Ani Češi nenašli recept na silné Švýcary. Ti díky povedené druhé třetině a Ambühlovi vyhráli 4:2

Čeští hokejisté se na letošním MS v neděli večer střetli s dosud nejsilnějším soupeřem ve skupině B, tedy se Švýcarskem. Ani svěřenci kouče Kariho Jalonena ale nakonec nenašli recept na reprezentanty země helvétského kříže, přestože první třetina byla z jejich pohledu povedená. Vždyť skóre zápasu otevřel kapitán Roman Červenka, Švýcaři však ještě v této části hry stihli vyrovnat a v následné druhé třetině, kterou ovládli a otočili výsledek na 1:3. V závěrečné třetině se sice snažili dostat se zase do hry, podařilo se jim díky Kubalíkovi snížit, ale další obrat v zápase Švýcaři nedopustili, naopak pojistili si vedení, když navýšili na konečných 4:2. 

Po sedmi minutách hry tedy sice favorité ze Švýcarska prohrávali gólem Červenky po chybě při švýcarské rozehrávce, jenže ještě v první třetině nastartovali směrem k obratu. Tehdy totiž přesilovku dokázal využít Loeffel svou skrytou střelou od modré.  

Na něj navázal svými dvěma přesnými trefami ve druhé třetině Ambühl. Nejstarší hráč na tomto mistrovství nejdříve skóroval pouhou vteřinu po vypršení českého oslabení, poté usměrnil do sítě předešlou přihrávku švýcarského reprezentanta s českými kořeny Kevina Fialy. Ve druhé třetině mohlo být z českého pohledu ještě hůře, kdyby Senteler netrefil jenom brankovou konstrukci. Nebýt pak gólmana pro tento zápas Jakuba Langhammera, ještě rádi Češi odcházeli z ledu na druhou pauzu za stavu 1:3 pro Švýcary. 

Ve třetí dvacetiminutovce se postupem času zase hra vyrovnávala zlepšujícím se výkonem českého týmu, což nakonec vyvrcholilo v 53. minutě typickou tvrdou střelou z kruhu Dominika Kubalíka. Pro něj to byl již osmý gól na turnaji, čímž tak vytvořil nový český rekord v historii MS. Ovšem tento počin nestačil na suverénní Švýcary, když zdramatizování v čtyři minuty před koncem odmítl Richard, jenž využil rozhozené české defenzivy. 

Česká reprezentace tak v přímém souboji o první místo v tabulce skupiny B prohrála se Švýcarskem 2:4 a nyní ji čeká další těžký soupeř. Na závěr skupinové fáze se v úterý od 15:20 utká s Kanadou a poté bude jasné, z jakého místa postoupíme a s kým budeme hrát čtvrtfinále. 

Mistrovství světa v hokeji – skupina B (Riga): 

Česko – Švýcarsko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1) 
Branky a nahrávky: 7. Červenka, 53. D. Kubalík (Červenka, Kempný) - 13. Loeffel (Fiala, Hischier), 24. Ambühl (Corvi, Kukan), 29. Ambühl (Fiala, Malgin), 56. Richard (Moser, Riat). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), MacFarlane (USA) - Hautamäki (Fin.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváci: 7150 

Česko: Langhamer - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček - D. Kubalík, Sobotka, Červenka - O. Beránek, Černoch, Flek - Tomášek, M. Špaček, Smejkal - Lenc, R. Zohorna, D. Voženílek - od 41. navíc M. Kaut. Trenér: K. Jalonen 

Švýcarsko: Mayer - Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Loeffel, Marti, Geisser - Corvi, Hischier, Niederreiter - Ambühl, Malgin, Fiala - Simion, Haas,Miranda - Riat, Richard, Herzog - Senteler. Trenér: Fischer 

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Hokej MS CZE Tým

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy