Bojovala, ale přesto padla. Muchová na Swiatekovou nestačila, Polka ovládla Roland Garros už potřetí

Famózní byla cesta tenistky Karolíny Muchové - bojující pokaždé jako pravá lvice - pařížským grandslamem. Češka předváděla svůj styl hry, kterým udivovala tenisovou veřejnost, i ve finále, na poslední překážku v podobě světové jedničky Igy Swiatekové z Polska ale nakonec nestačila. S Polkou totiž prohrála ve třech setech 2:6, 7:5 a 4:6.

Do finálového zápasu, který byl pro olomouckou rodačku jubilejní padesátý v rámci grandslamových turnajů, nevstoupila Muchová vůbec dobře. Hned při první příležitosti totiž Swiateková sebrala Češce servis a zanedlouho tak Polka vedla 3:0. Přestože postupem času se česká tenistka zlepšovala, v páté hře prvního setu ovšem nedokázala využít brejkbol a protože pak už vládla na kurtu jen Swiateková, ovládla první set právě tato tenistka z Varšavy po 45 minutách hry výsledkem 6:2. Dopomohlo jí k tomu i čtrnáct nevynucených chyb ze strany Muchové.

Když už Swiateková ovládla první set, z 54 takovýchto duelů následně zápas nezvládla pouze jednou. Mimochodem, bylo to před čtyřmi lety v Praze právě proti Muchové. Ta se rozhodla cestu za třetím titulem z Paříže Swiatekové ztížit i tentokrát, po návratu obou hráček z útrob centrálního kurtu Philippeho Chatriera ale opět Češka celkem rychle prohrávala 0:3. Tentokrát ale dokázala stav vyrovnat a dostávala tak Swiatekovou do problémů. Poté, co se druhá sada dostala do vyrovnaného stavu 4:4, se Polce nedařilo udržet své podání a i když pak Muchová napoprvé nedopodávala na vítězství v tomto setu, setbol přeci jenom nakonec na svou stranu získala, a to po výtečných výměnách. Pro Swiatekovou šlo o první prohraný set na turnaji.

Tehdy byla Muchová na vlně, využila toho na začátku rozhodující třetí sady, kdy rychle odskočila do vedení 2:0. Pak se ale Polka přeci jenom vrátila ke svému tenisu, kterým převzala iniciativu na kurtu. Svěřenkyně kouče Emila Miškeho i přesto mohla duel stále překlopit na svou stranu, když za stavu 4:3 po brejku servírovala. Jenže světová jednička nechtěla nechat nic náhodě, opět vyrovnala stav a následně se v deváté hře při jejím podání dostal stav třetího setu na 5:4 pro ni. Následné své podání Muchová nevyužila k tomu, aby duel ještě zdramatizovala, navíc celé finále zakončila dvojchybou.

Díky tomu se tak mohla Swiateková radovat z první úspěšné obhajoby vítězství na Roland Garros od roku 2007, kdy se takovýto počin naposledy povedl Belgičance Justine Heninové.

"Pokusím se to zkrátit, protože je to pro mě trochu emotivní.  Bylo to blízko, ale zároveň daleko. To se prostě stane, když hrajete proti nejlepším, jako je Iga," uvedla Muchová ve své děkovné řeči po zápase na kurtu. "Chci poděkovat také všem ve svém boxu. Když se na vás podívám, cítím se jako vítěz. Věřím, že tohle je jen začátek a čeká nás ještě dlouhá cesta,“ pokračovala dále Češka, kterou při předávání trofejí přemohly emoce a uronila tak pár slz.

"Karolíně moc blahopřeji. Věděla jsem, že to bude těžký zápas. Doufám, že se dostaneš ještě do dalších finále," poklonila se Muchové ve své řeči Swiateková.

Turnaj Roland Garros v Paříži (antuka) – (10.6.2023):

Ženy – dvouhra, finále: 

Šwiateková (1-Pol.) - Muchová (ČR) 6:2, 5:7, 6:4

Související

Tenis, ilustrační fotografie.

Muchová pokračuje v pařížské krasojízdě. Proti Sabalenkové si zahraje o finále Roland Garros

Česká tenistka Karolína Muchová nadále udivuje svými výkony na pařížské antuce tenisovou veřejnost a pokračuje tak nadále ve svém životním grandslamovém turnaji. V úterním čtvrtfinále si totiž poradila s Ruskou Anastasiji Pavljučenkovovou 7:5 a 6:2 a díky tomu tak bude Muchová poprvé ve své kariéře bojovat s Běloruskou Arynou Sabalenkovou finálovou účast tohoto slavného pařížského turnaje. 

Více souvisejících

Karolína Muchová tenis Roland Garros

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 33 minutami

před 42 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy