Brazilcům se karneval zadrhl, Chorvaté je pokořili na penalty. Uspěli v nich také Argentinci

V pátek odstartovala dvěma zápasy čtvrtfinálová fáze letošního fotbalového mistrovství světa a oba duely nakonec musely rozhodnout až penalty. Nejprve se představili Chorvaté a Brazilci a všeobecně se očekávalo, že Jihoameričané navážou na svůj osmifinálový karneval v duelu s Jižní Koreou, jenže po většinu duelu hráli opatrně, stejně jako Chorvaté, kteří ale měli opticky nečekaně více balón na svých kopačkách. Góly padaly až v prodloužení, když nejprve uchvátil svým slalomem Neymar. Zdálo se, že Brazilci míří za postupem, ale vyrovnat ještě stihl Petkovič a následovaly penalty. V nich byli úspěšnější Balkánci, opět i díky gólmanovi Livakovičovi. To jiný jihoamerický favorit z Argentiny penalty v duelu s Nizozemskem, které dokázalo v samotném závěru základní hrací doby z 0:2 vyrovnat na 2:2, zvládl.

Protože se přeci jenom ve čtvrtfinále hraje o postup do bojů o medaile, nedalo se čekat, že nabídne útočné hody z obou stran. Už první utkání mezi Chorvatskem a Brazílií to potvrdilo. Brazilci rozhodně od úvodních minut nepředváděli takový karneval, jaký předvedli v osmifinále s Jižní Koreou, jelikož Chorvaté proti nim tentokrát nastoupili s presinkem, na který dlouho „kanárci“ nenacházeli odpověď. Dlouho se tak nemohli dostat do žádných příležitostí, stejně tak ovšem i Chorvaté, kteří měli překvapivě větší územní převahu. A tak tedy si museli fanoušci na první šanci počkat, až po změně stran se do ní dostal Raphinha svým stříleným sraženým centrem, jenž stihl včas vykopnout do bezpečí gólman Livakovič. 

Přestože se nedá mluvit o nějaké dominanci ze strany Brazilců, byli to oni, kteří měli nebezpečnější příležitosti. Do jedné z nich se dostali v 55. minutě, kdy Livakovič tentokrát zneškodnil šanci Neymarovi, deset minut na to pak proti chorvatskému gólmanovi neuspěl ani Paquetá. Následně opět z levé strany nenašel recept na Livakoviče Neymar. Zatímco Livakovič byl chvílemi jak na kolotoči, Alisson na druhé straně se dlouhou dobu docela nudil. Branka nepadla ani na jedné straně a šlo se do prodloužení. 

Až v nastavení jeho první části rozčísnul pokračující opatrnou hru svou akcí Neymar, jenž po narážečkách s Rodrygem a Paquetou dovezl balón po slalomu mezi obránci a kličce před gólmanem až do prázdné branky - 1:0. Už se zdálo, že Brazilci míří za postupem, jenže Chorvaté se v prodloužení zmohli na jedinou střelu a z té dokázal Petkovič vyrovnat na 1:1. Následovaly tak penalty, v jejichž úvodu nejprve Rodryga vychytal Livakovič, zatímco na chorvatské straně se nemýlil nikdo ze čtveřice Vlašič, Majer, Modrič, Oršič. Na druhé straně rozhodl Marquinhos svou střelou jen do tyče. Brazílie tak nadále bude čekat na zisk titulu mistrů světa, na který čeká již od roku 2002.

Ani ve druhém pátečním čtvrtfinále mezi Nizozemskem a Argentinou jeho úvod nenabídl žádnou příležitosti, na první z nich se muselo počkat až do 35. minuty a šlo o příležitost rovnou gólovou. Dostali se do ní Jihoameričané a byl u toho rovnou Messi, jenž poslal přesnou přihrávku, bez toho aniž by se na adresáta podíval, do běhu Molinovi, jenž unikl bránícímu Van Dijkovi a otevřel tak skóre - 1:0. 

Pak se opět dlouho čekalo na další možnost, která přišla až v 63. minutě. Tehdy totiž zahrávali Argentinci volný přímý kop, konkrétně Messi, jenž ale pálil těsně nad. Osm minut na to se ale Argentinci dočkali další branky, když sudí Lahoz nařídil pokutový kop poté, co fauloval na hranici šestnáctky Dumfries Acuňu. K následné penaltě se postavil samozřejmě Messi, který se tak podruhé na turnaji z puntíku trefil, přičemž se jednalo o jeho třetí pokutový kop na tomto MS. To jakoby probudilo Nizozemce, kteří začali hrát v poněkud větších obrátkách než doposud. A zasloužili se o to i střídající hráči, díky kterým se také podařilo nakonec duel zdramatizovat. V 83. minutě Berghuis poslal centr na Weghorsta a ten přesnou hlavičkou snížil na 1:2. Nizozemci se rázem hnali za vyrovnáním, například Luuk de Jong střílel do boční sítě. Za chvíli se strhla na hřišti mela mezi oběma týmy, do které se zapojili i náhradníci Nizozemska, když poté, co Parades fauloval Akého, Argentinec napálil balón na nizozemskou střídačku. Ti si to samozřejmě nenechali líbit a výbuch emocí byl na světě. Rozhodčí Lahoz tak proto nastavil až deset minut a dal tak Nizozemcům šanci na vyrovnání. Ti se ho dočkali v samotném závěru, když zahrávali přímý kop, ovšem takovým způsobem, který nikdo nečekal. Další střídající Nizozemec Koopmeiners totiž rovnou nestřílel, ale na krátko přihrál vedle zdi na Weghorsta. To oklamalo Argentince natolik, že s ním následně nikdo nešel a Weghorst dopravil míč do sítě - 2:2. 

V následném prodloužení Argentinci tlačili Nizozemce, seč mohli, především v jeho druhé části, jenže dvakrát proti Noppertovi neuspěl ani Lautaro Martínez a následně si na nizozemského gólmana přímo z rohu nepřišel ani Di María. Fernández to vše završil střelou do tyče. Následovaly tedy opět penalty, které však vůbec dobře nezačali Nizozemci, když Van Dijk a Berghuis neproměnili. Na druhé straně Argentinci první tři penalty proměnili. Když Fernández neproměnil, zdálo se, že by se Evropané mohli vrátit ještě do hry, ale jejich naděje utnul rázně proměněnou penaltou Lautaro Martínez.

Konečné výsledky čtvrtfinálových zápasů mistrovství světa ve fotbale 2022 v Kataru (9.12.2022):

Chorvatsko - Brazílie 1:1 (0:0, 0:0) po prodl., na pen. 4:2
Branky: 117. Petkovič - 105.+1 Neymar. Penalty proměnili: Vlašič, Majer, Modrič, Oršič - Casemiro, Pedro. Neproměnili: Rodrygo, Marquinhos. Rozhodčí: Oliver - Burt, Beswick (všichni Angl.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Brozovič, Petkovič - Danilo, Casemiro, Marquinhos. Diváci: 43.893

Chorvatsko: Livakovič - Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa (110. Budimir) - Modrič, Brozovič (114. Oršič), Kovačič (106. Majer) - Pašalič (72. Vlašič), Kramarič (72. Petkovič), Perišič. Trenér: Dalič

Brazílie: Alisson - Militao (106. Alex Sandro), Marquinhos, Silva, Danilo - Casemiro, Paquetá (106. Fred) - Raphinha (56. Antony), Neymar, Vinícius Júnior (64. Rodrygo) - Richarlison (84. Pedro). Trenér: Tite

Nizozemsko - Argentina 2:2 (2:2, 0:1) po prodloužení, na pen. 3:4
Branky: 83. a 90.+11. Weghorst - 35. Molina, 73. Messi (z pen.) Penalty proměnili: Koopmeiners, Weghorst, L. de Jong - Messi, Paredes, Montiel, Lautaro Martínez. Neproměnili: Van Dijk, Berghuis - Fernández. Rozhodčí: Lahoz - Devís, Pérez del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Timber, Weghorst, Depay, Berghuis, Bergwijn, Dumfries, Lang - Samuel (asistent trenéra), Acuňa, Romero, Lisandro Martínez, Paredes, Scaloni (trenér), Messi, Otamendi, Montiel, Pezzella. Diváci: 88 235

Nizozemsko: Noppert - Timber, Van Dijk, Aké - Dumfries, De Roon (46. Koopmeiners), F. de Jong, Blind (64. L. de Jong) - Gakpo (113. Lang) - Bergwijn (46. Berghuis), Depay (78. Weghorst). Trenér: Van Gaal

Argentina: E. Martínez - Romero (78. Pezzella), Otamendi, Lisandro Martínez (112. Di María) - Molina (106. Montiel), De Paul (66. Paredes), Fernández, Mac Allister, Acuňa (78. Tagliafico) - Álvarez (82. Lautaro Martínez), Messi. Trenér: Scaloni

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Polský sudí Marciniak se nenechává rozhodit kritikou výkonu ve finále MS. Francouzům poslal jasný vzkaz

Každý fotbalový fanoušek má jistě ještě stále v živé paměti úchvatné finále letošního mistrovství světa ve fotbale v Kataru, ve kterém se Argentinci střetli s Francouzi a ve kterém to byli právě Jihoameričané, jimž se podařilo po stavu 3:3 po prodloužení vyhrát na penalty 4:2. Jenže Francouzi stále nemůžou očividně skousnout tuto porážku, a nejenže se tak ve Francii objevila petice pro opakování finále, kterou podepsalo už 200 000 lidí, ale stále tam sílí i kritika hlavního sudího zápasu, Poláka Szymona Marciniaka. Podle Francouzů totiž přinejmenším jeden z argentinských gólů neměl vůbec platit.

Více souvisejících

MS ve fotbale Katar 2022 Fotbal

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu dostal nůž na krk. Ganc chce nový plán pro Gazu, pohrozil demisí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal ultimátum od ministra a člena válečného kabinetu Bennyho Gance. Ganc v sobotu pohrozil demisí, pokud do 8. června nedojde k přijetí nového plánu války v Pásmu Gazy. Informovala o tom agentura AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy