Bouře Herwart přinesla do střední Evropy zkázu. V Tatrách hrozí laviny

Bratislava - Tisíce polámaných stromů a stovky poškozených budov má v Polsku na svědomí víkendové řádění vichřice Herwart, která si v zemi vyžádala dva mrtvé a 16 zraněných. Na západě Slovenska hasiči zasahovali ve stovkách případů a vítr má zemi trápit i dnes, zejména v Tatrách. Na Ukrajině se skoro čtyři stovky obcí v noci na dnešek ocitly bez elektřiny.

V Tatrách a okolí může vítr v poryvech dosahovat rychlosti až 135 kilometrů za hodinu. Na horách také může sněžit a mohou vznikat sněhové jazyky a závěje. Na západním Slovensku, kde v neděli slovenští hasiči zasahovali v přibližně 490 případech, hlavně kvůli popadaným stromům, má foukat méně, místy může rychlost větru dosahovat rychlosti 80 kilometrů za hodinu. V neděli se na Slovensku bez elektřiny ocitlo asi 90.000 odběratelů a některé vlaky, a to i z Česka, měly až několikahodinové zpoždění.

Vichřice v Polsku v neděli polámala více než 6000 stromů a poškodila 1100 objetů, včetně 850 obytných. Mezi zraněnými je i šest z celkem 32.000 zasahujících hasičů. Podle vládního krizového střediska počet domácností bez proudu se z nedělních 300.000 snížil na dnešních 26.000.

Vichřice také přinesla zimu do hor na jihu Polska, kde sněhová pokrývka dosahuje od 20 centimetrů v nižších polohách až po 65 centimetrů. Sníh mimo jiné komplikuje dopravu na silnicích v okolí horského střediska Zakopané. Na polské straně Tater platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, čili hrozí stržení laviny zejména na prudkých svazích při dodatečném zatížení.

Skoro čtyři stovky obcí, převážně na západě Ukrajiny, se podle listu Ukrajinska pravda ocitly v noci na dnešek bez elektřiny v důsledku větru a deště s mokrým sněhem. V neděli stromy vyvrácené vichřicí částečně zablokovaly dopravu v Jablunickém průsmyku v Karpatech.

Související

Ilustrační foto

Živly si daly pauzu. Rok 2018 byl na rozmary počasí klidný, zní z pojišťoven

Rok 2018 byl z pohledu škod způsobených přírodními živly výrazně klidnější než předchozí roky, protože ČR se nepotýkala s žádnou plošnou ničivou kalamitou. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nejvíce škod podle nich loni způsobila vichřice, kvůli suchému počasí výrazně ubylo povodní a záplav.

Více souvisejících

vichřice Herwart (říjen 2017) Polsko Slovensko Vysoké Tatry Laviny Ukrajina Počasí

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 10 minutami

před 10 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy