Ve Francii padl absolutní teplotní rekord, šíří se požáry

Ve Francii dnes byla poprvé v dějinách měření pokořena teplota 45 stupňů Celsia, a to na několika místech. V Gallargues-le-Montueux na jihu Francie naměřili 45,9 stupně. Kvůli vrcholící vlně veder ve čtyřech francouzských departementech platí výstraha nejvyššího stupně, na několika místech hoří. O extrémním riziku hovoří také meteorologové ve Španělsku, kde úřady oznámily první oběti vysokých teplot. Světová meteorologická organizace (WMO) uvedla, že vlny veder budou intenzivnější a delší.

Ve Francii byl dnes pokořen absolutní teplotní rekord z 12. srpna 2003, kdy v departementu Gard naměřili 44,1 stupně Celsia. Nejdříve meteorologové krátce před 14:00 SELČ naměřili ve městě Carpentras severně od Marseille 44,3 stupně Celsia, necelou hodinu poté v obci Villevieille nedaleko Montpellieru 45,1 stupně Celsia a později v obci Gallargues-le-Montueux v departementu Gard 45,9 stupně Celsia. To je nyní oficiálně nový francouzský teplotní rekord.

V departementu Gard dnes večer vyjížděli hasiči k přibližně 25 požárům, spojovaných s rekordními vedry. Tři lidé, včetně dvou hasičů, byli lehce zraněni. V plamenech se ocitlo i devět obydlí. Požáry v departementu rovněž zabily dva koně.

EXTREME HEAT in southern France today under persistent Foehn warming: temperatures already pushing above 40 °C in a number of locations, while much of the region is in the upper 30s! Expecting records to be broken today! Map: @meteociel pic.twitter.com/74iAZNIWG8

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 28. června 2019

Jenom u obce Garons hořelo na 50 hektarech, na dalších 35 hektarech pak hořelo u městečka Vauvert, kde bylo preventivně evakuováno asi 20 obydlí. Kvůli požárům bylo v regionu přerušeno také několik silničních spojení, včetně dálnice A54 mezi Nîmes a Arles. S požáry bojuje na 300 hasičů a 150 četníků.

"Francie vstoupila do klubu evropských zemí, které mají národní rekord alespoň 45 stupňů Celsia (Bulharsko, Portugalsko, Itálie, Španělsko, Řecko, Severní Makedonie)," napsal na twitteru François Jobard z ústavu Météo-France. Už ve čtvrtek padl rekord pro měsíc červen, když v obci Montclus naměřili 43,5 stupně Celsia.

Kvůli extrémnímu horku dnes vyučování zrušilo na 4000 francouzských škol. Ruší se i různé kulturní události, úřady rozdávají lahve s vodou a Paříž, Lyon či Marseille zakázaly provoz starších vozidel kvůli znečištění ovzduší, které se při vedrech ještě zhoršuje.

Podle ministerstva zdravotnictví od vypuknutí vlny veder na začátku týdne čtyři lidé ve Francii utonuli a severně od Marseille zřejmě podlehl úžehu muž při jízdě na kole. Kvůli horku tento týden zemřeli také dva lidé ve Španělsku - na jihu v Andalusii zemřel 17letý mladík, když se po práci na zahradě šel zchladit do bazénu, a na severu ve Valladolidu zemřel kvůli horku 93letý muž.

Ve 34 z 50 provincií Španělska, zejména v Katalánsku, platí nejvyšší stupeň varování před požáry. V katalánské provincii Tarragona hasiči už od středy bojují s lesním požárem, který spálil na 6500 hektarů a hasiči varují před jejich dalším šířením. Práce komplikují teploty přes 40 stupňů a nízká vlhkost. Farmáři v regionu byli vyzváni, aby na dva dny zastavili sklizeň obilí. Podle místních médií požár vznikl zřejmě na slepičí farmě, kde se asi vznítil špatně uskladněný hnůj.

Extrémní vedra ve Francii a ve Španělsku zřejmě definitivně poleví až po víkendu. Například Paříž podle předpovědí zažije nejteplejší den v sobotu. Italské úřady vydaly varování před vysokými teplotami pro 16 měst.

Rakouský meteorologický ústav ZAMG podle agentury APA dnes informoval, že letošní červen byl v Rakouský nejteplejší, nejslunnější a nejsušší od dob, kdy se s měřením začalo. Srážek spadlo o 57 procent méně než je průměr, teploty byly proti průměru o 4,7 stupně vyšší.

Ve východním Německu se o víkendu očekávají až 39stupňová vedra, což by znamenalo nové červnové rekordy. Ten nový pochází ze středy, kdy bylo v saském Bad Muskau a braniborském Coschenu naměřeno 38,6 stupně.

WMO dnes uvedla, že letošek může být jedním z nejteplejších roků, což by znamenalo, že by roky 2015 až 2019 byly nejteplejším pětiletým období od začátku měření. Podle WMO je brzy na to, jednoznačně přisuzovat současná horka změně klimatu.

Související

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

Více souvisejících

Počasí Francie Katalánsko Požáry ve Španělsku Teplotní rekordy

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy