Bojkot španělských fotbalistek odvolán. Může za to dohoda se svazem po sedmihodinovém jednání

Příběh, který roztočil jeden polibek po španělském triumfu na mistrovství světa žen, se zdá být u konce. Aféra, která vyústila v rezignaci šéfa španělského fotbalu Luise Rubialese, podle něhož šlo o konsenzuální polibek, s čímž však políbená fotbalistka Jenni Hermosová následně nesouhlasila. Celá aféra přerostla do španělské společnosti na tolik, že státní zastupitelství následně obvinila Rubialese ze sexuálního napadení a i sama Hermosová pak na funkcionáře podala trestní oznámení.

 Rubiales sice zprvu říkal, že nehodlá odstoupit ze své funkce, nakonec skončil jak v řadách FIFA, tak i v čele španělského fotbalu. Ze strany španělských fotbalistek však nadále pokračoval bojkot, přičemž hráčky žádaly reformu vedení svazu. Nakonec skončil po sedmihodinovém jednání se svazem a vládními zástupci. 

I když stále trval bojkot španělských reprezentantek, nová trenérka ženského národního týmu Montse Toméová v předešlých dnech povolala na duely Ligy národů se Švédskem a Švýcarskem hned patnáct členek mistrovského týmu, ovšem kromě propírané Hermosové. Ještě před jednáním se reprezentačního srazu al zúčastnilo jen pět hráček. Po zmiňovaném jednání se nakonec trenérce dostavilo 20 z celkových 22 povolaných fotbalistek, přičemž jim trest za předešlé nezúčastnění se srazu již nehrozí. Zbývající dvě hráčky María Leónová s Patriciou Guijarrovou se ze srazu omluvily.

"Požádaly o svolení opustit tým. Bližší detaily oznámí samy a věřím, že se jim od veřejnosti dostane stejného respektu jako těm, které v reprezentaci zůstaly," nechal se k tomu slyšet pro deník Marca šéf Národní sportovní rady Víctor Francos.  

"Já a Patricia vidíme celou situaci jinak než spoluhráčky. Nejsme ještě připravené se vrátit, pro nás to bude dlouhodobější proces. Změny ve vedení svazu nicméně podporujeme a máme z nich radost," vysvětlila pak Leónová, proč podle ní ještě nenastal čas na to, vrátit se do reprezentace.

V rámci tolik žádané reformy španělského fotbalového svazu, se kterou sám svaz souhlasil s okamžitou platností, nalezneme třeba požadavek vzniku reprezentační komise, v níž bude zastoupený stejný počet žen i mužů. Ženský fotbal ve Španělsku by se tak měl na základě této reformy stát profesionálnější. "Shodli jsme se na řadě věcí, které nyní sepíšeme a podepíšeme dohodu," uvedl Francos po sedmihodinovém jednání v noci z úterý na středu, které skončilo až před středeční pátou hodinou ranní.

"Pohledy obou stran se sice sblížily, ale pořád jsme pouze na začátku dlouhé cesty," upozorňuje však i přes částečný úspěch Amanda Gutiérrezová, předsedkyně hráčské asociace FUTPRO. 

Související

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Více souvisejících

Španělsko Fotbal

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy