Sněhová bouře bičuje Británii a Francii, některá letiště jsou uzavřena

Husté sněžení komplikuje dnes dopravu na severu a východě Francie, přes kterou se žene bouře Gabriel. Jih Francie pak trápí silný vítr, který bouři doprovází. Problémy sníh a náledí působí dnes také řidičům v Británii. Letiště v Liverpoolu a Manchesteru musela být dočasně uzavřena. Informovala o tom francouzská a britská média.

Varování kvůli sněžení vydali dnes francouzští meteorologové pro sedm departementů na severu a východě země. Nejvyšší riziko panuje v západní části regionu Grand Est v okolí měst Remeš, Mety a Nancy. Během dneška by se měla bouře přesouvat nad Německo.

Silný vítr potrápil především jihozápad Francie, kde dosahoval až 110 kilometrů za hodinu. Dnes ráno bylo kvůli popadaným stromům bez elektřiny až 40.000 odběratelů, především v Akvitánii, ale také v okolí Paříže.

Pařížské letiště Orly, které kvůli očekávané sněhové nadílce ohlásilo už v úterý zrušení několika letů, zrušilo podle televize BFMTV další spoje i dnes ráno.

#Gabriel arrive @Ville2Biarritz pic.twitter.com/ymxBaukEmR

— Olivier Prax (@PraxOlivier) 29. ledna 2019

Komplikace v dopravě sníh způsobil také v Británii. Varování vydali meteorologové pro řidiče prakticky po celé zemi. Z Devonu a Cornwallu na jihozápadě Anglie policie ráno hlásila nejméně dvě desítky srážek automobilů. Severoanglická letiště v Liverpoolu a Manchesteru musela dočasně přerušit provoz kvůli nutnosti odklidit z ranvejí sníh, který přes noc napadl. Ve Walesu dnes školáci kvůli špatnému počasí nemusí do pěti desítek a ve Skotsku do čtyř desítek škol.

Během dneška by mělo nadále sněžit ve Skotsku a na severu a západě Anglie, postupně by ale měly srážky ustávat. Meteorologové už dnes ale varovali řidiče, aby se připravili ve čtvrtek ráno na ledovku na silnicích.

Související

Ilustrační foto

Sněhová bouře Gabriel se přesunula do Německa, Británii sevřel mráz

Husté sněžení, které ve středu trápilo východ Francie, se dnes přesunulo nad západní Německo. V Porýní způsobil sníh problémy v silniční dopravě a na dvě hodiny byl zcela ochromen i provoz letišti Kolín nad Rýnem/Bonn, informovala dnes agentura DPA. Ve Francii sněží především na severu a v okolí Paříže. Varování před sněhovou nadílkou vydali také meteorologové pro Británii a sever Itálie.
Zimní počasí, ilustrační foto

Na Evropu se žene bouře Gabriel, v Německu se kvůli sněhu bouralo

Sněžení a kluzký povrch silnic byly dnes příčinou desítek dopravních nehod na řadě míst Německa. Srážky aut si vyžádaly jednoho mrtvého a několik zraněných, informovala agentura DPA. Ve Francii se mezitím připravují na bouři Gabriel, která přinese silný vítr a husté srážky. Varování meteorologové vydali pro 41 departementů včetně Paříže a jejího okolí.

Více souvisejících

bouře Gabriel (Francie leden 2019) Sněhová bouře Francie Velká Británie Počasí Zima

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy