Hurikán Maria zpustošil ostrov Dominika, Portoriko evakuuje: Zemřete, pokud neodejdete

Miami - Hurikán Maria dosáhl pátého, tedy nejvyššího stupně intenzity. Doprovází ho vítr s maximální rychlosti až 260 kilometrů v hodině a je možné, že živel ještě zesílí. Úřady na karibských ostrovech vydávají příkazy k evakuaci.

Ostrov Dominika ve východní části Karibského moře zasáhl hurikán Maria poté, co zesílil na pátý stupeň z pětistupňové škály s větrem o rychlosti 260 kilometrů za hodinu. "Přišli jsme o všechno, co se dá za peníze koupit," napsal premiér ostrova Roosevelt Skerrit na facebooku. Předtím informoval také o tom, že mu hurikán strhl střechu domu, než ho záchranáři dopravili do bezpečí.

"Moje největší obavy jsou, že se ráno probudíme se zprávami o vážně zraněných a možná i mrtvých lidech kvůli sesuvům půdy, které jsou pravděpodobné při neustávajícím dešti," dodal.

Ostrov Dominika, který je bývalou britskou kolonií, má asi 72.000 obyvatel. Školy na ostrově byly v očekávání hurikánu uzavřeny a lidé žijící na pobřeží evakuováni.

Na sever od Dominiky leží ostrov Guadeloupe a na jih ostrov Martinik. Na Guadeloupe hrozí velké záplavy a na Martiniku, byly uzavřeny školy a úřady vzkázaly místním obyvatelům, aby se připravili na výpadky proudu.

Příkaz k evakuaci dostali také někteří obyvatelé Portorika, kteří žijí v dřevěných bungalovech bez stabilních základů. Maria bude totiž zřejmě nejsilnější hurikán, který zasáhne Portoriko za posledních 85 let- v roce 1932 se nad Portorikem prohnal hurikán Georges, kterému byla přiřazena kategorie tři. Guvernér Portorika Ricardo Rossello vyzval tamní obyvatele, aby zůstali doma v bezpečí, ty kteří naopak žijí v domech, které takto silnému hurikánu nemohou čelit, vyzvaly úřady k okamžité evakuaci. "Musíte se evakuovat, nebo zemřete...Nevím jak to říci jasněji," řekl šéf bezpečnosti pro Portoriko Hector Pesquera.

Související

Hurikán Maria

3000 mrtvých je úspěch? Trump se chvástá reakcí na hurikán, popudil Portoriko

Washington - Americký prezident Donald Trump se v úterý dostal do slovního sporu s guvernérem Portorika, když vychválil vládní pomoc tomuto americkému území po loňském přechodu hurikánu Maria. Zatímco Trump ji označil za "neuvěřitelně úspěšnou", guvernér Ricardo Rossello mu připomněl, že hurikán připravil o život téměř 3000 lidí a že Portoriko marně po Washingtonu žádá další nezbytnou pomoc. Informovala o tom agentura AP.

Více souvisejících

hurikán Maria (září 2017) Portoriko Počasí Hurikán

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy