtyři stupně. Tepleji bylo v Žabovřeskách, kde teplota dosáhla 35,5 stupně Celsia a dosavadní rekord z roku 1996 byl překonán o tři stupně.

Nejtepleji v Moravskoslezském kraji dnes bylo v Lučině na Frýdecko-Místecku, kde teplota dosáhla 33,8 stupně Celsia. Teplota tam zároveň vytvořila nový rekord, ten dosavadní z roku 2010 měl hodnotu 30,8 stupně. Teploty překonaly rekordy i na dalších místech kraje. Na Lysé hoře v Beskydech na Frýdecko-Místecku, ve Vítkově na Opavsku a Rýmařově na Bruntálsku byly dosavadní rekordy staré 77 let, pocházely z roku 1937. 

Na Valašsku neodolaly 77 let staré rekordy. Ve Vsetíně bylo dnes 33,2 stupně (dosavadní rekord byl 31,1 stupně) a ve Valašském Meziříčí meteorologové naměřili 32,9 stupně Celsia (minulý rekord byl 31,7 stupně). Ve Vsetíně se letitý rekord mění druhý den po sobě, v pondělí neodolal zápis starý 65 let. Ve Starém Městě bylo v pondělí naměřeno 33,3 stupně, a padl tak stejně jako dnes rekordní zápis z roku 1996. Podobně tomu bylo na dalších třech místech.

Současná vedra pokračovala ve změně rekordních zápisů z roku 1996 i dnes, když se maxima z uvedeného roku měnila dokonce na šesti místech. Kromě Starého Města to bylo i v Bystřici pod Hostýnem (z 31,4 na 32,4 stupně), Holešově (z 30,9 na 33,7 stupně), Kroměříži (z 32 na 33,9 stupně), ve Strání na Slovácku (z 29,7 na 32,8) a ve Vizovicích na Zlínsku (z 31,1 na 32,8 stupně Celsia). V Horní Bečvě na Vsetínsku bylo 31,2 stupně, rekord z roku 2010 byl 28,1 stupně.

Rekordní teploty byly dnes naměřeny na 12 místech na Vysočině. Nejvíc meteorologové naměřili na stanici v Havlíčkově Brodě, a to 34 stupňů Celsia. Byl tak překonán letitý dosavadní rekord z roku 1915, který má hodnotu 30,8 stupně. Na všech stanicích teplota vystoupila nad 30 stupňů.

Tropické teploty překonaly už druhý den po sobě rekordy na všech měřicích stanicích v severních Čechách. V Ústí nad Labem meteorologové naměřili 35,7 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 2010 tak byl překonán 3,2 stupně, řekla ČTK meteoroložka Natalya Shustova.

V Doksanech na Litoměřicku bylo odpoledne 35 stupňů. Mimořádně horké počasí bylo i v horských oblastech. V Nové Vsi v horách na Chomutovsku teplota vystoupala na 28,7 stupně Celsia. Na nejvyšší hoře Českého středohoří Milešovce bylo 32,5 stupně.

Nejvyšší teploty v Libereckém kraji zaznamenali meteorologové stejně jako v pondělí v České Lípě. Rtuť teploměru tam vystoupila na 35,6 stupně Celsia.

Server Vitalia.cz přináší několik tipů, jak ochladit tělo:

1. Jogurty a zakysané mlékoMléčné výrobky tohoto typu organismus ochlazují, zejména pokud si dopřejete ty bez cukru i umělých sladidel. Jen si dejte pozor na jejich kalorickou hodnotu, půllitr zakysaného mléčného nápoje má tolik energie jako lehký oběd či večeře, které jimi můžete přinejmenším částečně nahradit. Pokud jde o jogurty, ideální jsou bílé nebo mírně slazené ovocné, ale klidně si udělejte vlastní ovocný s čerstvým ovocem a minimem cukru.

2. Ovoce jako je nepřezrálý meloun či banánPodle čínské medicíny ochlazuje i ovoce, jako je například nepřezrálý nepříliš cukernatý meloun (vím, někdo ho řadí do zeleniny, ale to je v tomto případě druhotné). Díky obsahu minerálů dokáží ochladit i poměrně vydatné a hutné banány, nesahejte po zelených, ale vyhněte se těm zcela přezrálým. Docela dobře zabírají také borůvky nebo jablka.

3. Rajčata, hlávkový salát, ředkvičky a další zeleninaJistotou je v těchto horkých dnech zelenina, ať už samotná, nebo jako součást lehkých zeleninových salátů, které místo těžkých dresinků doplníte balsamicem nebo čerstvou jogurtovou zálivkou. Tip? Dejte do zálivky nasekané čerstvé bylinky, většina z nich rovněž patří mezi ochlazující potraviny. Vařené vajíčko, tuňák nebo libové maso udělají ze salátu jídlo sytivější, nikoli ale takové, po kterém se nebudete moci dvě hodiny hnout. Ostatně, králičí nebo krůtí maso se přímo uvádějí mezi potravinami se zchlazujícími účinky, ale nikoli v podobě králíka na smetaně nebo krůtích řízků.

4. Studené polévkyTohle jídlo není pro českou kuchyni zrovna typické, vlastně se tu vaří minimálně, ale pokud na ně někde narazíte, určitě je ve vedrech zkuste. Může jít například o španělskou polévku gazpacho nebo polévku zvanou tarator, která se jí v Turecku. Studené polévky například z okurek si můžete nechat naservírovat v řeckých restauracích.

5. Zelený čajTenhle nápoj dokáže člověka, pracujícího třeba dlouho do noci, povzbudit lépe než káva, po které časem začne většinu lidí bolet žaludek. Navíc má skutečně výrazné ochlazující účinky, a to dokonce i tehdy, když se pije horký, můžete ho však samozřejmě pít i vlažný nebo studený. Vůbec nejúčinnější je vlažný. Zelený čaj je navíc zdravý, což opakovaně prokázaly studie, které doložily jeho vliv například na zpomalení stárnutí buněk.

6. Pivo nebo vinný střikCože, alkohol? A není to náhodou tak, že jakmile venku pálí slunce, koleduje si člověk jedině o to, že jeho opilost bude ještě horší? Samozřejmě, s alkoholem se musíte zacházet opatrně a nemělo by se ho pít moc a už vůbec ne na přímém slunci, ale sklenka piva nebo vinného střiku ve stínu, při podvečerní relaxaci dokáže tělo ochladit, protože alkohol roztahuje periferní cévy.

Související

Více souvisejících

Počasí Léto Rekordy

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

včera

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

včera

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

včera

včera

Aktuální počasí: Bouřková předpověď na víkend. Hrozí dnes i zítra

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy