Čeští olympionici nepodporují účast Rusů a Bělorusů na olympijských hrách v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) nepodporuje účast Rusů a Bělorusů na hrách 2024 v Paříži. Je pro zachování platných sankcí, které by sportovce z těchto zemí o olympiádu připravily. Zdůraznil to na svém webu v dalším vyjádření k aktuální snaze Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který hledá cesty, jak by se někteří jednotlivci z těchto zemí mohli jako neutrální olympijských soutěží zúčastnit. 

I kdyby se tak stalo, ČOV o bojkotu neuvažuje a rozhodnutí o účasti na hrách chce nechat na jednotlivých sportovcích. V pátek se na toto téma uskuteční on-line summit evropských sportovních představitelů.

Úvahy MOV vyvolaly ostré reakce z okupované Ukrajiny i dalších zemí, které hovoří o možném bojkotu, pokud by sportovci z Ruska a Běloruska v Paříži startovali. Ani ČOV není těmto plánům nakloněn. "Český olympijský výbor i nadále podporuje sankce vůči Rusku a Bělorusku, které Mezinárodní olympijský výbor přijal v loňském roce a jež jsou stále platné. Nevidíme důvod je měnit. Ruští a běloruští sportovci na olympijských hrách startovat nemohou," uvedl.

Zatím nepadlo žádné rozhodnutí, že by se sportovci s ruským či běloruským pasem, kteří odmítnou agresi na Ukrajině a nemají dopingovou minulost, mohli jako neutrální OH zúčastnit. "Stále platí sankce z loňského roku. Rozhodující roli v tom, zda na olympijských hrách budou moci ruští a běloruští sportovci startovat, mají mezinárodní sportovní federace a Mezinárodní olympijský výbor. Zatím se vůbec nejedná o účasti sportovců s ruským či běloruským pasem na olympijských hrách. Nyní jde pouze o jejich možné zařazení do kvalifikací v Asii, což navrhla rok a půl před hrami Asijská olympijská rada. Evropa stále trvá na tom, že Rusové a Bělorusové startovat na mezinárodních soutěžích nemohou," přiblížil ČOV aktuální stav.

Bojkot odmítá. Olympijská charta ho zavazuje zajistit účast českých sportovců pod pěti kruhy a navíc nechce opakovat neblahou zkušenost z roku 1984, kdy tehdejší komunističtí politici rozhodli o tom, že se českoslovenští sportovci nezúčastní OH 1984 v Los Angeles. "Samozřejmě budeme respektovat vůli každého sportovce, pokud se kdokoli z nich rozhodne her nezúčastnit. Nebudeme jim nic nakazovat a rozhodovat za ně. To se stalo pouze v době komunismu a ovlivnilo to kariéru řady olympioniků. Omluvili jsme se jim za bojkot her v Los Angeles a v roce 2014 slíbili, že tuto zkušenost již nikdy nebudeme opakovat," uvedl ČOV.

Plány MOV umožnit účast ruských a běloruských sportovců v Paříži kritizovalo i české ministerstvo zahraničí, které o tom chce jednat s ČOV i Národní sportovní agenturou. Její předseda Ondřej Šebek rovněž prohlásil, že snaze MOV nerozumí. S olympijskou účastí sportovců ze zemí, které společně bojují proti Ukrajině, nesouhlasí ani premiér Petr Fiala a zvolený prezident Petr Pavel.

V pátek podle informací iDNES.cz uspořádají Britové on-line summit ministrů sportu i dalších představitelů evropských zemí. „Páteční schůzku intenzivně řešíme s ministerstvem školství,“ řekl mluvčí NSA Jakub Večerka s tím, že Šebek se jí zúčastní.

Fiala ani Pavel nepovažují start Rusů a Bělorusů na OH 2024 za vhodný

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) respektuje autonomii sportovního prostředí, případný start ruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži ale nepovažuje za vhodný. Řekl to na dnešní tiskové konferenci při návštěvě ministerstva zahraničí. Také zvolený prezident Petr Pavel je proti účasti Rusů a Bělorusů, řekl dnes v ČT Sport. Dosluhující prezident Miloš Zeman pro bojkot olympiády z politických důvodů nevidí dostatečný důvod, řekl CNN Prima News.

Ministerstvo zahraničí úvahy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ohledně možné účasti sportovců z Ruska a Běloruska považuje za překvapivé. Ministr Jan Lipavský (Piráti) chce o věci jednat s Národní sportovní agenturou a Českým olympijským výborem (ČOV). Schůzka by se měla uskutečnit koncem týdne.

Rusko s pomocí Běloruska před rokem napadlo Ukrajinu, na což většina sportovních organizací po doporučení MOV reagovala vyloučením reprezentantů obou zemí z mezinárodních soutěží. Šéf MOV Thomas Bach ale v poslední době opakovaně uvedl, že výbor hledá cestu k jejich návratu jako neutrálních sportovců.

Minulý týden podpořil návrh, aby Rusové a Bělorusové mohli startovat v soutěžích organizovaných asijským olympijským výborem. To by mohlo zahrnovat i závody započítávané do olympijské kvalifikace, čímž by se reprezentantům obou zemí otevřela možnost startovat v roce 2024 pod pěti kruhy v Paříži. Sportovci by se museli vymezit proti válce a nesměli by mít dopingovou minulost.

Ukrajina a Lotyšsko už oznámily, že v případě účasti ruských a běloruských sportovců zváží bojkot olympijských her. ČOV bojkot podle vyjádření pro ČTK nezvažuje.

Fiala uvedl, že respektuje autonomii sportovního prostředí a rozhodování, které budou dělat příslušné sportovní orgány. Osobně si ale účast ruských a běloruských sportovců v době, kdy Rusko vede válku na Ukrajině, nedovede představit. V zemi umírají nevinní lidé včetně sportovců, řekl. "Za těchto podmínek mi nepřipadá účast ruských sportovců na olympijských hrách jako dobrý nápad," dodal premiér.

Proti účasti Rusů a Bělorusů je také Pavel. "Protože jsou součástí režimu, který se dnes chová barbarsky, překračuje všechna pravidla," poznamenal. "Příslušníci ruské armády páchají válečné zločiny na Ukrajině a skutečně není možné být součástí procesu, kdy na jedné straně dáme možnost těmto sportovcům reprezentovat svou zemi a jejich zemím dáme možnost ten sport propagandisticky zneužít a na druhé straně budeme bojovat proti tomu, co jejich státy dělají," dodal zvolený prezident.

Zeman připomněl letní olympijské hry v Moskvě v roce 1980, kterých se na výzvu USA nezúčastnili sportovci z více než 60 zemí na protest proti invazi Sovětského svazu do Afghánistánu, a olympiádu v Los Angeles o čtyři roky později, kterou v odvetu bojkotovaly země východního bloku a další státy ze sovětské sféry vlivu. "Nevidím dostatečný důvod, proč z politických důvodů bojkotovat olympiádu. A když už, tak dost dobře nechápu, proč i v případě Běloruska, které se agrese na Ukrajině neúčastní," řekl prezident Primě při své dnešní návštěvě na Slovensku.

Náklonnost sportovců k vlastním totalitním režimům je podle Zemana nyní víceméně spontánní. "Ale uznávám, že v některých případech může být i zaplacená," dodal.

Související

Více souvisejících

olympiáda Petr Fiala (ODS) Petr Pavel

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy