Řecko zasáhla zimní bouře. Teplota spadla o 14 stupňů, ostrov Samothraki zavalen sněhem

Vichřice a silné sněžení v Řecku způsobily o víkendu značné hmotné škody a komplikace v dopravě. S přívaly sněhu se potýká zejména sever země. Musela být přerušena veškerá trajektová doprava. Rychlost větru v Egejském moři dosáhla až 100 kilometrů za hodinu.

Úřady a policie vyzvaly obyvatele, aby bezdůvodně nevycházeli na ulici. V regionu Atén padaly stromy, které poničily desítky aut. Mnoho silnic muselo být uzavřeno, neboť na ně popadalo elektrické vedení.

Nepříznivé počasí způsobuje potíže zejména v severním Řecku. V severořecké Florině spadly teploty během jediného dne o 14 stupňů. Druhé největší řecké město Soluň se potýká s přívaly sněhu a silným větrem, které přerušily leteckou dopravu.

Na ostrově Samothraki napadlo místy až dva metry sněhu a byl zde vyhlášen stav nouze. Od okolního světa je kvůli sněhové pokrývce odříznuta také mnišská republika Athos.

Příčinou špatného počasí je gigantická tlaková níže, která zuří v oblasti od Egejského moře přes Sicílii až po Tunisko. V sobotu si v Itálii vyžádala tři mrtvé a materiální škody způsobila také v chorvatské Dalmácii. V Bulharsku musel být kvůli hustému sněžení zrušen závod Světového poháru lyžařů. Se zlepšením počasí se počítá až od příští středy.

Související

Více souvisejících

Řecko Zima Vichřice Sněžení Počasí Atény Řecko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy